Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Podstrek u obećanjima

Objavljeno prije

na

Jednu od najvećih farmi koza u Crnoj Gori u selu Klenak u Banjanima drže dva brata Pero i Milosav Zečević i njihov sinovac Boško. Klenak je udaljen od Nikšića 42 kilometara. Nekoliko kilometara do sela je makadamski put.

U Klenku na 8,5 hektara ograđenog zemljišta Banjski katun. Za dvije i po godine od kada su Zečevići počeli da se tim bave na svom imanju sagradili su dvije štale od po 360 i 210 metara kvadratnih, četiri bistijerne, sjenik, nadstrešnicu za ishranu koza, objekat za radnike, izmuzište za 24 koze… Savremenu mljekaru koja može dnevno da preradi dvije tone mlijeka. Zapošljavaju četiri radnika.

,,Počeli smo sa 60 koza. Sada imamo 242 koze, rase francuska alpina. Daju do dva litra, a poslije treće godine od tri do šest litara”, kaže za Monitor Boško Zečević, direktor firme Banjski katun.

On je, nakon što je u Kotoru završio menadžment u pomorstvu, odlučio da pomogne svojim stričevima. Milosav Zečević je bivši radnik Željezare, a na ideju o otvaranju farme koza došao je Pero Zečević, koji je godinama radio u hotelijerstvu u Dubrovniku, zatim u inostranstvu. Odlučio je da se vrati u domovinu, pa je jedno vrijeme radio na Crnogorskom primorju dok nije došao na ideju da se vrati u zavičaj i otvori farmu.

,,Pravimo sir i jogurt. Imamo uskladištene tone sira. Ljeti imamo svaki drugi dan po 600 litara mlijeka, muze se 170 koza. Treba nam od osam do 10 litara za kilo sira, to je mjesečno gotovo tona sira. Proizvodimo i jogurt, surutku… I to sve sada kada mljekara ne radi punom snagom” , kaže Boško Zečević.

Zečevići kažu da su do sada što od svojih para i od zajma uložili blizu milion eura u farmu. Njihov plan je da to bude mljekara za cijeli kraj, da pored prerade svog kozjeg mlijeka otkupljuju i kravlje mlijeko u Banjanima.

,,Ljudi ostaju bez posla. Zainteresovani su da se vrate na selo da drže koze ili nekoliko krava, ali nemaju kome da prodaju mlijeko. Vraćali bi se i masovnije da imaju osnovnih uslova za život na selu. Naša mljekara može dnevno da preradi dvije tone mlijeka, pa smo računali i da ga otkupljujemo”, objašnjava Boško Zečević.

Ogromna ulaganja, velika proizvodnja i planovi za oživljavanje poljoprivrede u širem području zvuče kao udžbenička priča o porodičnom ulaganju i uspješno realizovanom poljoprivrednom projektu. Međutim, Zečevići ne mogu da do kraja završe ono što su počeli.

,,Nepisano je pravilo da se prve dvije-tri godine ulaže, a da se poslije ovaj posao isplati. Prodajemo dio proizvoda na primorju, ali nije to to dok se ne dobije dozvola za rad. Tražimo je, ali ništa ne postižemo. Zbog toga nam treba kredit da ostvarimo naše planove”, kažu Zečevići.

Kažu da im je jedino do sada pomogla danska organizacija Danida. Izračunali su da im je potrebno oko 300.000 eura da projekat završe. Banke odbijaju da im daju kredit, jer su, kako kažu, kao prediuzetnici tek na početku. Napravili su Zečevići biznis plan i sve što treba, ali džabe. Od državnih institucija jedino su ih posjetili iz Fonda za razvoj. Kazali su da je to veliki projekat ali da ga, nažalost, ne mogu pomoći.

,,Rekli su da je ovo malo preduzeće, a veliki projekat, pa da ne mogu pomoći, a i nemaju toliko para. Nikada ne bismo ni počeli ovaj projekat da nijesu obećali pomoć i kredit”, kažu Zečevići.

A kada su počinjali, 2010. godine, pomoć im je obećao tadašnji ministar poljoprivrede Tarzan Milošević. Pljuštala su obećanja da će njihova farma biti regionalni centar za preradu mlijeka.

,,Kada je ministar otišao, od tih obećanja nije bilo ništa. Došao je ministar Petar Ivanović. Išao sam kod njega i donio mu fotografije da vidi šta smo sve uradili. On je rekao da je najlakše donijeti slike i tražiti pare. On se sprdao, ko da to na slikama nije stvarno, ko da tu nijesu uložene pare i godine truda. Kada prođu izbori i ministri i obećanja se zaborave”, priča Pero Zečević.

Pored neispunjenih obećanja, Zečevićima su problem i put i struja. Do Klenka vodi makadam. Kažu da su svuda asfaltirali puteve osim u njihovom selu, pa zimi ne mogu da dopreme hranu za farmu. Kubure i sa strujom, koja je uvedena krajem 60-ih godina. Zagrmi i nema struje, kažu, pa tako zimus nijesu imali struje 25 dana. Imaju agregat, pa se nekako snalaze. I iz opštine i države obećavali su da će popraviti i put i struju, ali ništa ni od toga.

,,Nadamo se da će predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović nešto pogurati”, kažu Zečevići.

Tokom ovonedjeljne posjete Nikšiću ministar poljoprivrede Petar Ivanović poručio je stočarima da ,,Crna Gora ima najveće premije za mlijeko u regionu i poljoprivredni proizvođači moraće da nauče da smanje troškove i budu produktivni”.

Zečevići proizvode gotovo tonu sira mjesečno, imaju kapacitete za preradu dvije tone mlijeka dnevno, imaju volje i planova, ali niko se na njih ne osvrće.

,,Javno pitamo ministra poljoprivrede da li će država da podržava poljoprivredu i poljoprivrednike pa da više ne ulazimo u dugove i da nas ne obmanjuju. Ako ne bude podrške, sve ćemo rasprodati, jer više ne možemo da stvaramo gubitke”, kaže Boško Zečević.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo