Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Novi desant na državni univerzitet

Objavljeno prije

na

Poslovni partneri i dokazani ekonomski eksperti Milo Đukanović i Veselin Vukotić ponovo su krenuli u ofanzivu na Univerzitet Crne Gore. Ta dvojica osnivača i suvlasnika Univerziteta Donja Gorica (UDG) za to su iskoristili ovonedjeljni Miločerski razvojni forum, koji je bio posvećen temi Ekonomska kriza, obrazovanje i zapošljavanje mladih.

Veselin Vukotić, koji je rektor UDG, požalio se da je sadašnji sistem finansiranja visokog obrazovanja u Crnoj Gori, a i u regionu, ,,nedemokratski i diskriminatorski prema studentima privatnih fakulteta”, jer ti studenti nemaju pristup budžetskim sredstvima svih studenata. “Sa kojim pravom naši političari traže da neki građani plaćaju dva puta za studije – jedanput porez i doprinos za budžet, a drugi put školarinu za svoju djecu”, pitao se na tom međunarodnom skupu zabrinuti rektor Vukotić.

On je predložio spasonosno rješenje. Prelazak sa finansiranja sistema institucija na sistem finansiranja studenta”. A šta to znači?

Finansiranje institucija predstavlja godišnju kvotu koja se daje institucijama bez obzira na njene rezultate, a sistem finansiranja studenta znači „da se studentu iz budžetskih sredstava omogućava dobijanje povoljnog kredita ili stipendije koji bi mu pokrili ukupne ili dio troškova studiranja koje bi vraćao nakon studiranja u periodu od deset do 15 godina”, stručno je objasnio Vukotić svoju ideju. I pridodao dopadljiv argument: ,,Na taj način student plaća svoje studije i sa dobijenim sredstvima sam bira fakultet na kojem će studirati i ima slobodu izbora”.

Objeručke ga je podržao premijer Milo Đukanović tvrdnjom da se mora liberalizovati tržište visokog obrazovanja jer se “novi kvalitet znanja jedino može poroditi iz konkurencije”. To mu je bio šlagvort da prozove Univerzitet Crne Gore.

,,Ne znam da se išta dobro porodilo iz monopola, apsolutno sam zagovornik i u ovoj oblasti zdrave konkurencije, uvažavajući pri tom mjesto koje državni univerzitet ima u svakom društvu. Državni univerzitet svakom zdravom, pa i mnogo razvijenijem društvu nego što je crnogorsko, treba i ubuduće, ali se ta potreba za državnim univerzitetom nipošto ne može braniti monopolom” bio je kategoričan premijer.

Na prvi pogled, Vukotićevovoj i Đukanovićevoj priči ne bi se imalo šta zamjeriti, kada se ne bi znala njihova povezanost sa privatnim Univerzitetom Donja Gorica, ali i činjenica da se poodavno planski urušava državni univerzitet kako bi se oslobodio prostor za razmahivanje UDG-ija i kadrova koje on liferuje. To se prvenstveno pokazuje kroz smanjenje budžeta, zbog čega Univerzitet Crne Gore grca u dugovima, ali i kroz smanjenje broja studenata. Na to je prije nekoliko mjeseci upozorila u intervjuu Monitoru dr Branka Bošnjak, profesorica UCG i poslanica Demokratskog fronta. Ona je rekla da je, zahvaljujući i dijelu profesora, UCG pristao na eutanaziju i da je filozofija bolje da ne talasamo dovela do toga “da se brutalno i drsko daje prioritet privatnom univerzitetu premijera i njegovih pajtaša”.

To je scenario koji je vlast koristila prilikom privatizacije državnih preduzeća – prvo uništi, a onda prodaj u bescjenje.

,,Valjda je sada svima na Univerzitetu Crne Gore jasno šta je cilj DPS-a” kaže Branka Bošnjak komentarišući za Monitor ono što su u Miločeru govorili Vukotić i Đukanović. ,,Jadni su ti profesori ako otćute i dozvole da Vukotić i Đukanović brutalno unište državni univerzitet, koji ima 40-godišnju tradiciju i koji je koliko toliko zdrava institucija, a sve kako bi razvijali sopstveni privatni biznis. A svjedoci smo da se osušilo sve čega su se takli.”

Ona podsjeća da je Demokratski front svojim amandmanima usvojenim u parlamentu natjerao DPS da povuče Zakon o visokom obrazovanju koji je u potpunosti favorizovao privatne univerzitete. ,,Bio je to žestok udarac za vlast, pa sad ‘cvile’ i traže pare za svoj privatni biznis i misle da im država otplaćuje na desetine miliona kredita u koje se UDG uvalio bespravno praveći zgradu, a treba servisirati plate, honorare, kao ostale troškove organizacije nastave”, kaže Bošnjak.

Ona podsjeća da su Vukotićevi vojnici, kako on zove svoje studente, taktički dobro raspoređeni po državnim institucijama, iako ih je školovao za biznis i preduzetništvo. ,,Preko njih pokušava da ostvari svoje licemjerne ideje o državnom intervencionizmu u biznis visokog obrazovanja i o tome kako ne treba da navodni monopol drži državni univerzitet nad budžetskim sredstvima. Zašto tako nije glasan kad je zdravstvo u pitanju. Po toj bi logici, trebali bi da finansiramo privatne ordinacije iz državnog budžeta, pa ko hoće, neka se tamo liječi na račun poreskih obveznika. Čitava priča samo je pokrivalica za propali biznis ova dva grobara crnogorske ekonomije”, tvrdi Bošnjak.

Na izlaganje rektora Univerziteta UDG Veselina Vukotića na Miločerskom razvojnom forumu reagovao je poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić. Tvorci podgoričke neoliberalne ekonomske škole traže način da pređu na ,,državne jasle”. Privatni univerziteti treba da budu u ravnopravnoj utakmici na tržištu, a ne da traže model po kome će ponovo biti povlašćeni na tom istom tržištu, što je osnovna intencija rektora UDG, smatra Perić.

UDG, čiji su osnivači Vukotić, Milo Đukanović, profesor Dragan Vukčević i biznismen Tomislav Čelebić, kad je otvoren prije pet godina, organizovao je trku svojih studenata od Ivanovih korita do Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, a pobjednik je nagrađen besplatnom školarinom. U međuvremenu je, izgleda, finansijski izvor postao slabašan za prevelike ambicije, pa se sada spas traži u državnom budžetu.

Prošle godine profesor Florian Biber sa Univerziteta u Gracu, sastavio je spisak čudnih univerziteta na Balkanu. UDG se našao na trećem mjestu. ,,Univerzitet Donja Gorica je malo skromniji kad se radi o imenu, iako ima za cilj da postane Oksford Crne Gore. U tom procesu ekstra profit ostvaruju Milo Đukanović, jedan od vlasnika, zajedno sa vrlo liberalnim ekonomistom Veselinom Vukotićem”, zaključio je austrijski profesor.

Bilo je to prije ovonedjeljnog Miločerskog razvojnog foruma.

Kreditna zaduženja UDG

Đukanovićevi ortaci u vlasničkoj strukturi UDG, bivši profesori državnog univerziteta Veselin Vukotić i Dragan Vukčević, kao i direktor kompanije Čelebić Tomislav Čelebić na ime zajedničke firme Univerzitats doo Podgorica dobili su krajem 2006. kredit od šest miliona eura, sa grejs periodom od pet godina. Kredit je uzet kod Crnogorske komercijalne banke, u periodu kada je mijenjala vlasničku strukturu i prelazila u ruke mađarske OTP banke! Tada je vlasnička struktura CKB bila u domaćem aranžmanu: premijerov brat, Vektra, EPCG, KAP i Telekom. Univerzitats se u međuvremenu dodatno kreditno zadužio. U CKB početkom 2009. odobren mu je kredit od četiri miliona eura sa rokom otplate od 144 mjeseca(Ugovor O Hipo.Ov. br.9092/09), a u aprilu iste godine, 1.900.000 eura sa rokom otplate od 12 godina. Za navedene kredite iz CKB u hipoteku založeno je zemljište, zgrada i garaže u okviru zgrade. Zgrada Univerziteta površine od 16.700 m 2 najveći je objekat u privatnom vlasništvu u Crnoj Gori koja je data pod hipoteku, a rađena je bez građevinske dozvole. Parcela na izlazu iz Podgorice, gdje je izgrađeno velelepno univerzitetsko zdanje UDG, po podacima iz Katastarske uprave za nekretnine stečeno je na osnovu poklona. Tokom 2009. vlasnici UDG-ija uzimaju u Montenegro banci kredit u od 132.000 eura sa rokom otplate do 1. septembra 2012. (Ug. Hipo. Ov. br. 38214/09). Ova kreditna zaduženja UDG, izvjesno je, premašuju budžet UCG i ovaj privatni univerzitet nije mogao postati profitabilan, s obzirom na to da upisuje ukupno oko 1500 studenata. Godišnje školarine se kreću u prosjeku 1500 eura.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER I DALJE ZATVORENI: Statis optužuje premijera za prijetnje sudijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javni poziv kompanije Adriatic properties na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih optužbi i kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, kojeg potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva

 

Prepiska između predstavnika Vlade i zakupca hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Miločer, kompanije Adriatic properties povodom zatvaranja/otvaranja hotela za ovu turističku sezonu, dostigla je krajem jula kulminaciju. Više se ne  biraju riječi i uvrede koje jedna strana upućuje drugoj.

U posljednjem u nizu javnih saopštenja kompanije Adriatic properties i Aman resorts pozvale su predstavnike Vlade na saradnju u rješavanju nezavidne trenutne situacije. Najpoznatije ljetovalište na Crnogorskom primorju i dalje je zatvoreno, uprkos poodmakloj turističkoj sezoni.

Ponovljen je zahtjev  u kojem tvrde da jedino  traže uvjerenje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim risortom u skladu sa međunarodnim standardima. ,,Bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”.

Međutim, ovaj javni poziv  na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića. Njega  potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva.

,,U lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države”, navodi se u saopštenju koje su objavile Vijesti.

Da bi se zabrinuto upitali kakva se poruka ovakvim aktivnostima premijera šalje aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori.

Petros Statis nije potpisan ispod teksta saopštenja za javnost. Ali  prepoznatljiva je retorika predsjednika Odbora direktora kompanije Adriatic properties, čiji je osnivač of-šor kompanija Aidway investments Ltd, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

I pored detaljne pretrage nije bilo moguće naći niti jedan tekst u medijima na temu u kojoj se pominju prijetnje premijera Krivokapića nekom od sudija. Ko je, gdje i kada objavio  takvu informaciju, Statis nije podijelio sa čitaocima. Teško je povjerovati da bi informacija o direktnom miješanju premijera Crne Gore u nadležnost pravosuđa ostala na marginama medijske scene u Crnoj Gori. Naprotiv, takva skandalozna vijest, našla bi se na naslovnicima vodećih medija i bila važna  vijest na svim TV stanicama i portalima. Ne bi bila ekskluziva tamo nekog lokalnog medija, ili onih medija koje Statis kontroliše.

Problematičan je i drugi dio neutemeljenog javnog opanjkavanja premijera, po kojem je u pitanju prijetnja lokalnom sudiji nekog lokalnog suda.

Od nižih sudova u Budvi radi samo Sud za prekršaje, dok se sporovi građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Budva uglavnom vode pred Osnovnim sudovima u Kotoru ili na Cetinju. U slučaju spora o kome govore u Adriatic propertiesu, navedeni sudovi nisu nadležni, pa ne može biti riječi o lokalnom sudu ni o lokalnom sudiji.

Podsjećamo, početkom jula kompanija Adriatic properties preko svojih advokata predala je Privrednom sudu u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere kojom se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima mjere i radnje koje mogu  nanijeti štetu ovoj kompaniji kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer kao i ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

,,Dodatan broj smrtnih slučajeva može biti indirektno vezan za koronavirus ili može biti posljedica oslabljenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom kovid krize”, izjavio je za Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U prvim mjesecima pandemije sami pacijenti su izbjegavali odlaziti u bolnice zbog rizika od COVID19, a tokom prošle godine  imali smo zatvaranje ambulanti na sekundarnom i tercijarnom nivou, podsjeća za Monitor epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić: ,,Kad se tome pridruže dugoročne posljedice COVID-19 infekcije može se postaviti sumnja da konačan broj umrlih od COVIDa nije definitivan i da može biti značajno veći”.

Ona kaže da porast broja smrtnih slučajeva daje potpuniju sliku uticaja pandemije na mortalitet, što se samo iz prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID 19 ne može zaključiti. ,,Da bismo izmjerili stvarni uticaj pandemije na moratalit pored registrovanih umrlih od COVID 19 potrebno je analizirati i excess deaths, tj. promjenu u broju umrlih u poređenju sa prosjekom za isti period prethodne godine”, kaže.

Podaci govore da je tokom 2020. umrlo 430 muškaraca i 268 žena više u poređenju sa 2019. Najveći porast u broju smrtnih slučajeva u odnosu na 2019. godinu zabilježen je starosnoj strukturi iznad 65 godina. ,,Trend rasta mortaliteta tokom 2021 nastavio je da raste. Tokom januara broj preminulih je veći za preko 200 u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend rasta mortaliteta se nastavio i u narednim mjesecima što samo govori o ozbiljnosti ove pandemije. Kada se uz to uzmu u obzir i dugoročne posljedice COVIDa ili nešto što je već u literaturi poznato kao long COVID a što je čest uzrok vraćanja pacijenata u bolnicu u periodu od tri do šest mjeseci nakon inicijalne pojave simptoma, ponovno zauzimanje hospitalnih kapaciteta, pa i povećan rizik od smrti u prvih šest mjeseci od inicijalne infekcije, jasno je da će konačna slika ove pandemije što se tiče broja žrtava biti mnogo ozbiljnija”, zaključuje Popović-Samardžić.

Usljed kovid krize, tokom prošle godine, jedna od preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti bila je da parovi odgode planove za proširenje porodice.

Kovid je dodatno ogolio negativne trendove koji odavno traju, a koje država do sada nije preduprjeđivala. Nakon što su početkom ovog mjeseca  objavljeni alarmanti podaci o padu nataliteta, reagovala je jedino Socijalistička narodna partija koja je poručila da nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili „crveni alarm“ i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika. U većini ostalih partija alarm se pali samo na priče iz davnina.

Sredinom aprila je objavljeno da će se pitanjima koja se tiču nataliteta baviti skupštinski odbor za Rodnu ravnopravnost.

Dugoročne prognoze, koje su još 2017. godine objavile Ujedinjene nacije govore da će u 2100. Broj stanovnika u Crnoj Gori biti za 200.000 manji nego danas i iznositi 437.000 ljudi. Polovinu stanovništva će činiti stariji od 60 godina.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

,,Podsjetiću da je u Jugoslaviji tokom 1972. za mjesec dana vakcinisano 18 miliona ljudi od variole vere. U epidemiji najvažniji je brz odgovor. Vakcinacija je dobrovoljna i umnogome zavisimo od solidarnosti. Mladi ljudi koji upravljaju pandemijom vakcinisani su u veoma malom procentu. U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. To je  bolje nego prije mjesec dana ali i dalje nedovoljno. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće nam poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru”, zaključuje Popović-Samardžić.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo