Povežite se sa nama

Izdvojeno

PUT OD KOLAŠINA DO SKIJALIŠTA NA  BJELASICI: Vlasništvo mnogih, ničija briga

Objavljeno prije

na

Jedina veza Kolašina sa skijalištima na Bjelasici je put, koji je, formalno, nekategorisan i trenutno u vrlo lošem stanju.  O njegovom održavanju zimi brine Uprava za saobraćaj, a devet kilometara saobraćajnice ima nekoliko vlasnika. Zbog toga neće biti moguća ni skorija rekonstrukcija

 

 Za predstavnike lokalne vlasti u Kolašinu,  devet kilometara puta, od grada do Bjelasice,  privatno su vlasništvo. Iz privatnog Ski centra Kolašin 1450   kažu da je put državni, a iz Uprave za saobraćaj objašnjavaju da im je, već deceniju,  obaveza jedino zimsko održavanje te dionice.  Svima koji se zapute iz grada prema skijalištima, međutim, jasno je da su neophodne što hitnije i obimne intervencije na kolovozu, ali i saniranje brojnih odrona.

Pored toga što je taj put jedina veza Kolašina sa privatnim i državnim ski centrom, tom saobraćajnicom će do grada, pa dalje ka Mateševu i auto putu,  prolaziti i  vozila sa regionalnog puta Jezerine -Lubnice.  Odmah po izlasku iz tunela Klisura  dočekaće ih kolovoz lošiji od mnogih u kolašinskim selima. Duboke rupe, nedakvatna signalizacija, kamenje i zemlja na putu.

Utisci sa tog puta uvijek su među najlošijima kada se govori i o kolašinskoj  ljetnjoj i   zimskoj turističkoj sezoni. Zimi gužve, u snijegu blokirana vozila, ljeti rupe i manji odroni.   Održavanje podrazumijeva samo uklanjanje snijega sa kolovoza. Minulih dana, na društvenim mrežama bili su česti negativni komentari pojetilaca državnog skijališta o stanju na putu. Navodno, duboke rupe napravila su brojna oštećenja na vozilima. Najčešće su, tvrde vozači,  stradale gumu i hidraulika.  Tokom prošlih zimskih sezona, na tom putu dolazilo je i do višesatnih zastoja.  Za takvo stanje odgovornost nikad nijesu prihvatali iz državnog, a primjedbe gostiju nikad nijesu  komentarisali iz ski centra, čiji je vlasnik Zoran Bećirović.  Direkcija za saobraćaj više puta je kasno  regovala, pri obilnijim padavinama. Stanje u saobraćaju  dodatno je pogoršano činjenicom da je na privatnom ski centru, umjesto nekadašanjeg parkinga,  sada gradilište nekoliko hotela. Zbog toga mnogi posjetioci Bećirovičevog skijališta automobile parkiraju uz put, što blokira ionako uzak kolovoz.

Put su do sada koristili i devastirali mnogi. U ljeto 2019. godine,  zbog kopanja trase cjevovoda male hidroelektrane (mHE), saobraćajnica prema Bjelasici je značajno oštećena, a investitoru je dugo trebalo  da vrati put u prvobitno stanje. Da bi do toga došlo potrebno je bilo više sastanaka predstavnika  Ministarstva ekonomije, Opštine i firme “Viridi Progressum”, koja je gradila  mHE. Sve na insistiranje tadašnjeg menadžmenta državnog Ski centra. Iz kolašinskog Sekretarijata za urbanizam, komunalne poslove i saobraćaj nikada nijesu željeli da komentarišu stanje te važne veze grada sa planinom. Izgovor im je bio neriješeni pravni status puta” .

Saobraćajnicu su dodatno, tokom minulih nekoliko godina, devastirali i kamioni Euro asfalta, kompanije koja je probijala tunel Klisura ispod Bjelasice. Na desetine kamiona dnevno odvozili su iskopani materijal od Jezerina do Luga u Kolašinu, gdje je zemlja  deponovana. Ranije, put je platio danak i  eksploataciji šuma na tom području.

Burna nedavna polemika u medijima,  na relaciji Opština- Ski centar Kolašin 1450, nije ponudila javnosti precizan odgovor na pitanje   čija je saobraćajnica koja je godinama u lošem stanju.  U kolašinskoj lokalnoj upravi kažu da im je poznato da taj putni pravac pripada privrednom društvu DOO Ski Centar Bjelasica u stečaju i taj je postupak pred Privrednim sudom. Navodno, taj dio puta nije uzet kao dio stečajne mase koji bi se prodavao,  tako da je  “to put u nekoj vrsti privatnog vlasništva“. Bećirovićevi advokati, minulih dana, međutim, demantovali su te tvrdnje. Tvrde da, iako je njih poslodavac kupio, nekad državni ski centar, nije vlasnik puta.  Kažu da je put državni, jer je i kolašinsko preduzeće u stečaju bilo nekad državno.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, devet kilometara puta ima više vlasnika. Od restorana Savardak do iznad sela Mušovića Rijeka, put je, zaista, još upisan kao svojina DOO Ski centar Bjelasica.  Drugi dio puta, od  sela Mušovića Rijeka do Bećirovićevog skijališta je dio nekoliko parcela, koje su, prema podacima Uprave, državno vlasništvo.  Državno vlasništvo je i dio puta od grada do restorna Savardak. Pri završetku te dionice, neki djelovi puta su  čak sastavni djelovi parcela u vlasništvu mještana.  Međutim,  cijelom dužinom ta saobraćajnica je, zvanično,  nekategorisani put.

To je nedavno potvrdio Miodrag Bakrač iz Uprave za saobraćaj, koji je kazao da se put ne nalazi u mreži državnih puteva, to jest, ne pripada ni magistralnim ni regionalnim putevima,  “samim tim  nije u nadležnosti Uprave za saobraćaj”. On je podsjetio i da je Vlada, prije 10 godina, zaključkom dala zadatak toj Upravi da zimi održava put, zbog njegovog značaja. U nacrtu izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašina, na čije usvajanje se dugo čeka,  za saobraćajnicu od Kolašina do Jezerina, predviđa se prekategorizacija.

“Od postojećih lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kolašin mogu se izdvojiti dva putna pravca, koji zbog položaja u mreži u daljoj budućnosti mogu doći na nivo regionalnih puteva prekategorizacijom. Među njima je i Kolašin – Smailagića Polje – Mušovića Rijeka- Jezerine-…” piše u tom dokumentu.

Predsjednik Opštine Vladimir Martinović, govoreći za Javni servis na temu lošeg stanja puta, kazao je da se tom problematikom još niko do sada nije bavio.  Nasušna je potreba, tvrdi on, “da država i nadležni organi što prije reaguju ako bi se taj  putni pravac riješio  u formalno-pravnom smislu, a potom i rekonstruisao”.

Vlasništvo bivšeg kolašinskog preduzeća Ski centara Bjelasica je i put koji se, u selu Mušovića Rijeka,  odvaja od te saobraćajnice i vodi ka jednoj od najstarijih hidrocentrala u Crnoj Gori. U procesu obezbjeđivanja dokaza o pravu svojine na zemljište i objekte, koji su neophodni za početka rekonstrukcije te centrale  EPCG je naišla na probleme već u startu. Imajući u vidu da objekti, poput cjevovoda i dovodnih kanala, prelaze preko većeg broja parcela, bilo je neophodno, kako su nedavno objasnili iz te komapnaije , obaviti pregled svih  parcela.

Analizom parcela preko kojih se pruža cjevovod, a koji prolazi ispod lokalnog puta koji vodi  do elektrane i okolnih kuća, zaključeno je da je ta saobraćajnica upisana na nekadašnji Ski-centar. Na koji način je put tako upisan  – u EPCG-u nemaju odgovor, kažu da je to nadležnost lokalnih i državnih vlasti koje se bave urbanizmom. Martinović  je, nedavno,  obećao  da će “Opština odraditi sve što je u njenoj nadležnosti da se realizuje rekonstrukcija koja je u interesu EPCG, građana ali i države”.

Pred još jednu zimsku turističku sezonu jasno je da skore rekonstrukcije puta do skijališta ne može biti. Predstoji složen proces rješavanja imovinsko pravnih odnosa, koji se, kako se do sada pokazalo, znaju otegnuti i na nekoliko godina. Najviše što turisti mogu očekivati tokom predstojeće zime je urednije čišćenje snijega i ažurniji rad policije pri regulaciji saobraćaja.

                                                                                    Dragana SĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo