Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Pravo drugoga

Objavljeno prije

na

Ne spadam u amerikanofile. Tu navijačku vrstu u nas najčešće su sačinjavali nekritički, neinformisani i bezglavi privrženici, fascinirani onim što nije za fascinaciju, ali i slijepi za ono što je valjano u predmetu njihovog obožavanja. Kada je prošlo vrijeme amerikanofilstva kao važnog obilježja opozicionog držanja prema socijalizmu, pokazalo se da većina naših amerikanofila, uopšte prozapadnjaka, ne zna u čemu je istorijska veličina američke civilizacije niti je spremna na nju u našem dijelu svijeta. Zato se ta većina i zaglibila u živom blatu najvulgarnijeg nacionalizma. Nije za utjehu što se u istom blatu našla i većina ljevičara i nekadašnjih „marksista”. I jedni i drugi poavetali su od sreće što su sa sebe skinuli obrazinu modernosti i prepustili se svojoj staroj biti – diluvijalnom ojkanju. No, drugom ćemo prilikom više o tome. Ovdje bi valjalo pitati u čemu se sastoji veličina jedne moderne nacije. I Njegoš je znao da se veličina američke nacije sastoji u sistemu života u kojemu je sloboda čovjeka ono što tvori njegovo središte. Mogao je on znati i da se pod pojmom čovjeka tamo ne misli samo na bijelca, Engleza i protestanta, nego na čovjeka kao čovjeka. Na koncu, ukidanjem instituta ropstva ta je zemlja pokazala kako je spremna da pojmi čovjeka i šta može da otrpi da bi taj pojam ovladao i onima koji bi da ovjekovječe svijet u kojemu postoje samo gospodari i robovi. Taj čin nije manje vrijedan zbog činjenice da je izveden iz opšte tendencije tadašnje kulturne ekumene, tj. Evrope 19. vijeka. Naprotiv, vrijednost mu dolazi i od toga što je Amerika bila sposobna da podnese i takvo zlo kakvo je građanski rat da bi jednu ideju učinila stanjem svijeta. Nije ustuknula čak i ni pred ratnim raspolućivanjem zbog slobode onih koje bar polovina Amerike nije smatrala ljudskim bićima u punom smislu riječi. Bila je na to spremna da bi slijedila vlastitu bit ili da ne bi izgubila vlastitu bit! Od tada je Amerika i sebi i svemu svijetu postavila osnovnu mjeru ljudske slobode u tome koliko se može priznati Drugi, tj. koliko se Drugome može priznati pravo da s punim pravom može biti Drugi i drugačiji.

Koliko je današnja Crna Gora u civilizacijskom, istorijskom i duhovnom smislu još nedorasla da sebe okuša čak i u htijenju razumijevanja toga životnog principa priznanja prava drugome na drugost pokazuje vrlo dobro svježi primjer s histeričnim „dočekom” prve norme crnogorskog jezika od strane pojedinih struktura stanovništva u Crnoj Gori. Jedni odbijaju novi pravopis zato što su ih nekad uvjerili da im je maternji jezik srpski, a da crnogorski jezik „ne postoji”. Drugima je iz nekih psiholoških razloga odiozno već i samo pominjanje crnogorskog jezika. Treći ga odbijaju zato što su naviknuti na lingvistički bastard koji se dugo zvao srpskohrvatskim jezikom. Četvrtima smetaju dva „nova” fonema. Peti neće ovo, šesti neće ono etc. Nikome od te velike i šarene družine normom crnogorskog jezika nije narušeno bilo kakvo jezičko pravo. Ipak, većini njih nepodnošljivo je da Crnogorci uopšte normiraju svoj jezik i da se tako i u njemu oslobode. Kome je nepodnošljiva sloboda drugoga, koja ničim ne ograničava njegovu slobodu, taj u dubini duše snuje totalitarističke namjere. Taj bi rado da drži batinu nad društvom i određuje šta ko smije ili ne smije i koliko se kome i koje pravo „ima dati”. Taj bi da drži plantaže onih što su porobljeni u jeziku, pa onda i u svemu drugome!

Zahvalimo precima što nam nijesu u amanet ostavili institut ropstva. Da smo naslijedili i tu istorijsku „blagodet”, ne smijem ni pomisliti koliko bi se danas violentnih Montanjara mašilo „za levor” na pominjanje stava o ukidanju ropstva!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo