Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Sindikalni cirkus

Objavljeno prije

na

Na brojne štrajkove po cijeloj Crnoj Gori najstariji sindikat je odgovorio vanrednim kongresom, na kojem je Zoran Masoničić izabran za generalnog sekretara. Odlučeno je da Masoničić dobije mandat od godinu dana, baš zato što je ovaj Kongres bio vanredan. Pa će, obećali su sindikalci, naredne godine organizovati redovni, na kojem će birati lidera s punim mandatom. Kongres je, takođe po prvi put održan bez prethodnih izbora. „Inicijatore je Statut obavezivao da prvo sprovedu izbore na svim nivoima pa tek onda zakažu Kongres”, tvrdi predsjednik Nadzornog odbora SSCG Vuko Šćepanović.

On kaže da u prilog njegovoj tvrdnji idu i akta Statutarne komisije, u čijem se Zaključku daje decidno tumačenje da se moraju sprovesti izbori na svim nivoima „a što je ujedno i najrelevantniji dokaz da je prekršen Statut SSCG u zakazivanju ovoga Kongresa, jer su akta ovog organa konačna i izvršna i po njima se mora postupiti”.

Sve su prilike da – ne mora. A i zašto bi kada niko nikoga neće kazniti.

PRODUŽAVANJE MANDATA: Šćepanović je upozorio da nema ni govora o reformama u SSCG već da se samo žele produžiti mandati nelegalnim članovima, penzionerima, direktorima i svima onima koji nemaju zakonsko pravo da budu u organima Saveza sindikata već godinama.

A takvih, sve su prilike, ima podosta. Prema spisku, u koji je Monitor imao uvid, više od polovine članstva Skupštine je nelegalno. Iako po članu 29, stav 11, Statuta SSCG datumom odlaska u penziju prestaje funkcija u organima Saveza, među onima koji su glasali za starog-novog sekretara Masoničića ima čak četiri penzionera. Čeda Milinić, prema podacima dostupnim Monitoru, penzionerka je od 2007. godine, Jovaš Stanišić je u penziji od 2009, Halim Mulić je ove godine otišao u penziju, dok je Šefki Ljamović od 1. maja stekao uslove.

Na spisku onih koji ne bi trebalo da budu članovi Skupštine prema članu 9. Statuta SSCG zato što su direktori, su Danilo Popović, predsjednik borda CFSSI, Saša Milošević, direktor Kulturnog centra u Kotoru i Željko Kalezić, izvršni direktor Sind centra Muo.

Prema Šćepanovićevoj evidenciji, u Skupštini ima i onih koji su „bez baze i ne predstavljaju nikoga”. Među njih petoro je i Zoran Masoničić, predsjednik Granskog sindikata Uprave i pravosuđa. „Sindikalna organizacija glavnog grada Podgorica – iz koje dolazi Masoničić -istupila je iz Granskog sindikata Uprave i pravosuđa…”.

Među onima koji su išli na posljednji Kongres su i oni za koje Šćepanović tvrdi da su nelegitimni jer iza njih ne stoji članstvo.

U pitanju su sindikalci iz Šavnika, Plužina, Žabljaka, Plava, Mojkovca, Kolašina Granskog sindikata sporta… Prema Šćepanovićevim tvrdnjama, oni nijesu ispunjavali uslov od najmanje 1000 članova koji plaćaju članarinu, a čiji bi oni bili legitimni predstavnici.

Nakon godina blagostanja u SSCG, gdje je suvereno stolovao Danilo Popović sa privilegijama dostojnim najuspješnijeg menadžera visokoprofitne firme – sve se survalo. Nastale su podjele, nezadovoljstva, osipanje članstva, prazna kasa, kriza… Visoki sindikalni funkcioneri osjetili su da im izmiče tlo pod nogama i pogubili kompase. Ali i bez njih idu dalje…

Dug je spisak promašaja i malverzacija koje su počinjene pod krinkom SSCG. Opet je zapelo i oko poslovnog prostora u Beogradu, čiji je vlasnik SSCG.

Vlada je zainteresovana da kupi prostor SSCG u Beogradu, ali sindikalci, za sada, to odbijaju jer ih, navodno, zanima samo izdavanje tih prostorija – žele da im ostanu u vlasništvu kako bi imali konstantni prihod i zadržali atraktivan poslovni prostor. O javnom tenderu – niko i ne govori. Zašto bi išli na tender i tražili ponuđača za izdavanje ili prodaju prostora kad im Vlada nudi primamljivu opciju da se riješe nagomilanih dugova – garanciju za kredit kod Komercijalne banke kojim bi isplatili dugove. I ne samo to – od Vlade sindikalci sada očekuju da pogura završavanje papirologije oko zgrade na Tuškom putu koja je trebala biti izgrađena, ali još nije završena ni opštinska procedura.

Pitanje – koliko je pametno da sindikalna organizacija, nekada najbrojnija u Crnoj Gori, takvim aranžmanom bude dovedena u apsolutno zavisan položaj od, i dalje, najvećeg poslodavca u Crnoj Gori – ostavljeno je za neka druga, bolja, vremena. Ako Savez sindikata preživi do tada.

Poslije ovonedjeljnog kongresa, jedan od učesnika je prokomentarisao: ,,Ovo je cirkus”. A cirkus traje. I košta.

Marijana BOJANIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Stara fotografija, za nove poene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zašto je poslanik Raško Konjević prećutao da je za fotografiju policajca Veselina Tabaša i Nasera Keljmendija saznao još u julu 2014. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke u koju je Monitor imao uvid

 

Nakanadna pamet ili nešto drugo, tek nedavno se lider SDP-a Raško Konjević dosjetio da sa javnošću podijeli saznanja da se aktuleni prvi barski policajc Veselin Tabaš fotografisao sa Naserom Keljmendijem, osuđenim za mnogobrojna krivična djela. Konjević je krajem prošlog mjeseca pokazao ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću fotografiju Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom, tokom saslušanja ministra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Konjević je poručio da je trebalo provjeriti do kraja Tabaša.

„Ako nije, sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar“, zaključio je.

Konjević je, međutim, iz njemu znanih razloga prećutao da je za tu fotografiju saznao još u julu 2014. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke koju smo imali na uvid, a koju je povodom sporne fotografije sačinio lično policajac Tabaš i adresirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu setiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim-tehničar CB Bar S.D. u službenim prostorijama OB Ulcinj u kancelariji za prepoznavanje lica“, dio je službene zabilješke.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u koju je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija.

U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. To su bili pripadnici barske ali i ulcinjske policije.

Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija, dok su ostale kolege bile u istoj prostoriji sa njima, o čemu mogu i oni svjedočiti.

Tabaš je detaljno pojasnio i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NAKON 3. MAJA – DANA SLOBODE MEDIJA: U službi države ili javnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Duže od deceniju datiraju prijedlozi da se poveća zakonska zaštita medijskih radnika i pooštre kazne za napade na novinare. Političke volje za njihovo usvajanje nije bilo. Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, za sada, na riječima, svjesni su iz nove vlasti

 

Tokom prošle godine zabilježeno je 16 – napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Samo za dva mjeseca ove godine imamo četiri napada – Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan i Nebojša Šofranac, i dvije prijetnje ekipama TV Vijesti i TV Budva.

Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, svjesni su i iz nove vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić je nakon posljednjeg napada kazao da je zamolio ministarku zaduženu za medije Tamaru Srzentić „da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može mnogo štošta promijeniti”.

Premijer se pogrešno izrazio jer novinarima ne treba status, već dodatna zaštita i zakonom propisane odredbe da se napad i ometanje u vršenju posla od javnog interesa, kaznama tretiraju kao napad na službeno lice. Spin oko statusa službenog lica bivša vlast je često koristila da unese zabunu i da ne prihvati inicijative oko uvođenja oštrijih kazni za napade na novinare.

„Novinari i službena lica ne mogu da se poistovjete, jer razlozi za njihovu zaštitu nisu isti. Službena lica imaju ovlašćenja da primjenjuju zakon, koja novinari nemaju, ali novinari treba da dobiju pojačanu zaštitu, kao i službena lica, zato što rade posao od javnog interesa koji sa sobom nosi povećan rizik po bezbjednost i to treba jasno razgraničiti. Tako da mislim da se tu radi o terminološkom nerazumijevanju, nije to teško pravilno propisati“, kaže za Monitor Tea Gorjanc-Prelević.

Na Dan slobode medija ministar policije Sergej Sekulović je ispravio premijera i objasnio da će njegovo ministarstvo preložiti da se svaki napad na medijskog radnika tretira kao napad na službeno lice. To će se postići tako što će MUP pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih bi novinari, poput službenih lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla. Sekulović je najavio da će inicirati i izmjene Krivičnog zakonika: „Na ovaj način doprinijećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“.

Predlozi o pooštravanju kazni za napade na novinare datiraju iz 2008, tada su ih inicirali Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i MANS. Sve do sada nije bilo političke volje da se oni usvoje.

„Akcija za ljudska prava (HRA) je možda prva to 2010. godine i formulisala kao konkretne odredbe s obrazloženjem i zajedno sa Sindikatom medija se poslednjih godina zalagala da se to usvoji“, kaže Gorjanc-Prelević i navodi da ti prelozi mogu da se koriste kao polazište za najavljene izmjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POSKUPILE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Novi nameti, teže i breme

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena otporom građana. Dok  se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcije države nema

 

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena buntom. Čak ni spontanim protestom, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tek je poneka stidljiva objava na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojoj se građani pitaju kakve će sve načine još morati da izmisle kako bi pregrmili od prvog do prvog u mjesecu… I dok se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcija države nema.

U posljednjih desetak dana, cijene najosnovnijih životnih potrepština – brašna i ulja u crnogorskim marketima uvećane su za 10 do 30 odsto. Poskupili su i so i šećer, takođe za oko 10 odsto. Tako će sada građani, na primjer, umjesto dosadašnjih euro, za ulje morati da izdvoje i do 1,50 eura, a za kilo brašna umjesto 40 centi, 45.

Glavni razlog za povećanje cijena, kako su objasnili iz pojedinih trgovačkih kompanija, leži u tome što su proizvođači i dobavljači namirnica koje se ne proizvode u Crnoj Gori povećali svoje cijene. Osim toga, poskupilo je i gorivo, odnosno transport. Najupečatljiviji učinak pandemije izazvane virusom COVID-19 ogleda se u tome što je, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja trenutno skuplji od litra eurodizela, čija je cijena 1,13 eura.

I voće i povrće je poskupilo. Tako je na zelenoj pijaci TC Bazar u Podgorici za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 1,30 do 1,70 eura. Za avokado i čitavih osam.

Krastavac se može kupiti po cijeni od euro i po do dva i po, a paradajz od dva do dva i po. Crni luk košta od euro do euro i po, a krompir od 0,60 do 0,80 centi.

I cijene ribe su porasle. Kilogram pastrmke sada košta pet eura.

Poskupljenje namirnica očekuje se i u narednom periodu. To, za posljedicu, ima i poskupljenje druge hrane u kojoj se one nalaze, poput hljeba i drugog peciva, prerađevina, slatkiša,…

Predlogom budžeta za 2021. godinu najavljeno je povećanje akciza na duvanske i proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladolede, alkohol i gazirana pića. To je jedna od mjera poreske politike koja će sa primjenom početi 1. jula. Tako bi se, predloženim rješenjem, akcize na zaslađena pića i alkohol povećale sa 25 na 35 eura po hektolitru, 72 centa po kilogramu za slatkiše, a za duvanske proizvode sa 37 na 51 euro na hiljadu komada cigareta.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) upozoravaju da će taj predlog dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije a, u konačnom, i do smanjenja prihoda za državu. To je ocijenjeno na sastanku, održanom krajem aprila u prostorijama PKCG-e. ,,To je pokazala praksa iz prethodnih godina, sa istim scenarijem u dijelu akcizne politike. Sem toga, akcize će zbog porasta cijena uticati i na konkurentnost naše turističke destinacije”, kazala je tom prilikom potpredsjednica PKCG-e Nina Drakić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo