Povežite se sa nama

Arhiva

Podataka ni za lijek

Objavljeno prije

na

Globalna finansijska kriza, koja je izazvala recesiju ukupnih privrednih tokova, polako svojim usporavanjem ukazuje na signale koji mogu značiti nove cikluse poslovanja. Put oporavka će biti pun nepredviđenih izazova i ektremnih sistemskih napora kako bi se u mjeri mogućeg predvidjelo bar ono što može predstavljati prepreke i rizike, s ciljem da se kolo novih vrijednosti najenergičnije ,,zakotrlja”. Struka već razmišlja o budućem sprečavanju kataklizmičnih poremećaja sličnog obima i efekata, ne izbjegavajući suočavanje sa porukama negativnih trendova/podataka/pojava koji su bili inicijalna kapisla najkomplikovanijeg ekonomskog disbalansa posljednjih osam decenija svjetskog privređivanja.

A, kod nas…

Benevolentnost straha od pojedinačnih akcionara je našeg vrlog nacionalnog regulatora banaka pune dvije godine spriječavala da bude prisutan u onoj banci, na način i u skladu sa regulativom (pretpostavljam da bismo trebali da povjerujemo u kafanske anegdote da je glavni ,,igrač/mačak” iz one banke bio ljut na ,,razmažene” regulatore jer ga nisu na vrijeme i kvalitetno kontrolisali). Zato su drugi važni državni organi, glavni dio sistemske problematike poslovanja one banke, privremeno riješili kreditnom podrškom. Treba vjerovati da će predmetna bankarska institucija restrukturiranjem internih menadžerskih kapaciteta i poboljšanjem likvidnih pozicija bar izaći iz akutnosti problema u njegovu hroničnost, a potom i detaljno/dugoročno rješavanje.

Međutim, onaj ,,strah” ,,bankara države”, odnosno ,,čuvara stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektora” ima svoj otužni sistemski nastavak. I nakon završenih izbora, udarna institucija finansijskog sistema naše ekonomije je pored izabrane “odsutnosti” iz funkcije bankarskog supervizora, odlučila da se ,,udalji” i od druge važne institucionalne odgovornosti – one kojom je izvor konzistentne cjeline sistemskih i ostalih podataka kojima su se, do sada, u mjeri prihvatljivo organizovanih/dostupnih izvještaja, sa analitičke ili investitorske pozicije, mogli pratiti finansijski i ekonomski tokovi u Crnoj Gori. Ova ravan ,,straha”, koja je nametnuta individualnom odbranom pozicija, a ne struke, dopunjena je kontinuiranom menadžerskom političkom regrutacijom što unižava postignute administrativne i organizacione kvalitete unutar institucije. Samo to realno može biti razlog da su podaci bilansa stanja i uspjeha banaka za posljednji kvartal prethodne godine još uvijek van veb stranica regulatora. Ili, to je jedini institucionalni razlog što su ekonomski i finansijski podaci, koji se već dvije godine redovno objavljuju, nedostupni i ne post-ovani u skladu sa ustanovljenom dinamikom.

Umjesto da se unapređuje nivo postignutih obrada i redovno objavljivanje podataka, nestručno i nelogično, da ne pominjemo zakon u ovom kontekstu, se ,,povlači” ručna kočnica na suštinu postojanja i opravdanost prisutnosti navedene institucije unutar naše nacionalne ekonomije koja koristi uvezenu valutu. Neobjavljivanje redovnih i objedinjenih podataka iz različitih sfera monetarnog, ekonomskog, finansijskog, bankarskog, fiskalnog, investicionog, platno-trgovinskog i ostalih dešavanja u posljednjih četiri mjeseca nema sistemskog, stručnog, ličnog opravdanja i objašnjenja. Zato je opravdano postaviti pitanje šta predstavlja institucionalnu održivost ,,bankara” koji realno ne zna (nikada nije ni znao) što je bankarstvo.

Mila KASALICA

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Giljotina za ekonomiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gušenjem slobode guši se ekonomija.To ne zna crnogorski premijer, a ni njegovi ministri. Njihovu ekonomsku politiku dugo trpimo. Odakle dolaze ljudi koji vladaju? Sa brda i dolova naše male Crne Gore. To su potomci predaka koji su vitlali sa jataganima. To su djeca roditelja koji su nedavno udahnuli industrijski dim i povjerovali u san o jednakosti među ljudima. To su akteri ratova devedesetih. To su nazovi komunisti, kontrolori državnih resursa, kojima je neko na uho šapnuo: „Vrijeme je. Bogati se”. Uporedo sa procesom bogaćenja zadržana je i državna uprava. Stari čuvari novog sistema. Tržište za gladne rođake, kumove i prijatelje. Mješoviti javno – privatni sektor na crnogorski način. Način, koji guši slobodne i progresivne. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

A poslije krize?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Finansijska kriza, koja evo već više od godinu dana udara po svjetskoj privredi pokazuje znake popuštanja, pa nam omogućava da procijenimo štetu koju je iza sebe ostavila. Privrede su oslabljene, loše unutrašnje veze izašle su na vidjelo, a preduzeća u škripcu zbog manje tražnje i nedostatka kredita. Ali najgore je možda prošlo. Sa stanovišta političara, sada je ključno izvući prave pouke iz duboke recesije kako bi potezi nakon krize obezbjedili jače osnove i strukture otporne na neke buduće ekonomske šokove. To posebno važi za male privrede, koje nijesu raznolike. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Kafana u defanzivi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok je godinu dana unazad globalni ekonomski i finansijski svijet proživljavao najdramatičnije dane stoljeća, pokušavajući da pojmi šta se desilo, u Crnoj Gori smo se još koji mjesec bavili kafanskim biznis pričicama da će nas ukupna kriza struke mimoići, jer – koga sljeduje da izmisli toplu vodu u ovakvo vrijeme ako ne nas. Međutim, život se uobičajeno odvija van skučenih kafanskih zidova i(li) suženih poslovnih projekcija onih kojima je bastalo. Na prve naznake krize tipična agresivnost, definisana neoliberalno, nestručno kao najvažnija tržišna komponenta, je bila usmjerena ka državi. U odsustvu strategija razvoja i poslovnih planova za podignute kompanije s ciljem umanjenja negativnih efekata krize, država je izabrana kao prirodna adresa za žalopojke i samoupravnu kuknjavu, pa se prevaziđenim modelom traži(o) oprost svakojakih poreza i prebacivanje odgovornosti u vezi zaposlenih na budžetske troškove. Drugi talas javnog napada naših privrednika/poslodavaca/biznismena targetira bankare, pošto su ove godine bankari odlučili da malo uvedu red u interno upravljanje rizicima, odnosno da dokažu/izmole svoje poslovne klijente, dužnike, da je u njihovom interesu da im knjige i izvještaji budu transparentni i kvalitetni, puni suštinskih, a ne friziranih podataka. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo