Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Novi desant na državni univerzitet

Objavljeno prije

na

Poslovni partneri i dokazani ekonomski eksperti Milo Đukanović i Veselin Vukotić ponovo su krenuli u ofanzivu na Univerzitet Crne Gore. Ta dvojica osnivača i suvlasnika Univerziteta Donja Gorica (UDG) za to su iskoristili ovonedjeljni Miločerski razvojni forum, koji je bio posvećen temi Ekonomska kriza, obrazovanje i zapošljavanje mladih.

Veselin Vukotić, koji je rektor UDG, požalio se da je sadašnji sistem finansiranja visokog obrazovanja u Crnoj Gori, a i u regionu, ,,nedemokratski i diskriminatorski prema studentima privatnih fakulteta”, jer ti studenti nemaju pristup budžetskim sredstvima svih studenata. “Sa kojim pravom naši političari traže da neki građani plaćaju dva puta za studije – jedanput porez i doprinos za budžet, a drugi put školarinu za svoju djecu”, pitao se na tom međunarodnom skupu zabrinuti rektor Vukotić.

On je predložio spasonosno rješenje. Prelazak sa finansiranja sistema institucija na sistem finansiranja studenta”. A šta to znači?

Finansiranje institucija predstavlja godišnju kvotu koja se daje institucijama bez obzira na njene rezultate, a sistem finansiranja studenta znači „da se studentu iz budžetskih sredstava omogućava dobijanje povoljnog kredita ili stipendije koji bi mu pokrili ukupne ili dio troškova studiranja koje bi vraćao nakon studiranja u periodu od deset do 15 godina”, stručno je objasnio Vukotić svoju ideju. I pridodao dopadljiv argument: ,,Na taj način student plaća svoje studije i sa dobijenim sredstvima sam bira fakultet na kojem će studirati i ima slobodu izbora”.

Objeručke ga je podržao premijer Milo Đukanović tvrdnjom da se mora liberalizovati tržište visokog obrazovanja jer se “novi kvalitet znanja jedino može poroditi iz konkurencije”. To mu je bio šlagvort da prozove Univerzitet Crne Gore.

,,Ne znam da se išta dobro porodilo iz monopola, apsolutno sam zagovornik i u ovoj oblasti zdrave konkurencije, uvažavajući pri tom mjesto koje državni univerzitet ima u svakom društvu. Državni univerzitet svakom zdravom, pa i mnogo razvijenijem društvu nego što je crnogorsko, treba i ubuduće, ali se ta potreba za državnim univerzitetom nipošto ne može braniti monopolom” bio je kategoričan premijer.

Na prvi pogled, Vukotićevovoj i Đukanovićevoj priči ne bi se imalo šta zamjeriti, kada se ne bi znala njihova povezanost sa privatnim Univerzitetom Donja Gorica, ali i činjenica da se poodavno planski urušava državni univerzitet kako bi se oslobodio prostor za razmahivanje UDG-ija i kadrova koje on liferuje. To se prvenstveno pokazuje kroz smanjenje budžeta, zbog čega Univerzitet Crne Gore grca u dugovima, ali i kroz smanjenje broja studenata. Na to je prije nekoliko mjeseci upozorila u intervjuu Monitoru dr Branka Bošnjak, profesorica UCG i poslanica Demokratskog fronta. Ona je rekla da je, zahvaljujući i dijelu profesora, UCG pristao na eutanaziju i da je filozofija bolje da ne talasamo dovela do toga “da se brutalno i drsko daje prioritet privatnom univerzitetu premijera i njegovih pajtaša”.

To je scenario koji je vlast koristila prilikom privatizacije državnih preduzeća – prvo uništi, a onda prodaj u bescjenje.

,,Valjda je sada svima na Univerzitetu Crne Gore jasno šta je cilj DPS-a” kaže Branka Bošnjak komentarišući za Monitor ono što su u Miločeru govorili Vukotić i Đukanović. ,,Jadni su ti profesori ako otćute i dozvole da Vukotić i Đukanović brutalno unište državni univerzitet, koji ima 40-godišnju tradiciju i koji je koliko toliko zdrava institucija, a sve kako bi razvijali sopstveni privatni biznis. A svjedoci smo da se osušilo sve čega su se takli.”

Ona podsjeća da je Demokratski front svojim amandmanima usvojenim u parlamentu natjerao DPS da povuče Zakon o visokom obrazovanju koji je u potpunosti favorizovao privatne univerzitete. ,,Bio je to žestok udarac za vlast, pa sad ‘cvile’ i traže pare za svoj privatni biznis i misle da im država otplaćuje na desetine miliona kredita u koje se UDG uvalio bespravno praveći zgradu, a treba servisirati plate, honorare, kao ostale troškove organizacije nastave”, kaže Bošnjak.

Ona podsjeća da su Vukotićevi vojnici, kako on zove svoje studente, taktički dobro raspoređeni po državnim institucijama, iako ih je školovao za biznis i preduzetništvo. ,,Preko njih pokušava da ostvari svoje licemjerne ideje o državnom intervencionizmu u biznis visokog obrazovanja i o tome kako ne treba da navodni monopol drži državni univerzitet nad budžetskim sredstvima. Zašto tako nije glasan kad je zdravstvo u pitanju. Po toj bi logici, trebali bi da finansiramo privatne ordinacije iz državnog budžeta, pa ko hoće, neka se tamo liječi na račun poreskih obveznika. Čitava priča samo je pokrivalica za propali biznis ova dva grobara crnogorske ekonomije”, tvrdi Bošnjak.

Na izlaganje rektora Univerziteta UDG Veselina Vukotića na Miločerskom razvojnom forumu reagovao je poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić. Tvorci podgoričke neoliberalne ekonomske škole traže način da pređu na ,,državne jasle”. Privatni univerziteti treba da budu u ravnopravnoj utakmici na tržištu, a ne da traže model po kome će ponovo biti povlašćeni na tom istom tržištu, što je osnovna intencija rektora UDG, smatra Perić.

UDG, čiji su osnivači Vukotić, Milo Đukanović, profesor Dragan Vukčević i biznismen Tomislav Čelebić, kad je otvoren prije pet godina, organizovao je trku svojih studenata od Ivanovih korita do Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, a pobjednik je nagrađen besplatnom školarinom. U međuvremenu je, izgleda, finansijski izvor postao slabašan za prevelike ambicije, pa se sada spas traži u državnom budžetu.

Prošle godine profesor Florian Biber sa Univerziteta u Gracu, sastavio je spisak čudnih univerziteta na Balkanu. UDG se našao na trećem mjestu. ,,Univerzitet Donja Gorica je malo skromniji kad se radi o imenu, iako ima za cilj da postane Oksford Crne Gore. U tom procesu ekstra profit ostvaruju Milo Đukanović, jedan od vlasnika, zajedno sa vrlo liberalnim ekonomistom Veselinom Vukotićem”, zaključio je austrijski profesor.

Bilo je to prije ovonedjeljnog Miločerskog razvojnog foruma.

Kreditna zaduženja UDG

Đukanovićevi ortaci u vlasničkoj strukturi UDG, bivši profesori državnog univerziteta Veselin Vukotić i Dragan Vukčević, kao i direktor kompanije Čelebić Tomislav Čelebić na ime zajedničke firme Univerzitats doo Podgorica dobili su krajem 2006. kredit od šest miliona eura, sa grejs periodom od pet godina. Kredit je uzet kod Crnogorske komercijalne banke, u periodu kada je mijenjala vlasničku strukturu i prelazila u ruke mađarske OTP banke! Tada je vlasnička struktura CKB bila u domaćem aranžmanu: premijerov brat, Vektra, EPCG, KAP i Telekom. Univerzitats se u međuvremenu dodatno kreditno zadužio. U CKB početkom 2009. odobren mu je kredit od četiri miliona eura sa rokom otplate od 144 mjeseca(Ugovor O Hipo.Ov. br.9092/09), a u aprilu iste godine, 1.900.000 eura sa rokom otplate od 12 godina. Za navedene kredite iz CKB u hipoteku založeno je zemljište, zgrada i garaže u okviru zgrade. Zgrada Univerziteta površine od 16.700 m 2 najveći je objekat u privatnom vlasništvu u Crnoj Gori koja je data pod hipoteku, a rađena je bez građevinske dozvole. Parcela na izlazu iz Podgorice, gdje je izgrađeno velelepno univerzitetsko zdanje UDG, po podacima iz Katastarske uprave za nekretnine stečeno je na osnovu poklona. Tokom 2009. vlasnici UDG-ija uzimaju u Montenegro banci kredit u od 132.000 eura sa rokom otplate do 1. septembra 2012. (Ug. Hipo. Ov. br. 38214/09). Ova kreditna zaduženja UDG, izvjesno je, premašuju budžet UCG i ovaj privatni univerzitet nije mogao postati profitabilan, s obzirom na to da upisuje ukupno oko 1500 studenata. Godišnje školarine se kreću u prosjeku 1500 eura.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

ZA I PROTIV GRAĐEVINSKOG MORATORIJUMA U KOLAŠINU: Preča kasa od zaštite prostora

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu nema većinske političke volje da se uvede polugodišnji moratorijum na gradnju. Zbog toga gradski centar  ostaje na milost ambicijama investitora, omogućenih DUP-om za koji je više puta ocijenjeno da ne garatuje očuvanje najvrednijeg prostora u Kolašinu

 

U najužem dijelu Kolašina biće moguća gradnja još najmanje 11 mjeseci, prema važećem, starom, Detaljnom urbanističkom planu (DUP) Centar za koji je sa više adresa, uključujući i Vladu i lokalnu samoupravu,  ocijenjeno da je loš. Vladajuća većina (Demokrate, Evropa sad, DF, SNP i URA) nije, sredinom marta, prihvatila predlog opozocionog Pokreta Zajedno gradimo Kolašin da se od Vlade zatraži  polugodišnja zabrana gradnje u centralnoj zoni grada.

Vlada je, prije nekoliko sedmica,  donijela odluku o izmjenama i dopunama DUP-a Centar,  ali nije stavila van snage taj dokument. Ocijenjeno je da važeći DUP, koji je na snazi već deceniju I po,  nije do sada donio mnogo koristi Kolašinu. Potom je Vlada posao izrade izmjene i dopuna važećeg DUP-a oročila na 11 mjeseci.

,,U narednom planskom dokumentu, sugerisano je, akcenat treba staviti na rekonstrukciju arhitektonski vrijednih objekata i izgradnju objekata od javnog interesa. Posebna pažnja izmjenama i dopunama DUP-a Centar, između ostalog, trebalo bi da bude posvećana uređenju javnih površina, glavnoj ulici, gradskim parkovima.

Da je 11 mjeseci za revidovanje aktuelnog DUP-a  previše smatra odbornik Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Bojan Zeković. Njegov prijedlog o polugodišnjem moratorijumu na gradnju, izuzimajući radove na javnoj infrastrukturi,  podržale su i iz nedavno osnovane Incijative Zeleni Kolašina. DUP Centar, kaže Zeković, ,,direktno je suprotstavljen ciljevima i načelima planiranja i izgradnje definisanim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”. Prema njegovim riječima, umjesto da štiti prostor, taj dokument ,,daje smjernice za njegovo uništenje i presudno je važno da se do donošenja izmjena i dopuna postojeće odredbe stave van snage”. Iz Inicijative Zeleni Kolašina, objašnjavaju da brinu, ,,na koji će način osjetljivi prostor u centru grada biti tretiran tokom perioda izrade izmjena i dopuna važećeg DUP-a”.

,,Sve i kada bi novi plan bio usvojen kroz 11 mjeseci, to je jako dug period u toku kog ambijent Kolašina, ukoliko se nastavi sa ovakvom izgradnjom,  može biti nepovratno narušen i uništen.  Tokom tog perioda ovaj prostor će nastaviti da se ubrzano mijenja. Ukratko, ne dobijamo ni vremena ni prostora za razmišljanje i strateško planiranje budućeg razvoja Kolašina”, ocjenjuju iz Incijative.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 31. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Stop inflaciji – do daljnjeg

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istinsko poboljšanje možemo očekivati tek kada se posvetimo neophodnim privrednim i društvenim reformama. Pošto, koliko god da smanjite trgovačku maržu, ručak treba zaraditi

 

Makar smo u nečemu saglasni: lakše se diše otkako se šest trgovinskih lanaca (Aroma, Franca, Voli, HDL Laković, Mega promet i IDEA), na inicijativu Vlade, uključilo u akciju Stop inflaciji. Sada se u njihovim prodavnicama može trgovati barem po jedan artikal iz palete 25 proizvoda (uglavnom je riječ o osnovnim životnim namirnicama) uz ograničenu trgovačku maržu od pet odsto. Zvanično, akcija traje do kraja aprila mada se već najavljuje da će ona biti produžena do juna.

U medijima se pojavila računica da prosječno domaćinstvo, trgujući proizvode sa sniženom cijenom, mjesečno može uštedjeti od 15 do 40 eura.

Iz Vlade su iskoristili priliku da se pohvale. ,,Moglo je ranije, a moglo je da uopšte ne bude… Vlada je uradila sve što je mogla u datom momentu i ova akcija se samo nadovezuje na prethodne odluke”, kazao je ministar Goran  Đurović. Osvrnuo se i na prve primjedbe o broju i odabiru proizvoda uključenih u akciju. „Da smo stavili 35 bilo bi pitanje zašto nije 36. Ovo je za početak dobar potez, a u narednom periodu ćemo vidjeti kako će se kretati akcija, a možda ćemo u maju izmijeniti listu proizvoda”.

Vlasnici trgovinskih lanaca pohvalili su vlastitu kooperativnost i spremnost da pomognu borbu za kvalitetnije i jeftinije snabdijevanje građana. Još su ustvrdili da su cijene u njihovim radnjama niže nego bilo gdje u regionu te da ponegdje minimalna sniženja nakon ograničene marže ukazuju da ni do sada nijesu zloupotrebljavali pozicije ostvarujući ekstraprofit. Opet, cijene nekih proizvoda (uvozni sirevi, suhomesnati proizvodi) ukazuju da ranije zaračunate marže i nijesu bile tako male, pošto su neki od tih proizvoda od sredine nedjelje u radnjama jeftiniji i za 2-3 eura po kilogramu.

Očekivano, sindikati su pohvalili sniženja. „Pozdravljamo akciju Stop inflaciji za koju se nadamo da će biti prva ali ne i posljednja akcija nadležnih institucija na planu zaustavljanja i smanjenja negativnih efekata inflatornog trenda”, saopšteno je iz USSCG, uz podsjećanje da je Vlada mogla dati veći doprinos akciji obuzdavanja posljedica galopirajuće inflacije (oko 17 odsto na godišnjem nivou). „Pozivamo Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji tako što će obnoviti Odluku o privremenom umanjenju akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja“, predložili su sindikalci.

Čula se i poneka primjedba. Od one da su se na sniženju našli manje kvalitetni i rjeđe traženi artikli, pa do odabira proizvoda među kojima su se našli i neki (čokolada, gazirani sokovi) za koje nas je Vlada, krajem prošle godine, povećavajući akcize ubjeđivala da nijesu zdravi pa većom cijenom želi uticati na njihovu potrošnju.

Postoje i sistemske zamjerke. Među ponuđenim proizvodima sa ograničenom maržom jedva da se može pronaći neki proizveden u Crnoj Gori (jaja, bijeli sir…?). Smanjujući marže, trgovci smanjuju buduću zaradu a izdaci ostaju veliki. Ili su sve veći. Država, istovremeno, ne olakšava njihovo poslovanje. Prije će biti da će zahvat iz tzv. realnog sektora u skoroj budućnosti postati veći. Pošto, prema nekim podacima, već danas  jedan od svaka tri zapošljena u Crnoj Gori radi u javnoj administraciji. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže kako ne vidi problem u tome što su plate u državnoj administraciji jednake ili veće od onih u privatnom sektoru. Iako država odavno boluje od manjka para i viška zaposlenih, dok se realni sektor suočava sa ozbiljnim problemom manjka radne snage.

Otud sumnja da je i akcija Stop inflaciji, zapravo, dio promotivne i predizborne kampanje ograničenog dometa. Koji dan prije ili kasnije vratićemo se na staro. Pravo poboljšanje možemo očekivati tek kada se istinski posvetimo neophodnim privrednim i društvenim reformama. Koliko god da smanjite trgovačku maržu – ručak treba zaraditi.

Z. RADULOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VRŠNJAČKO NASILJE U CRNOJ GORI U PORASTU: Djetinjstvo u strahu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prema podacima UNICEF-a iz 2022. godine, mladih uzrasta od 13 do 15 godina koji su bili maltretirani bar jednom u posljednjih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini i Sloveniji ima oko 25 odsto, u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po 18 odsto, a u Hrvatskoj 22 odsto. Sličnih podataka za Crnu Goru – nema. Samo u toku 15 dana marta zabilježeno je čak pet slučajeva vršnjačkog nasilja

 

Samo od početka do sredine ovog marta zabilježeno je čak pet slučajeva vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, u kojima je učestovalo preko 20 tinejdžera. To su alarmantne brojke. Koliko se nasilja zapravo dešava, teško je znati – mnoge žrtve ne prijavljuju teror koji doživljavaju, u školama ili u onlajn prostoru, gdje se nasilje često prenosi.

Učenik osmog razreda podgoričke OŠ „21. maj” bio je žrtva napada koji se prije dvadesetak dana dogodio u blizini te škole. Brutalno ga je pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ „Savo Pejanović”. Užasni snimak napada širio se društvenim mrežama. Dječak leži na travi, dok ga gomila šutira nogama.

Pokrenut je krivični postupak protiv četvorice četrnaestogodišnjaka zbog sumnje da su počinili djelo nasilničko ponašanje. Škola koja pohađaju namijenila im je vaspitnu mjeru – smanjenje ocjene iz vladanja.

Ovaj je dječak bio duže vremena izložen nasilju.

Početkom marta nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv četiri osobe koje se sumnjiče za nasilničko ponašanje nad mladićem u holu Gimnazije „Stojan Cerović” u Nikšiću.

Zabilježen je i slučaj nasilja u OŠ „Lovćenski partizanski odred” na Cetinju

Prema podacima UNICEF-a iz 2022. godine, mladih uzrasta od 13 do 15 godina, koji su bili maltretirani bar jednom u posljednjih nekoliko mjeseci, u Bosni i Hercegovini i Sloveniji ima oko 25 odsto, u Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji po 18 odsto, a u Hrvatskoj 22 odsto.

U zemljama Evrope, po broju žrtava vršnjačkog nasilja prednjače Litvanija, Latvija, Rumunija, Moldavija, Bugarska…

Sličnih podataka za Crnu Goru – nema. Međutim, prema ranijim analizama, ova vrsta nasilja je u porastu.

Istraživanje NVO Juventas, sprovedeno 2018, pokazuje da je tada svako peto dijete doživjelo nasilje od vršnjaka. Prema tom istraživanju, koje je obuhvatilo 41 srednju i 75 osnovnih škola u 18 opština, gotovo polovina nastavnika srednjih škola te je školske godine potvrdila da su im se učenik ili učenica požalili da su žrtva nasilnog ponašanja.

UNICEF-ovo istraživanje iz 2021. godine pokazalo je da je gotovo svako treće dijete, odnosno, 28 odsto mladih uzrasta od 12 do 17 godina, u našoj zemlji bilo žrtva vršnjačkog nasilja.

„Ovo je zabrinjavajuće. Zahtijeva organizovanje hitne akcije, na čelu sa Vladom koja bi trebalo da preduzme odgovarajuće mjere zaštite djece od nasilja. Treba raditi na jačanju zakona koji imaju za cilj zaštitu djece. Važno je podizati svijest o ovom problemu”, kaže za Monitor psihološkinja Ivana Jokić.

Prema njenim riječima, brojni su razlozi zašto je nasilje u porastu. „Neki od njih su socio-ekonomske okolnosti porodice: siromaštvo, narušeno mentalno zdravlje, frustracije, nasilje u porodici… Djeca, žrtve nasilja u porodici ili vršnjačkoj grupi, često i sama postaju nasilnici. Nije dovoljno raditi samo sa djecom koja su pretrpjela nasilje, nego i sa onima koji pokazuju agresivno i nasilno ponašanje”, ističe Jokić.

Važno je znati i šta se sve podrazumijeva pod nasiljem. Ono može imati oblik prijetnji, tjelesnih povreda, ogovaranja, uzimanja ili uništavanja stvari. Može uključivati i neugodne komentare o djetetovoj porodici ili rodbini.

Jedan od nasilnika ponovio je krivično djelo u roku od samo nekoliko nedjelja. Prvo je sredinom februara ove godine pretukao petnaestogodišnjaka na prostoru nekadašnje kasarne Morača u Podgorici, a početkom marta, uz podršku nekoliko drugova nasilnika, još jednog tinejdžera, takođe u užem centru grada. Zasmetala im je majica sa obilježjima fudbalskog kluba Crvena zvezda. Tražili su mu da je skine, a nakon što je odbio – pretukli su ga palicama. Otac pretučenog dječaka saopštio je da neće odustati dok svi nasilnici ne dobiju zasluženu kaznu.

Zbog sve učestalijih slučajeva nasilja među djecom, članovi Udruženja Roditelji nedavno su organizovali protest na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Zatražili su od nadležnih da zaštite djecu u Crnoj Gori od nasilja, pod parolom: Nećemo da živimo u strahu.

Iz Kriminalističke policije za suzbijanje nasilja u porodici i maloljetničke delinkvencije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica najavili su da će biti pojačano prisustvo policije u dvorištima škola.

Krivični zakonik Crne Gore predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za one koji grubim vrijeđanjem, zlostavljanjem, vršenjem nasilja, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem remete javni red i mir ili ugroze druge. Maloljetniku starijem od 14 godina se za učinjeno krivično djelo mogu izreći vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora ili druge mjere bezbjednosti. Ukoliko nasilnici imaju manje od 14 godina, slučajevi se obično prosljeđuju nadležnim socijalnim službama, koje treba da pruže podršku žrtvama, pružaju savjetovanja počiniocima nasilja i njihovim roditeljima, obavljaju nadzor njihovog ponašanja i ostale zaštitne mjere.

Škole, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, mogu da, pored smanjenja vladanja, odrede i vaspitne mjere, poput pismenih opomena, ukora ili premještaja u drugo odjeljenje ili školu.

U istraživanju NVO Juventas iz 2018. kao jednu od najčešćih prepreka sa kojima se suočavaju prilikom rješavanja problema vršnjačkog nasilja, roditelji su naveli generalnu nezainteresovanost cjelokupnog sistema za ovaj problem. Najmanje vjeruju drugim roditeljim i centrima za socijalni rad. Niske ocjene socijalnim službama tada je dalo i nastavno osoblje.

U Lokalnom akcionom planu za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja Opštine Herceg Novi za period od 2020. do 2022. godine konstatuju se problemi nedovoljne angažovanosti postojećih resursa na prevenciji nasilja, nizak stepen informisanosti djece, roditelja i ostalih aktera o prepoznavanju vršnjačkog nasilja i reagovanju u slučajevima nasilja, nedovoljna  saradnja…

UNICEF-ovo istraživanje Global Kids Online iz 2021. pokazalo je da se trećina mladih u dobi od 12 do 17 godina (32 odsto) lako naljuti i da često gubi živce.

Ivana Jokić upozorava da kazna sama po sebi nekada ne daje rezultat. „Sa djecom treba raditi od malena. Rješenje vidim u edukaciji, što djece, što roditelja, što nastavnika. Ne smijemo zatvarati oči pred problemom, a to je čest slučaj u našem društvu”.

Nastavnici bi, ističe ova psihološkinja, trebalo da upute dijete da dobije psihološku pomoć ukoliko primijete da mu nijesu dovoljno razvijene socijalne vještine.

Istraživanje NVO Juventas iz 2018. pokazalo je da se oko 10 odsto đaka osnovnih škola u Crnoj Gori osjećalo povrijeđeno, uplašeno ili postiđeno zbog sadržaja koji je njegov vršnjak podijelio na društvenim mrežama.

Aleksa Janković 10. maja 2011. godine oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u Nišu u kojoj je živio. Tada je imao 14 godina. Osam mjeseci trpio je fizičko i psihičko zlostavljanje u školi. Vršnjaci su ga mučili, tukli, hvatali za vrat, udarali mu glavom u drvo. Proživio je potres mozga, nosio je gips, a dobio je i posttraumatski sindrom.

Njegovi roditelji su nadležnim službama i direktorki škole prijavljivali nasilje.  Niko nije reagovao.

Slučaj je, u sudskom postupku, završen – kažnjena je škola i direktorka.

Troje od sedam nasilnika koji su maltretirali Aleksu presudom Višeg suda za maloljetnike u Nišu pravosnažno su osuđeni na vaspitne mjere. U dnevniku su im, međutim, ostale petice iz vladanja.

Da se ovakva tragedija ne bi ponovila, osmišljen je Aleksin zakon, kojim se predviđa pooštravanje kaznenih mjera ne samo za nasilnike, već i nastavnike i roditelje. Na ovaj zakon, ili neki sličan, i dalje se čeka u Srbiji.

U Crnoj Gori ne postoji Strategija za prevenciju neprimjerenog ponašanja djece i mladih i maloljetničke delinkvencije. Nema dovoljno policijskih službenika edukovanih za rad sa maloljetnicima.

Andrea JELIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo