Povežite se sa nama

Izdvojeno

PUT OD KOLAŠINA DO SKIJALIŠTA NA  BJELASICI: Vlasništvo mnogih, ničija briga

Objavljeno prije

na

Jedina veza Kolašina sa skijalištima na Bjelasici je put, koji je, formalno, nekategorisan i trenutno u vrlo lošem stanju.  O njegovom održavanju zimi brine Uprava za saobraćaj, a devet kilometara saobraćajnice ima nekoliko vlasnika. Zbog toga neće biti moguća ni skorija rekonstrukcija

 

 Za predstavnike lokalne vlasti u Kolašinu,  devet kilometara puta, od grada do Bjelasice,  privatno su vlasništvo. Iz privatnog Ski centra Kolašin 1450   kažu da je put državni, a iz Uprave za saobraćaj objašnjavaju da im je, već deceniju,  obaveza jedino zimsko održavanje te dionice.  Svima koji se zapute iz grada prema skijalištima, međutim, jasno je da su neophodne što hitnije i obimne intervencije na kolovozu, ali i saniranje brojnih odrona.

Pored toga što je taj put jedina veza Kolašina sa privatnim i državnim ski centrom, tom saobraćajnicom će do grada, pa dalje ka Mateševu i auto putu,  prolaziti i  vozila sa regionalnog puta Jezerine -Lubnice.  Odmah po izlasku iz tunela Klisura  dočekaće ih kolovoz lošiji od mnogih u kolašinskim selima. Duboke rupe, nedakvatna signalizacija, kamenje i zemlja na putu.

Utisci sa tog puta uvijek su među najlošijima kada se govori i o kolašinskoj  ljetnjoj i   zimskoj turističkoj sezoni. Zimi gužve, u snijegu blokirana vozila, ljeti rupe i manji odroni.   Održavanje podrazumijeva samo uklanjanje snijega sa kolovoza. Minulih dana, na društvenim mrežama bili su česti negativni komentari pojetilaca državnog skijališta o stanju na putu. Navodno, duboke rupe napravila su brojna oštećenja na vozilima. Najčešće su, tvrde vozači,  stradale gumu i hidraulika.  Tokom prošlih zimskih sezona, na tom putu dolazilo je i do višesatnih zastoja.  Za takvo stanje odgovornost nikad nijesu prihvatali iz državnog, a primjedbe gostiju nikad nijesu  komentarisali iz ski centra, čiji je vlasnik Zoran Bećirović.  Direkcija za saobraćaj više puta je kasno  regovala, pri obilnijim padavinama. Stanje u saobraćaju  dodatno je pogoršano činjenicom da je na privatnom ski centru, umjesto nekadašanjeg parkinga,  sada gradilište nekoliko hotela. Zbog toga mnogi posjetioci Bećirovičevog skijališta automobile parkiraju uz put, što blokira ionako uzak kolovoz.

Put su do sada koristili i devastirali mnogi. U ljeto 2019. godine,  zbog kopanja trase cjevovoda male hidroelektrane (mHE), saobraćajnica prema Bjelasici je značajno oštećena, a investitoru je dugo trebalo  da vrati put u prvobitno stanje. Da bi do toga došlo potrebno je bilo više sastanaka predstavnika  Ministarstva ekonomije, Opštine i firme “Viridi Progressum”, koja je gradila  mHE. Sve na insistiranje tadašnjeg menadžmenta državnog Ski centra. Iz kolašinskog Sekretarijata za urbanizam, komunalne poslove i saobraćaj nikada nijesu željeli da komentarišu stanje te važne veze grada sa planinom. Izgovor im je bio neriješeni pravni status puta” .

Saobraćajnicu su dodatno, tokom minulih nekoliko godina, devastirali i kamioni Euro asfalta, kompanije koja je probijala tunel Klisura ispod Bjelasice. Na desetine kamiona dnevno odvozili su iskopani materijal od Jezerina do Luga u Kolašinu, gdje je zemlja  deponovana. Ranije, put je platio danak i  eksploataciji šuma na tom području.

Burna nedavna polemika u medijima,  na relaciji Opština- Ski centar Kolašin 1450, nije ponudila javnosti precizan odgovor na pitanje   čija je saobraćajnica koja je godinama u lošem stanju.  U kolašinskoj lokalnoj upravi kažu da im je poznato da taj putni pravac pripada privrednom društvu DOO Ski Centar Bjelasica u stečaju i taj je postupak pred Privrednim sudom. Navodno, taj dio puta nije uzet kao dio stečajne mase koji bi se prodavao,  tako da je  “to put u nekoj vrsti privatnog vlasništva“. Bećirovićevi advokati, minulih dana, međutim, demantovali su te tvrdnje. Tvrde da, iako je njih poslodavac kupio, nekad državni ski centar, nije vlasnik puta.  Kažu da je put državni, jer je i kolašinsko preduzeće u stečaju bilo nekad državno.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, devet kilometara puta ima više vlasnika. Od restorana Savardak do iznad sela Mušovića Rijeka, put je, zaista, još upisan kao svojina DOO Ski centar Bjelasica.  Drugi dio puta, od  sela Mušovića Rijeka do Bećirovićevog skijališta je dio nekoliko parcela, koje su, prema podacima Uprave, državno vlasništvo.  Državno vlasništvo je i dio puta od grada do restorna Savardak. Pri završetku te dionice, neki djelovi puta su  čak sastavni djelovi parcela u vlasništvu mještana.  Međutim,  cijelom dužinom ta saobraćajnica je, zvanično,  nekategorisani put.

To je nedavno potvrdio Miodrag Bakrač iz Uprave za saobraćaj, koji je kazao da se put ne nalazi u mreži državnih puteva, to jest, ne pripada ni magistralnim ni regionalnim putevima,  “samim tim  nije u nadležnosti Uprave za saobraćaj”. On je podsjetio i da je Vlada, prije 10 godina, zaključkom dala zadatak toj Upravi da zimi održava put, zbog njegovog značaja. U nacrtu izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašina, na čije usvajanje se dugo čeka,  za saobraćajnicu od Kolašina do Jezerina, predviđa se prekategorizacija.

“Od postojećih lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji opštine Kolašin mogu se izdvojiti dva putna pravca, koji zbog položaja u mreži u daljoj budućnosti mogu doći na nivo regionalnih puteva prekategorizacijom. Među njima je i Kolašin – Smailagića Polje – Mušovića Rijeka- Jezerine-…” piše u tom dokumentu.

Predsjednik Opštine Vladimir Martinović, govoreći za Javni servis na temu lošeg stanja puta, kazao je da se tom problematikom još niko do sada nije bavio.  Nasušna je potreba, tvrdi on, “da država i nadležni organi što prije reaguju ako bi se taj  putni pravac riješio  u formalno-pravnom smislu, a potom i rekonstruisao”.

Vlasništvo bivšeg kolašinskog preduzeća Ski centara Bjelasica je i put koji se, u selu Mušovića Rijeka,  odvaja od te saobraćajnice i vodi ka jednoj od najstarijih hidrocentrala u Crnoj Gori. U procesu obezbjeđivanja dokaza o pravu svojine na zemljište i objekte, koji su neophodni za početka rekonstrukcije te centrale  EPCG je naišla na probleme već u startu. Imajući u vidu da objekti, poput cjevovoda i dovodnih kanala, prelaze preko većeg broja parcela, bilo je neophodno, kako su nedavno objasnili iz te komapnaije , obaviti pregled svih  parcela.

Analizom parcela preko kojih se pruža cjevovod, a koji prolazi ispod lokalnog puta koji vodi  do elektrane i okolnih kuća, zaključeno je da je ta saobraćajnica upisana na nekadašnji Ski-centar. Na koji način je put tako upisan  – u EPCG-u nemaju odgovor, kažu da je to nadležnost lokalnih i državnih vlasti koje se bave urbanizmom. Martinović  je, nedavno,  obećao  da će “Opština odraditi sve što je u njenoj nadležnosti da se realizuje rekonstrukcija koja je u interesu EPCG, građana ali i države”.

Pred još jednu zimsku turističku sezonu jasno je da skore rekonstrukcije puta do skijališta ne može biti. Predstoji složen proces rješavanja imovinsko pravnih odnosa, koji se, kako se do sada pokazalo, znaju otegnuti i na nekoliko godina. Najviše što turisti mogu očekivati tokom predstojeće zime je urednije čišćenje snijega i ažurniji rad policije pri regulaciji saobraćaja.

                                                                                    Dragana SĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo