Povežite se sa nama

Izdvojeno

IZBOR DIREKTORA AGENCIJE ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO: Reference iz DPS-a i Beograda važnije od struke

Objavljeno prije

na

Vlada je  5. septembra, nakon više prozivki, odlučila provjeriti cjelokupni konkurs za izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV). Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo od 5 članova kojim predsjedava Dženan Kolić (kadar Demokrata CG) je navodno jednoglasno podržao kandidata – Vladislava Vlahovića. Kolić je za RTCG rekao da je Vlahović izabran zbog „impresivne biografije kao i ispravne dokumentacije koju je dostavio na konkursu“

 

Nakon što je Inspekcija rada krajem avgusta izašla sa nalazom da je izvršni direktor Rudnika uglja izabran na tu funkciju suprotno zakonu u fokus dolaze i drugi izbori na čelnim mjestima državnih agencija i kompanija. Vlada je na sjednici od 5. septembra, nakon više prozivki, odlučila provjeriti cjelokupni konkurs za izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV). Ministar finansija Aleksandar Damjanovic je izrazio zabrinutost zbog „intervencija po pitanju validnosti dokumentacije za pojedine članove Savjeta Agencije“. Naime, Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo od 5 članova kojim predsjedava Dženan Kolić (kadar Demokrata CG) je navodno jednoglasno podržao jednog kandidata – Vladislava Vlahovića. Kolić je u izjavi za javni servis RTCG rekao da je Vlahović izabran zbog „impresivne biografije kao i ispravne dokumentacije koju je dostavio na konkursu“. Prijedlog Vladi da potvrdi imenovanje je poslat preko Ministarstva za kapitalne investicije (MKI) kojim rukovodi lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Vlahović je samo mjesec dana ranije na sjednici Vlade od 3. avgusta razriješen članstva u Savjetu ACV, nakon ranije dojave zviždača protiv članova Savjeta, zbog toga što dotični „na osnovu utvrđenih činjenica nema zakonom propisanu adekvatnu školsku spremu“. Sa Vlahovićem je razriješen još jedan član Savjeta. Zakonom o vazdušnom saobraćaju je članom 9, stav 7, predviđeno je „za predsjednika i člana Savjeta može biti imenovan državljanin Crne Gore koji ima visoku stručnu spremu saobraćajne, tehničke, pravne ili ekonomske struke“. Vlahović ima trogodišnju vojnu školu – Vazduhoplovnu vojnu akademiju, u trajanju od 6 semestara, smjer letački, i stručno zvanje – pilot helikoptera. Inspekcija Vlade i nadležno Ministarstvo shodno zakonu nijesu prihvatili školsku spremu u trajanju od 6 semestara kao visoku stručnu spremu, , iako u samoj diplomi piše „Diploma o visokom stručnom obrazovanju“.

Kolić je naveo da je Vlahović od konkursne dokumentacije dostavio i diplomu o završenoj Generalštabnoj školi Vojske Jugoslavije (01.02 1997.  u trajanju od godinu dana, gdje je diplomirao na temi Uloga borbenih helikoptera u vazduhoplovnoj podršci. Vlahović je stekao i zvanje Generalštabnog oficira na Vojnoj akademiji Vojske Srbije i Crne Gore (Škola nacionalne odbrane), koju je pohađao školske 2001/2002.

Kolić se međutim nije pohvalio da je Vlahović i „saradnik iz prakse“ i profesor ekonomije vazduhoplovstva i ekonomske diplomatije na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) čiji osnivači su bivši šef režima Milo Đukanović i njegov saradnik Veselin Vukotić – akter brojnih korupcionaških afera. Na sajtu UDG-a se navodi da je Vlahović  „generalštabni pukovnik pilot dok se srbijanska Škola nacionalne odbrane broji kao „stručni ekvivalent doktorata (PhD) za oblasti vazduhoplovstva, međunarodnih odnosa, odbrane i bezbjednosti“. „Stručni ekvivalent PhD“ je, po riječima nekolicine sagovornika iz struke, u najblažu ruku, veoma upitna konstatacija. Sve u svemu, od onoga što je Vlahović priložio na konkursu je sve iz domena vojne struke i nema puno dodirnih tačaka sa civilnim vazduhoplovstvom.

Zakon o vazdušnom saobraćaju (član 12, stav 3) predviđa da za izbor direktora ACV važe „uslovi iz člana 9 st. 7 i 8“ – isti koji važe za predsjednika i članove Savjeta pa je prosto nevjerovatno da nakon smjene Vlahovića od prije mjesec, jer ne zadovoljava zakonske kriterije, taj isti Savjet ga sada, na osnovu istih kriterija bira za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Kolić je naglasio da je odluka Savjeta bila jednoglasna, što je ponovio i MKI u izvještaju Vladi. Po saznanjima Monitora odluka petočlanog Savjeta je bila natpolovična. Na sjednici Savjeta jedna osoba je bila protiv i ukazala da Vlahović ne ispunjava uslove za člana Savjeta, a samim tim ni za direktora jer su ti uslovi identični i pozivala se na inspekcijski postupak kojim su ispitane ranije prijave zviždača. Član Savjeta Prof. Dr Radoje Karadžić je isključen sa glasanja jer se i on ranije prijavio na konkurs. Prije toga je tražen stav Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i Vlade CG da li je  Karadžic u nekom konfliktu interesa ali ni stav ASK ni Vlade nije dobijen. Radi se o univerzitetskom profesoru iz oblasti vazdušnog saobraćaja, predavaču na inostranim univerzitetima, sudskom vještaku, autoru univerzitetskih udžbenika i naučnih radova za koga nije bilo zakonske prepreka da se javi na konkurs. Tako je „jednoglasna odluka“ petočlanog Savjeta donijeta sa 3 glasa.

Vlahović je nakon završetka Škole nacionalne odbrane, bio izaslanik odbrane Srbije i Crne Gore (ujedno vojni ataše za Vazduhoplovstvo, mornaricu i kopnenu vojsku) u Velikoj Britaniji, komandant vazduhoplovne baze Golubovci (ujedno i komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore), vojni savjetnik u Misiji Crne Gore u Briselu i vojni predstavnik CG u Vojnom komitetu NATO i Vojnom komitetu Evropske Unije. Međutim, Vlahović je osim pilota i obavještajac – bivši pripadnik Vojne obaveštajne službe (VOA), te raniji šef 123. obavještajnog centra Vojske Jugoslavije u Podgorici i vojni ataše zvaničnog Beograda na povjerljivim zadacima u Velikoj Britaniji.

Po nekim tvrdnjama Vlahović je  i dalje lojalni DPS-ovac  bez čega ne bi ni mogao imati tako „impresivnu karijeru“ kako ju je ocijenio Kolić. Vlahovićevo ime je ranije dovođeno u vezu sa aktivnostima ruskih obavještajnih službi i tzv. Crvenog orkestra generala Branka Krge bivšeg šefa vojne obaveštajne službe Vojske SCG i kasnijeg načelnika Generalštaba (2002-2005) koji je izabran uz podršku Đukanovića i njegove desne ruke Milana Roćena. Roćen i Krga su dobri drugari još iz Roćenovih „moskovskih dana“.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene je 2010. objavio da 5 visokih vojnih oficira i obavještajaca 3. centra Vojno obavještajne agancije (VOA) i 5. centra Vojno bezbednosne agencije (VBA) za kontraobavještajne aktivnosti nisu prošli bezbjedonosne provjere Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) 2006. godine zbog veza sa ruskim tajnim službama. Među njima se nalazilo i ime Vladislava Vlahovića. On je odbacio optužbe i saopštio da posjeduje bezbjednosne sertifikate, i da bez njih ne bi mogao pokrivati visoke vojne pozicije van zemlje. Tada je Ministrarstvo odbrane tražilo od tužilaštva da ispiti sve navode da bi postupilo shodno tome. Navodi nisu ispitani, ili makar javno objavljeni.

Na posljednjoj sjednici Vlade, MKI se složilo  da se Vlahović kao kandidat treba ispitati. Upućen je dopis Ministarstvu prosvjete koje vodi SNP-ov Miomir Vojinović da „protumači da li taj kandidat ispunjava te određene uslove u dijelu tih akademskih kvalifikacija“.

Premijer Dritan Abazović je rekao da sve treba provjeriti. „Radi se o specifičnom mjestu, nemojte da nas bespotrebne brzopletosti dovedu u  nezgodnu situaciju“.  Nakon toga Vlada treba donijeti konačnu odluku.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo