Povežite se sa nama

INTERVJU

MIRKO PEJANOVIĆ, AKADEMIK ANUBIH, SARAJEVO: Ustavna reforma će uslijediti kada se ubrza integracija BiH u EU

Objavljeno prije

na

Građani RS se nisu masovno odazvali na proteste  u RS, povodom tužbe protiv Dodika.   Da li je to znak da ni pristalice Dodika neće sa njim „i u vodu i u vatru“? Očito da građani imaju svoje poglede i svoju životnu mudrost. Većina ne želi stvarati međuetničke tenzije, konflikte i sukobe. Građani, i u RS i u Federaciji BiH, svoje ekonomske i druge nevolje rješavaju emigracijom u zemlje EU gdje ih čeka zaposlenje i pravna opšta sigurnost

 

MONITOR: Milorad Dodik i njegova skupštinska većina u NSRS su pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi bili okončani mandati troje stranih sudija. Visoki predstavnik, Kristijan Šmit, je reagovao primjedbom da Parlamentarna skupština BiH može da promijeni način izbora stranih sudija, ali da ne može da prijevremeno okonča njihove mandate niti da ih zamijeni domaćim sudijama. Spekuliše se da Dodik može tražiti podršku od HDZ-a za ovu promjenu, ali da li je to pitanje prioritetno za interes HDZ-a?

PEJANOVIĆ: Skupštinska većina koju ima Milorad Dodik, lider SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske je, u proteklim godinama, postala instrument manipulacije autoritarne volje i despotskog vladanja RS. Dodik već nekoliko godina nameće odluke Parlamentu RS kojima se ukidaju nadležnosti institucija države Bosne i Hercegovine.

Najnovijom odlukom Narodne skupštine RS ukida se provođenje presuda Ustavnog suda BiH na prostoru Republike Srpske. Ovim se dovodi u pitanje nadležnost Ustavnog suda BiH na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine. Sve je to učinjeno u okviru zahtjeva da se donese novi zakon o izboru članova Ustavnog suda u kome ne bi bilo mjesta za troje stranih sudija. Radi se o opakom planu Milorada Dodika da derogira Ustavni sud Bosne i Hercegovine koji je u protekle tri decenije provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio garant zakonitosti i vladavine prava. Ustavni sud BiH je, zajedno sa troje stranih sudija, bio nezavisna  institucija. Štitio je ustavnost i zakonitost svih pravnih akata u entitetima i državi u cjelini. To je posljednja brana koja je odbijala autoritarnu samovolju Dodika, da na očigled bosanskohercegovačke i evropske javnosti podriva Dejtonski mirovni sporazum, krši Ustav BiH i ruši institucije države.

Nakane Milorada Dodika da uruši ustavnu poziciju Ustavnog suda i njegov sastav neće dobiti podršku većine u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ne vjerujem da će zastupnici HDZ podržati Dodika. To što Dodik smatra za sve krivim Kristijana Šmita, visokog predstavnika Međunarodne zajednice, ne donosi ništa. Zapravo, isprazna je ideološka mantra Milorada Dodika da Kristijan Šmit ima zadatak ukinuti RS. Niko razuman ni u Bosni i Hercegovini, ni u Evropi i svijetu ne vjeruje toj Dodikovoj optužbi Kristijana Šmita.

MONITOR: SNSD i Dodik su, povodom tužbe koju je protiv njega i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića podiglo tužilaštvo BiH, a zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita, organizovali proteste na onom što on zove „entitetskom granicom“, gdje su postavljeni policajci RS, među kojima i snajperisti. Procjenjuje se da je na protestima bilo najviše nekoliko hiljada ljudi. Da li je to znak da ni pristalice Dodika neće sa njim „ i u vodu i u vatru“?

PEJANOVIĆ: Optužnica je podignuta zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH u RS. Ta činjenica je, očigledno, uznemirila i zaplašila Dodika koji je pokrenuo nove vidove prijetnje prema institucijama države. Pokrenuti su protesti građana na onome što se zove entitetska granica. Radi se o tome da se više ne zloupotrebljava NS Republike Srpske. Sada se žele zloupotrijebiti i sami građani. Želi se stvoriti haos i ugroziti opšta sigurnost. Na sreću, građani RS se nisu masovno odazvali na proteste zakazane u nekoliko gradova i opština u Republici Srpskoj. Da li je to znak, kako ste u pitanju naznačili, da ni pristalice Dodika neće sa njim „i u vodu i u vatru“? Više je nego očito da građani imaju svoje poglede i svoju životnu mudrost. Većina građana ne želi stvarati međuetničke tenzije, konflikte i sukobe. Građani, i u RS i u Federaciji BiH, svoje ekonomske i druge nevolje rješavaju emigracijom u zemlje EU gdje ih čeka zaposlenje i pravna opšta sigurnost.

MONITOR: Institucije Federacije BiH i kantona Sarajevo, zabranile  su demonstriranje za Dodika i Lukića u Sarajevu, a ograničen je i prostor okupljanja protivnika ovih protesta, koje je pozvao „aktivista i organizator anti-LGBT skupova“ Sanin Musa. .I policija Federacije je izvela svoje snage sa druge strane administrativne linije, ali nije angažovan EUFOR. Koliko je sve ovo opasno i rizično po bezbjednost?

PEJANOVIĆ: Saninu Musi-aktivisti i organizatoru anti-LGBT skupova ranije u Sarajevu, Dodikovi najavljeni skupovi u Sarajevu su dobro došli ne samo da pokaže svoje neslaganje sa Dodikovom politikom rušenja institucija države BiH, već i da pokaže svoj radikalizam. Policija Federacije Bosne i Hercegovine je izvela svoje snage na drugoj strani administrativne linije na prostoru Sarajeva i time pokazala odgovornost u preventiranju mogućih nepovoljnih kretanja i ugrožavanja javnog reda i mira. Zbog toga  i nije trebalo angažovanje snaga EUFOR-a.

MONITOR: Dodik je za neprimjenjivanje odluke Suda u Strazburu za koju je rekao da ta presuda ruši Ustav BiH, Dejtonski sporazum i usporava put BiH ka EU.Američki ambasador, Majkl Marfi, smatra da će se konstitutivni narodi teško dogovoriti oko primjene ove presude. Da li je Dejtonski sporazum, i dalje najviše što se može postići u državnom uređenju BiH?

PEJANOVIĆ: U duhu svog nedemokratskog pristupa, Dodik odbija sve ideje koje potiru etnonacionalizam i jačaju građanski politički pluralizam. On to smatra idealističkim pristupom uređivanju. Nasuprot Dodiku, američki ambasador Majkl Marfi, smatra da će se konstitutivni narodi teško dogovoriti oko primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević protiv Bosne i Hercegovine“. Vaše naglašavanje, u smislu upita: da li je Dejtonski mirovni sporazum i dalje najviše što se može postići u državnom uređenju BiH zaslužuje objašnjenje. Očito je Dejtonski sporazum okvir u kome je uspostavljeno ustavno-političko i teritorijalno ustrojstvo BiH. Ali, Dejtonski sporazum je i geopolitički okvir za reforme u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU i NATO savez. Jedna od tih reformi je i reforma Ustava. Ustavna reforma će uslijediti kada se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Primjena evropskih standarda u zakonima dovešće do ukidanja svih vidova diskriminacije građana na etničkoj osnovi.

MONITOR: Na skoro održanom Bledskom strateškom forumu, predsjednik Evropskog Savjeta, Šarl Mišel, insistirao je da zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU do 2030. godine. Evropska komisija to nije podržala, a protiv se izjasnio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Koliko ta tendencija geo-strateškog „zaokruživanja Evrope“ ipak zavisi od trajanja i ishoda rata u Ukrajini?

PEJANOVIĆ: Politika proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana se propituje i dobija nove obrise. Geopolitička preslaganja u svijetu, a posebno u Evropi, nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, pretpostavljaju nove pristupe u politici članica EU. Evropska unija svojim institucionalnim djelovanjem može doprinijeti da se ubrza integracija zemalja Zapadnog Balkana. Važno je to za sve zemlje Zapadnog Balkana. Međutim, osobito je važno i prevažno ubrzanje integracije države BiH u Evropsku uniju. Većina analitičara koji se bave razvojem bosanskohercegovačkog društva  u postdejtonskom vremenu smatra da Bosna i Hercegovina, putem ubrzanja integracija može postati članica EU do 2030. godine.

Za razliku od drugih zemalja na Zapadnom Balkanu, BiH je imala nezapamćena stradanja civila i genocid u Srebrenici. Za Bosnu i Hercegovinu je prijem u članstvo EU, prevashodno projekt mira, a potom i preporoda u ekonomskom i kulturnom razvoju. Zbog toga Evropska unija ima svog specijalnog predstavnika u BiH, u funkciji provođenja Dejtonskog sporazuma i pružanja pomoći u provođenju reformi u izgradnji evropskih standarda.

I na kraju sasvim precizno: većina građana Bosne i Hercegovine (75%), u svim ispitivanjima javnog mnjenja iskazuje želju i interes, da njihova država postane članica EU. Umjesto putinizacije Bosne i Hercegovine u Dodikovoj izvedbi, građani  žele evropeizaciju Bosne i Hercegovine.

 

Dodika, po svemu, očekuju i nove sankcije

MONITOR: Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, nedavno je oštro kritikovao Dodika-jer podriva „Dejton“, Ustav BiH i državu. Ako pogledamo najnoviju presudu Suda u Strazburu (kao i neke ranije), Dejtonski sporazum ne djeluje više kao idealno rješenje. Izgleda da se uveliko oko uređenja BiH „sukobljavaju“ ljudsko pravaška i političko-pragmatična rješenja?

PEJANOVIĆ: U posljednjih nekoliko mjeseci Gabrijel Eskobar je više puta kritikovao Milorada Dodika za podrivanje Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i države Bosne i Hercegovine.

SAD su bile i ostale lider u uspostavi i izgradnji mira u Bosni i Hercegovini. Mir će se učvrstiti ubrzanjem integracije države BiH u EU i NATO savez. Umjesto nastojanja da se evropski integracijski proces ubrza, Dodik svojim autokratskim metodama vladanja i otvorenim urušavanjem institucija države, te zagovaranjem secesije Republike Srpske, ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je Dodik podveden pod američke sankcije. Dodika, po svemu, a posebno zbog podrške politici Vladimira Putina, očekuju i nove sankcije. Nije riječ o tome koliko je Dejtonski sporazum idealno rješenje. On je realno istorijsko rješenje koje vodi, putem evropskih integracija, do boljih rješenja na osnovi savremenih dostignuća razvoja demokratije i ljudskih prava u zemljama EU.

 

Evropski sud nastoji ukinuti diskriminaciju građana u BiH.

MONITOR: Donijeta je presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević protiv BiH“ u kojoj je Sud presudio u korist Slavena Kovačevića.zbog diskriminacije. Od ranije postoji više presuda ovog Suda kojima se založio za građanske a ne etno-nacionalne izborne principe, ali oni nisu primijenjeni. Može li se predvidjeti šta će biti sa ovom  presudom?

PEJANOVIĆ: Evropski sud za ljudska prava donio je još jednu, u nizu odluka, kojima se nastoje ukinuti razni vidovi diskriminacije građana u BiH. Ti oblici diskriminacije su sastavni dio odredbi Dejtonskog ustava. Najpoznatija je ona odluka Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine u predmetu „Sejdić-Finci“. Ovom odlukom se nalaže Parlamentu Bosne i Hercegovine da donese amandmane na Ustav, kojim bi se ukinula  diskriminacija pripadnika etničkih manjina u pravu da biraju i da budu birani u Predsjedništvo države i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kako je poznato u više pokušaja, ovo pitanje nije dobilo konsenzus u vladajućim strankama BiH. Nije realno očekivati da će odluka u predmetu „Kovačević protiv Bosne i Hercegovine“ imati mogućnost primjene kroz ustavne i zakonske promjene sve dok BiH, kroz pristupne pregovore sa Evropskom unijom, ne usvoji cjelinu evropske pravne stečevine.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo