Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Pupak svijeta

Objavljeno prije

na

Kad se rušio bivši politički sistem jedan moj kolega, već etablirano ime u sociolioškoj nauci, doživljavao je metamorfozu od „marksiste” u srpskog nacionalistu. Njegova preobrazba ni po čemu nije bila posebna. Hiljade i tisuće jugoslovenskih intelektualaca isto to su prolazili. Ogrkla „so soli” naših „naroda i narodnosti” u galopu je demonstrirala jad i bijedu svojih intelektualnih i moralnih habitusa. Divizije tzv. intelektualaca, sve samih moralnih veličina, prestrojavale su se kako vjetar duva. Valjda samo još ja pamtim kako se narečeni sociološki transformers laktao u prvi stroj radnika na „nacionalnoj stvari”. U laktanju je čak uspio da se otrese svoga staroga kompromitujućeg nadimka „Marks”. Mukotrpno ga je stekao još u svojim studentskim danima, dosmrđujući bogu i kolegama stalnim pozivanjem na Marksa. Navadila se tada bijaše ta modifikabilna larva da mene zabluđelog konačno opasulji u „nacionalnom smislu”, jer sam baš bio zatvrdoglavio da sam Crnogorac. Pridodavao sam čak i da svoje nacionalno određenje ne smatram ni veličanstvenim ni posebno vrijednim, ali – eto – moje je! Zato ga ne mislim mijenjati za drugo, koliko god bi za mene to bilo probitačno, a insistiranje na njemu opasno u vremenu kada dolaze oni koji hoće milom ili silom da „pokrštavaju”. Na vrhuncu polemike, modifikabilni mi je podviknuo štoserskim zapovjednim tonom: „Dobro, objasni ti meni kako si Crnogorac”! Hladnokrvno sam uzvratio istom mjerom: „Objasni ti meni kako si Srbin”!
Nije očekivao takvu reakciju. I nikad više na tu temu nijesmo razgovarali. „Infantilnim” uzvraćanjem bezobrazlukom na bezobrazluk razorio sam nešto što je držao kao svoje apsolutno i samorazumljivo pravo. Negdje s majčinim mlijekom, zapravo, s pseudo-kulturnim obrascem srpskog nacionalizma posisao je čvrsto uvjerenje da ima pravo, u ime jedne male balkanske polu-nacije, da sebe u svim stvarima uzima kao mjeru i višu instancu za sve male balkanske polu-nacije. Narugao sam se tom bolesno uobraženom kočoperenju koje stalno sebe doživljava kao pupak svijeta. Poslije sam iz vica javno tvrdio da po nacionalnom opredjeljenju nijesam Crnogorac, nego „Crnogorac bez daljnjih obrazloženja”.
Sjetio sam se skoro svog „punog” nacionalnog određenja. Naime, iz nekih razloga, vrag će ga znati kojih, po beogradskoj štampi počeli su se opet, poslije prošlojesenjeg predaha od ljetnje histerije, pojavljivati tekstovi o standardizaciji crnogorskog jezika. Tekstovi su zlobni, glupi, patološki posprdni, zasnovani na totalnom neznanju osnovnih lingvističkih pitanja štokavskog jezičkog sistema. Prosto bazde na imperijalističku i nacionalističku „kulturološku” žuč koja se nemilice izliva po opakim Crnogorcima što su naumili da jezikom „rasrbljuju”. Zamislite, molim vas, u ludosti i neznavenosti oni su se usudili, ne pitajući nikoga, da svoj jezik oficijelno imenuju po svom imenu. Šarlatani jedni, čak tvrde da je taj jezik lingvistički verifikabilan u svojim ortografskim, leksičnim i gramatičkim pravilnostima, koliko i srpski i hrvatski i bosanski (bošnjački)! Što je najgore, potpuno su indiferentni prema odlučnim zahtjevima iz Beograda da obrazlože svoje pretenciozne i neosnovane lingvističke brljotine.
No, šta ćemo s tim beogradskim imperijalnim bezobrazlukom koji je uobrazio da je, ni manje ni više, nego „pupak svijeta” i da zbog te „činjenice” svi unaokolo njemu o svemu i svačemu moraju polagati račune? Ništa! Kao i prošlog ljeta najpametnije je ignorisati tu frivolnu glupost koja dolazi od „pupka svijeta”. Ignorisanje je najefikasnije. Kad neko dugo, uporno i potpuno neosnovano umišlja da je „pupak svijeta” vremenom postaje, metaforično rečeno, jedan drugi dio tijela „od svijeta”.

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo