Povežite se sa nama

MONITORING

ZDRAVSTVO I TURIZAM : MALI KAPACITETI NA PRIMORJU: 150.000 stanovnika, dva miliona turista, 318 bolničkih kreveta

Objavljeno prije

na

U Crnoj Gori posljednja bolnica izgrađena je prije četiri decenije. Obnavljane su uglavnom tokom socijalističke vladavine, a za posljednjih 30 godina, aktuelne vlasti, nijedna nova nije izgrađena. Iako situacija nije ništa bolja ni na sjeveru države, na Crnogorskom primorju je nedostatak bolnica najvidljiviji.

Crnogorsko primorje je najgušće naseljeni dio Crne Gore, prema podacima Monstata na tom području živi preko 150.000 stanovnika. Na taj broj stanovnika dolaze dvije opšte bolnice – kotorska sa 149 krevata i barska koja ima 169 kreveta. Ukupno 318 bolničkih kreveta. Ako se doda i broj kreveta Specijalne bolnice u Risnu – 122, dobija se računica od oko tri kreveta na hiljadu stanovnika. Što je manje čak i od nacionalnog prosjeka koji iznosi 3,92, a daleko manje od onog u EU koji je 5,29 bolničkih kreveta na hiljadu stanovnika.

Situacija postaje alarmantna početkom ljetnje turističke sezone. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo preko dva miliona turista. Skoro pola prihoda od turizma ostvareno je na području Budvanske rivijere.

A metropola crnogorskog turizma – Budva, zajedno sa Kotorom, Tivtom i Herceg Novim, oslanja se na usluge samo jedne regionalne opšte bolnice. Opšta bolnica u Kotoru ima 149 kreveta, a pokriva područje na kome živi preko 86 hiljada stanovnika. Ne računajući turiste. Tokom ljetnje sezone broj potencijalnih korisnika zdravstvenih usluga poveća se najmanje duplo – Herceg Novi koji ima 30.000 stanovnika, prošle godine je posjetilo blizu 300.000 turista.

,,Broj osoba koje zatraže medicinsku pomoć u vrhu sezone dostiže 50.000, što zahtijeva značajne organizacione napore i angažovanje svih zaposlenih u ustanovi, ali i obezbjeđivanje prostornih, tehničkih, materijalnih i kardovskih preduslova za kvalitetan rad”, kaže za Monitor Radivoje Božović, direktor Doma zdravlja u Herceg Novom.

Ovaj Dom zdravlja, kao i ostali na Primorju – u Budvi, Petrovcu, Baru, Tivtu, Kotoru i Ulcinju, pored obezbjeđivanja primarne zdravstvene zaštite građanima, tokom turističke sezone pružaju neophodnu medicinsku pomoć turistima.

Zdravstveni radnici koji pružaju zdravstvenu zaštitu turistima, napominju da postoji jedan broj pacijenata koji nemaju uredna dokumenta potrebna za ostvarivanje prava na besplatnu medicinsku pomoć, te apeluju na turiste da se informišu o obimu medicinskih usluga koje su obuhvaćene ovim dokumentima.

Božović ističe da jedan od najvećih problema u radu tokom sezone predstavlja otežan saobraćaj. Dom zdravlja Herceg Novi obavlja svoju djelatnost kroz rad u četri objekta na udaljenosti od 15 km: glavnoj zgradi u Herceg Novom, ambulanti u Bijeloj, Igalu i na Toploj. Tokom sezone Jadranska magistrala, koja je i jedini put koji povezuje ove objekte i kojim se odvija kompletan saobraćaj grada i tranzita, je često zakrčena. ,,Poseban problem predstavlja transport bolesnika do bolnica u Risnu i Kotoru. Teritorija opštine Herceg Novi obuhvata i dio poluostrva Luštica sa pripadajućim kupalištima i smještajnim kapacitetima, na suprotnoj strani zaliva, pa je brz prevoz medicinskih timova i pacijenata moguć jedino vodenim putem, gliserima jedinica MUP-a”, kaže Božović.

Nedostatak kadrova je takođe problem sa kojim se sureću domovi zdravlja na promorju. U Novom kažu da ga prevazilaze ,,dodatnim angažovanjem zaposlenih u ustanovi i angažovanjem zdravstvenih saradnika iz drugih ustanova”. Božović ističe da su spremno dočekali turističku sezonu – sve službe su smještene u adekvatnim prostorima i opremljene medicinskom opremom novih generacija.

I iz menadžmenta Doma zdravlja Kotor za Monitor su kazali da su ,,apsolutno spremni da pruže kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kako osiguranicima iz naše opštine, tako i svim turistima koji posjete naš grad, a potrebna im je određena zdravstvena usluga”.

Objašnjavaju da je Kotor grad tranzitnog turizma, posebno nautičkog, koji u jednom danu primi i po nekoliko hiljada turista. Ističu da su tehnološki, kadrovski i prostorno adekvatno osposboljeni i pripremljeni za turističku sezonu, te da će i ovog ljeta, u dvije smjene, jutarnja od 7 do 14 sati i popodnevna od 14 do 21 sat, raditi turistička ambulanta.

I u jedinoj Opštoj bolnici u ovom dijelu Primorja – kotorskoj tvrde da ,,u domenu djelatnosti koje ima naša bolnica može kvalitetno zadovoljiti potrebe liječenja građana primorskih opština koje joj gravitiraju”.

JZU Opšta bolnica Kotor ima 149 kreveta, plus 16 kreveta u porodilištu.

Prim. dr Ivan Ilić, direktor JZU OB Kotor, kaže za Monitor, da je glavni problem u bolnici nedostatak radnog prostora, jer nije izgrađen neophodan bolnički prostor uništen u zemljotresu 1979. godine. Ističe da su u protekle tri godine u saradnji s bolnicom Marin Med iz Dubrovnika investirali oko 750.000 eura u adaptaciju montažnih objekata, adaptaciju Hitnog bolničkog prijema, uređenje bolesničkih soba.

Samo tokom prošle godine u kotorskoj bolnici je liječeno oko 1100 stranih pacijenata iz 47 zemalja. ,,U turističkoj sezoni, prije svega, problem je nepostojanje traumatološke službe. Tako smo opterećeni velikim brojem hitnih sanitetskih transporta u druge ustanove, posebno prema SB Risan – u prošloj godini bilo ih je oko 240”, kaže Ilić.

U Risnu se nalazi Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju. Posjeduje ukupno 122 kreveta. Izgrađena je neposredno pred Drugi svjetski rat, donacijom mještanina Vasa Ćukovića, čije ime i nosi.

Na Monitorova pitanja koje smo uputili Opštoj bolnici u Baru nijesu stigli odgovori.

Da li je tokom prošle turističke sezone bilo pritužbi turista na pružanje zdravstvenih ustanova, pitali smo turističke organizacije primorskih gradova. Odgovor smo dobili jedino od TO Bar: ,,U Turističkoj organizaciji Bar i Call centru Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u 2017. i 2018. godini, nije prijavljena nijedna pritužba od strane turista na dostupnost i nivo zdravstvene zaštite na području barske opštine”.

Iz Doma zdravlja Ulcinj su odgovorili da spremno dočekuju sezonu a za bliže informacije su nas uputili na PR službu Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja su još prošle sezone najavili da razmišljaju o izgradnji bolnice na primorju, jer su apsolutno uvidjeli potrebu za jačanjem kapaciteta, posebno u opštinama Kotor, Budva, Tivat, Risan.

Uvjerenost je pojačana nakon izjava Dragana Krapovića, predsjednika Opštine Budva, da je Budvi neophodna bolnica, pogotovu u sezoni kada u Budvi mjesecima u kontinuitetu boravi i do 150.000 ljudi.

,,Ministarstvo zdravlja traži modalitete za izgradnju nove bolnice na primorju, koja bi bila centralna ustanova regije od Budve do Herceg Novog s obzirom na pojačana demografska kretanja na tom području i činjenicu da iz godine u godinu raste broj turista koji posjećuju Crnogorsko primorje”, rekli su Monitoru iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva tvrde da za sada problem prevazilaze, kažu uspješno, otvaranjem dodatnih turističkih ambulanti, koje u ljetnjem periodu servisiraju više hiljada pacijenata.

Međutim, što se tiče izgradnje novih, prijeko potrebnih bolnica, iz budžeta to nije moguće. U ministarstvu kažu da su u proteklom periodu razmatrali mogućnost ulaska u privatno-javno partnerstvo sa stranim investitorima ili bankama kako bismo dodatno ojačali kapacitete u tom dijelu primorja.

Nadaju se u Ministarstvu da ćemo u narednom periodu biti u prilici da koristimo međunarodna sredstva, tj.novac koji kroz različite projekte za tu namjenu opredjeljuje Evropska unija.

Hrvatska je zahvaljujući uglavnom bespovratnim sredstvima koje je dobila iz EU fondova uveliko uspjela da unaprijedi svoju zdravstvenu infrastrukturu. Najveća sredstva su dobili tek po prijemu u EU. Tako da ćemo na povećanje zdravstvenih kapaciteta na primorju, a i u ostatku, države, čekati najmanje do 2025.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NE NAZIRE SE IZLAZ IZ POLITIČKE KRIZE: Šavnik, Otvoreni Balkan i druge priče

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbori u Šavniku još traju, kao i izbor sudija Ustavnog suda. Dijaloga nema, a osipa se i tehnička Vlada, i tako okrnjena rješava krupna politička pitanja, poput ulaska u inicijativu Otvoreni Balkan

 

Izbori u Šavniku još traju.  Trebalo je da se okončaju 23. oktobra. To je možda naslikovitiji prikaz političke i institucionalne crnogorske krize danas. Ni korak naprijed.

U međuvremenu, opozicija je u potpunosti napustila parlament, i djeluje vaninstitucionalno. Ustavni sud je i dalje blokiran, a izbor sudija tog suda odložen. Tehnička Vlada se osipa, i tako okrnjena i bez legitimiteta, rješava krupna politička pitanja, poput inicijative Otvoreni Balkan.  Upravo se ta incijativa vidi kao razlog nedavne ostavke ministarke evropskih integracija i potpredsjednice Vlade Jovane Marović, iako je ona zvanično kao razlog navela nemogućnost političkih partija da dođu do dijaloga i rješavanja ključnih pitanja, kao što je izbor Ustavnog suda.

Ostavka Marović uslijedila je nakon što je okončana Analiza o prednostima i manama potencijalnog učešća Crne Gore u inicijativi Otvoreni Balkan. Dokument, koji nije vidio opravdanost ulaska zemlje u tu regionalnu inicijativu, nije se dopao premijeru Dritanu Abazoviću. ,,Analiza ima određenih manjkavosti”, poručio je. U analizi MEP-a ističe se da je Otvoreni Balkan još u eksperimentalnoj fazi i da Crna Gora, bez konkretnih podataka o uspješnosti projekta, ne bi trebalo da donosi odluku o priključenju. Uslijedila je ostavka ministarke.  To je četvrto upražnjeno mjesto u Vladi, nakon što je premijer Abazović ranije smijenio ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, nakon čega je ostavku podnio i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.  Premijer Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić preuzeli su rukovođenje  ministarstvima vanjskih poslova i odbrane, dok je rukovođenje Ministarstvom evropskih integracija preuzela ministarka ekologije i uređenja prostora Ana Novaković Đurović.

Neposredno pred objavljivanje Analize, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Vladimir Joković saopštio je da „vjeruje da će aktuelni kabinet potpisati pristupanje toj inicijativi”.

Da argumentuje razloge za Otvoreni Balkan, Joković se pozvao na višu silu: ,,Neki u Crnoj Gori se tome suprotstavljaju. (Predsjednik Savjeta EU) Šarl Mišel nam je rekao da je to dobra ideja, da je Otvoreni Balkan dopuna Berlinskog procesa. (Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan) Gabrijel Eskobar je rekao da je Otvoreni Bakan treći stub američke politike na Balkanu. (Evropski komesar) Oliver Varhelji je rekao da bi Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TRAGEDIJA U ROGAMIMA, BUJICA ODNIJELA TRI ŽIVOTA PORODICE KORUGA: Nadgornjavanje neodgovornih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Automobil, u kom je bila porodica Koruga sletio je, usljed nevremena i nabujale riječice, u Širaliju. Vlasti se nadgornjavaju ko je bio dužan da zatvori saobraćaj na tom dijelu puta

 

Od početka godine svjedoci smo više tragedija u Crnoj Gori, u kojima su stradale majke sa djecom. Često ne želimo da povjerujemo informaciji da je gotovo cijela porodica stradala u nesreći. Tako smo protekle sedmice u nevjerici čitali kako su se u potoku, nadomak Podgorice, utopili majka i dva sina.

Automobil, kojim su putovali, sletio je u potok Šaralije, u Rogamima. U ranim jutarnjim časovima, nakon obilnih padavina, bujica je odnijela automobil za čijim upravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga. Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi nijesu  uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka.

Ronioci su više sati pretraživali dubine rječice, dok nijesu pronašli beživotna tijela stradalih.  Slična tragedija dogodila se i početkom oktobra kada su Jelena Vuković (27) iz Mojkovca i njeno dvoje djece smrtno  stradali u saobraćajnoj nesreći u kanjonu Tare na magistralnom putu Mojkovac – Pljevlja. Nakon nesreće iz provalije je izvučeno živo dijete, dok se danima tragalo za još dvoje djece. Majka je putovala sa svo troje djece, koja su bila uzrasta od dvije do šest godina.

U Rogamima se  po priči mještana, ,,samo čekala jedna ovakva nesreća”. Oni tvrde da je mostić preko potoka Širalija, u blizini drevnog grada Duklja, odavno ,,crna tačka” saobraćajne infrastrukture Rogama. Kažu i da gotovo svake godine, nakon jake kiše, neko sleti u potok, ali da se, srećom, nijedan nije završio ovako kobno.

Mještanin Radomir Šoškić kaže da u Rogamima živi 60 godina i pamti razne nezgode i i brojna auta koja su završila  u rijeci. Tvrdi da niko u most nije uložio, iako se stalno žale Glavnom gradu.

,,Da je most podignut dva metra u visinu ne bi bilo nikakvih problema i narod bi bezbjedno prolazio. Autobusi i kamioni jedva uspiju da uđu. Predsjednici mjesnih zajednica su se stalno mijenjali i mislim da o tome nijesu vodili računa. Da su vodili računa bar nešto bi se uradilo. Most je trebalo zatvarati za saobraćaj čim počnu veće kiše”, kaže Šoškić.

U Glavnom gradu istakli su da je u oktobru prošle godine komisija koju čine profesori Građevinskog fakulteta sačinila izvještaj o stanju mosta na Širaliji. Izvještajem je, tvrde, konstatovano da je opšte stanje puta preko rječice kod Duklje dobro, bez bitnih pojava koje bi negativno uticale na nosivost i trajnost objekta.

„Data je preporuka da se sljedeći glavni pregled organizuje nakon pet godina. Dana kada se desila nesreća nije došlo do negativnog uticaja na nosivost i trajnost objekta, a time ni do njegovog oštećenja, zbog čega stanje u kojem se most nalazi nije moglo uticati na tragičan ishod događaja, već je uzrok hidrometeorološkog porijekla (poplava, bujica)”, poručili su iz Glavnog grada.

Sudeći po vremenskim neprilikama tog jutra i smanjenoj vidljivosti, most je morao biti zatvoren za saobraćaj. Zašto to nije urađeno ne znaju ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Iz Vlade kažu da će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj, uprkos tome što je usljed nevremena dio puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom. U MUP-u su kazali da im, dok nije prijavljena nesreća, nije prijavljeno da je lokalni put u Rogamima zatvoren za saobraćaj.

,,Vezano za saobraćajnu nezgodu koja se dogodila 20. 11. 2022. godine u Podgorici, u mjestu Rogami, u kojoj su nažalost stradale tri osobe, želim da Vas upoznamo da OB Podgorica do momenta same nesreće nije dobilo bilo kakvu prijavu da je lokalni put u naselju Rogami zatvoren za saobraćaj, usljed izlivanja rijeke Širalije iz riječnog korita. Niti je prije iste prijavljena bilo koja druga saobraćajna nezgoda na ovom lokalnom putu”, odgovorili su iz MUP-a.

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata za saobraćaj (MUP) su 18. novembra saopštili da se ,,u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

,,Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predjelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”, naveli su tada.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj. Međutim, dva dana kasnije Glavni grad je zatvorio most za saobraćaj. U kratkom saopštenju naveli su da će taj dio puta biti zatvoren za saobraćaj do poboljšanja vremenskih uslova. I pored zabrane, mediji su zabilježili da saobraćaj preko mosta nije prestao da se odvija.

Ko je bio nadležan da kobnog dana zabrani saobraćaj još se ne zna s obzirom na to da Glavni grad i Uprava policije spore svoju nadležnost. Iz Glavnog grada su saopštili da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano da kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima vrši organ uprave nadležan za policijske poslove.  Iz policije, pak, tvrde da lokalni putevi nijesu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti lokalne samouprave, odnosno da su oni obaveza Sekretarijata za saobraćaj.

 

Poplave širom Crne Gore

Desetine porodica na sjeveru Crne Gore zbog poplava u prethodnih dva dana napustile su svoje domove i nisu se još vratile, jer su kuće pune vode. Osim kiše, problem su i neočišćeni potoci koji tokom jakih kiša nadođu, pa voda i smeće prave blokade.

Najteža situacija je u Gusinju i Plavu, a u beranskim Talumima osim poplava imaju problem i sa izlivanjem kanalizacije. U Andrijevici još popisuju štetu na putevima i infrastrukturi.

Nabujali potoci i rijeke i klizišta oštetili su, u noći između subote i nedjelje, na desetine saobraćajnica i mostova u kolašinskim selima, a negdje ugrozili ili oštetili pomoćne i stambene objekte. Pored obilnih padavina, tvrde i mještani i u kolašinskoj lokalnoj upravi, tome je doprinijelo i to što su korita rijeka puna smeća i ostataka šumske sječe. Takođe, i totalna sječa na nekim lokacijama, što je prouzrokovalo veliki broj klizišta.

Stanovnici sjevera u strahu su od novih kiša, u susret nastupajućoj zimi, koja nosi drugu vrstu problema. Meteorolozi najavljuju da će naredna sedmica proći uz manje padavina.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo