Povežite se sa nama

MONITORING

ZDRAVSTVO I TURIZAM : MALI KAPACITETI NA PRIMORJU: 150.000 stanovnika, dva miliona turista, 318 bolničkih kreveta

Objavljeno prije

na

U Crnoj Gori posljednja bolnica izgrađena je prije četiri decenije. Obnavljane su uglavnom tokom socijalističke vladavine, a za posljednjih 30 godina, aktuelne vlasti, nijedna nova nije izgrađena. Iako situacija nije ništa bolja ni na sjeveru države, na Crnogorskom primorju je nedostatak bolnica najvidljiviji.

Crnogorsko primorje je najgušće naseljeni dio Crne Gore, prema podacima Monstata na tom području živi preko 150.000 stanovnika. Na taj broj stanovnika dolaze dvije opšte bolnice – kotorska sa 149 krevata i barska koja ima 169 kreveta. Ukupno 318 bolničkih kreveta. Ako se doda i broj kreveta Specijalne bolnice u Risnu – 122, dobija se računica od oko tri kreveta na hiljadu stanovnika. Što je manje čak i od nacionalnog prosjeka koji iznosi 3,92, a daleko manje od onog u EU koji je 5,29 bolničkih kreveta na hiljadu stanovnika.

Situacija postaje alarmantna početkom ljetnje turističke sezone. Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo preko dva miliona turista. Skoro pola prihoda od turizma ostvareno je na području Budvanske rivijere.

A metropola crnogorskog turizma – Budva, zajedno sa Kotorom, Tivtom i Herceg Novim, oslanja se na usluge samo jedne regionalne opšte bolnice. Opšta bolnica u Kotoru ima 149 kreveta, a pokriva područje na kome živi preko 86 hiljada stanovnika. Ne računajući turiste. Tokom ljetnje sezone broj potencijalnih korisnika zdravstvenih usluga poveća se najmanje duplo – Herceg Novi koji ima 30.000 stanovnika, prošle godine je posjetilo blizu 300.000 turista.

,,Broj osoba koje zatraže medicinsku pomoć u vrhu sezone dostiže 50.000, što zahtijeva značajne organizacione napore i angažovanje svih zaposlenih u ustanovi, ali i obezbjeđivanje prostornih, tehničkih, materijalnih i kardovskih preduslova za kvalitetan rad”, kaže za Monitor Radivoje Božović, direktor Doma zdravlja u Herceg Novom.

Ovaj Dom zdravlja, kao i ostali na Primorju – u Budvi, Petrovcu, Baru, Tivtu, Kotoru i Ulcinju, pored obezbjeđivanja primarne zdravstvene zaštite građanima, tokom turističke sezone pružaju neophodnu medicinsku pomoć turistima.

Zdravstveni radnici koji pružaju zdravstvenu zaštitu turistima, napominju da postoji jedan broj pacijenata koji nemaju uredna dokumenta potrebna za ostvarivanje prava na besplatnu medicinsku pomoć, te apeluju na turiste da se informišu o obimu medicinskih usluga koje su obuhvaćene ovim dokumentima.

Božović ističe da jedan od najvećih problema u radu tokom sezone predstavlja otežan saobraćaj. Dom zdravlja Herceg Novi obavlja svoju djelatnost kroz rad u četri objekta na udaljenosti od 15 km: glavnoj zgradi u Herceg Novom, ambulanti u Bijeloj, Igalu i na Toploj. Tokom sezone Jadranska magistrala, koja je i jedini put koji povezuje ove objekte i kojim se odvija kompletan saobraćaj grada i tranzita, je često zakrčena. ,,Poseban problem predstavlja transport bolesnika do bolnica u Risnu i Kotoru. Teritorija opštine Herceg Novi obuhvata i dio poluostrva Luštica sa pripadajućim kupalištima i smještajnim kapacitetima, na suprotnoj strani zaliva, pa je brz prevoz medicinskih timova i pacijenata moguć jedino vodenim putem, gliserima jedinica MUP-a”, kaže Božović.

Nedostatak kadrova je takođe problem sa kojim se sureću domovi zdravlja na promorju. U Novom kažu da ga prevazilaze ,,dodatnim angažovanjem zaposlenih u ustanovi i angažovanjem zdravstvenih saradnika iz drugih ustanova”. Božović ističe da su spremno dočekali turističku sezonu – sve službe su smještene u adekvatnim prostorima i opremljene medicinskom opremom novih generacija.

I iz menadžmenta Doma zdravlja Kotor za Monitor su kazali da su ,,apsolutno spremni da pruže kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kako osiguranicima iz naše opštine, tako i svim turistima koji posjete naš grad, a potrebna im je određena zdravstvena usluga”.

Objašnjavaju da je Kotor grad tranzitnog turizma, posebno nautičkog, koji u jednom danu primi i po nekoliko hiljada turista. Ističu da su tehnološki, kadrovski i prostorno adekvatno osposboljeni i pripremljeni za turističku sezonu, te da će i ovog ljeta, u dvije smjene, jutarnja od 7 do 14 sati i popodnevna od 14 do 21 sat, raditi turistička ambulanta.

I u jedinoj Opštoj bolnici u ovom dijelu Primorja – kotorskoj tvrde da ,,u domenu djelatnosti koje ima naša bolnica može kvalitetno zadovoljiti potrebe liječenja građana primorskih opština koje joj gravitiraju”.

JZU Opšta bolnica Kotor ima 149 kreveta, plus 16 kreveta u porodilištu.

Prim. dr Ivan Ilić, direktor JZU OB Kotor, kaže za Monitor, da je glavni problem u bolnici nedostatak radnog prostora, jer nije izgrađen neophodan bolnički prostor uništen u zemljotresu 1979. godine. Ističe da su u protekle tri godine u saradnji s bolnicom Marin Med iz Dubrovnika investirali oko 750.000 eura u adaptaciju montažnih objekata, adaptaciju Hitnog bolničkog prijema, uređenje bolesničkih soba.

Samo tokom prošle godine u kotorskoj bolnici je liječeno oko 1100 stranih pacijenata iz 47 zemalja. ,,U turističkoj sezoni, prije svega, problem je nepostojanje traumatološke službe. Tako smo opterećeni velikim brojem hitnih sanitetskih transporta u druge ustanove, posebno prema SB Risan – u prošloj godini bilo ih je oko 240”, kaže Ilić.

U Risnu se nalazi Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju. Posjeduje ukupno 122 kreveta. Izgrađena je neposredno pred Drugi svjetski rat, donacijom mještanina Vasa Ćukovića, čije ime i nosi.

Na Monitorova pitanja koje smo uputili Opštoj bolnici u Baru nijesu stigli odgovori.

Da li je tokom prošle turističke sezone bilo pritužbi turista na pružanje zdravstvenih ustanova, pitali smo turističke organizacije primorskih gradova. Odgovor smo dobili jedino od TO Bar: ,,U Turističkoj organizaciji Bar i Call centru Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u 2017. i 2018. godini, nije prijavljena nijedna pritužba od strane turista na dostupnost i nivo zdravstvene zaštite na području barske opštine”.

Iz Doma zdravlja Ulcinj su odgovorili da spremno dočekuju sezonu a za bliže informacije su nas uputili na PR službu Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja su još prošle sezone najavili da razmišljaju o izgradnji bolnice na primorju, jer su apsolutno uvidjeli potrebu za jačanjem kapaciteta, posebno u opštinama Kotor, Budva, Tivat, Risan.

Uvjerenost je pojačana nakon izjava Dragana Krapovića, predsjednika Opštine Budva, da je Budvi neophodna bolnica, pogotovu u sezoni kada u Budvi mjesecima u kontinuitetu boravi i do 150.000 ljudi.

,,Ministarstvo zdravlja traži modalitete za izgradnju nove bolnice na primorju, koja bi bila centralna ustanova regije od Budve do Herceg Novog s obzirom na pojačana demografska kretanja na tom području i činjenicu da iz godine u godinu raste broj turista koji posjećuju Crnogorsko primorje”, rekli su Monitoru iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva tvrde da za sada problem prevazilaze, kažu uspješno, otvaranjem dodatnih turističkih ambulanti, koje u ljetnjem periodu servisiraju više hiljada pacijenata.

Međutim, što se tiče izgradnje novih, prijeko potrebnih bolnica, iz budžeta to nije moguće. U ministarstvu kažu da su u proteklom periodu razmatrali mogućnost ulaska u privatno-javno partnerstvo sa stranim investitorima ili bankama kako bismo dodatno ojačali kapacitete u tom dijelu primorja.

Nadaju se u Ministarstvu da ćemo u narednom periodu biti u prilici da koristimo međunarodna sredstva, tj.novac koji kroz različite projekte za tu namjenu opredjeljuje Evropska unija.

Hrvatska je zahvaljujući uglavnom bespovratnim sredstvima koje je dobila iz EU fondova uveliko uspjela da unaprijedi svoju zdravstvenu infrastrukturu. Najveća sredstva su dobili tek po prijemu u EU. Tako da ćemo na povećanje zdravstvenih kapaciteta na primorju, a i u ostatku, države, čekati najmanje do 2025.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

BUDVANI TRAŽE OSLOBAĐANJE UZURPIRANIH JAVNIH POVRŠINA: Investitori samovoljno blokirali javne puteve i staze

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kompanija Beppler&Jacobson primjer je investitora koji  nije doprinio društvenoj zajednici u kojoj posluje, samo joj je oduzeo. Neposredno nakon kupovine Hotela Avala, novi vlasnik ograđuje svoje imanje, postavlja kapije i ograde, presijeca dva javna puta koje su mještani koristili desetinama godina kao komunikaciju ka moru i Starom gradu

 

Privatizacija hotela na teritoriji opštine Budva donijela je građanima mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju posljednju deceniju. Većina novih vlasnika, Vladinih strateških investitora i zakupaca nije uspostavila korektan odnos sa stanovništvom, nisu se integrisali u društvenu zajednicu gdje su započeli  poslovanje. Nakon ulaska u posjed hotela koji su prodati sa velikim zemljišnim kompleksima i parkovima, prvi  potezi vlasnika najčešće su bili podizanje betonskih ograda i gvozdenih kapija kojima su ograđivali novostečene nekretnine.

Poznati budvanski hoteli postali su mali bunkeri, izolovana ostrva na čijim su prilazima podignute stražarske kućice kako niko, osim gostiju hotela, ne bi mogao prići privatnom posjedu. Građane je najviše pogodila prateća uzurpacija javnih puteva i staza, koje su postojale u okviru hotelskih kompleksa od ranije i koje su oduvijek bile u opštoj upotrebi kao komunikacija između naselja i morske obale. Mnogobrojni protesti građana sa zahtjevima za slobodan prolaz pješačkim stazama i šetalištima, za nesmetan pristup moru, uglavnom su bili bezuspješni. Investitori, koji su po pravilu uživali povlastice kod administracije vlasti na čelu sa DPS-om, ostajali su nijemi za potrebe mještana.

Jedan od najbezobzirnijih uzurpatora javnog prostora u Budvi je kompanija Beppler&Jacobson, ruskog biznismena Igora Lazurenka, koja je 2003. godine kupila Hotel Avala sa vilama i velikom zemljišnom parcelom u centru Budve, pored Starog grada. Dug je spisak negativnih efekata ove privatizacije za mještane Budve, čiju zakonitost, od 2016. godine, ispituje Specijalno državno tužilaštvo.

Kompanija Beppler&Jacobson primjer je investitora koji  nije doprinio društvenoj zajednici u kojoj posluje, samo joj je oduzeo. Neposredno nakon kupovine Hotela Avala, vlasnik ograđuje imanje, postavlja kapije i ograde, presijeca dva javna puta kojima su mještani naselja Gospoština, u kome se hotel nalazi, koristili desetinama godina kao komunikaciju ka moru i Starom gradu. Lazurenko je naložio presijecanje javnog puta, ulice naselja Gospoština kojoj gravitira ovo veliko naselje. Dio ulice istog naselja na čijem se kraju nalazi jedina okretnica za vozila,   obreo se  u posjedu hotela, metalnom kapijom odvojen od ostatka ulice, čime je nanijeta ogromna šteta mještanima i turistima,  i napravljen  saobraćajni kolaps koji traje punih 17 godina. Hotel Avala postojao je i ranije, ali do dolaska ruskih biznismena, ova  ulica nikada nije bila prekinuta i blokirana.

Sa druge strane hotelskog kompleksa, na granici pored mora, iznad staze koja vodi ka plaži Mogren, nalazi se staro kameno stepenište, put od Starog grada ka Vidikovcu. Postoji stotinama godina, predstavljalo je jedinu vezu naselja iznad Jadranske magistrale, Seoca, Prijevora i Komoševine sa Starim gradom i morskom obalom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NASTAVAK SUĐENJA ZA MALE HIDROELEKTRANE: Kad građani plaćaju

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Privrednom sudu počeo je novi proces protiv države po tužbi investitora malih hidroelektrana.  Iz ove, kao i ostalih tužbi, vidi se koliko su prethodne vlade olako izabranima davale dozvole za gradnju, a nakon toga pod pritiskom javnosti izbjegavale rješavanje problema

 

Ove nedjelje počelo je još jedno suđenje protiv države po tužbi investitora malih hidroelektrana (HE).

Kompanija Dekar, koja je gradila malu HE na Ljeviškoj rijeci – Izvor Morače, kod Kolašina, od države traži naknadu štete u visini investicije, koja je procjenjena na 1,7 miliona eura, ali i izgubljenu dobit za koncesioni period od 25 godina.

Vlasnik Dekara je Momčilo Miranović, suprug Vesne Miranović, bivše pomoćnice ministra zdravlja, članice NKT-a i visoke funkcionerke DPS-a.

Proces se vodi pred Privrednim sudom, sudija Faruk Mušović. Državu zastupa Zaštitnik državnih interesa Milan Krsmanović, a advokatica Ana Đukanović zastupa Dekar kao i većinu drugih investitora malih HE koji su podnijeli tužbu protiv države.

Dekar je probio sve rokove za izgradnju male HE. Posljednji put ih je, krajem oktobra, bivša Vlada upozorila na kršenje ugovornih obaveza i dala im rok od dva mjeseca da ih isprave.

Koncesionar je 26. novembra zatražio prolongiranje roka za dostavu bankarske garancije, a dan kasnije i zahtjev za raskid ugovora na štetu države. Tužba protiv države, u kojoj se tvrdi da je onemogućavan u razvoju svoje investicije, podnijeta je 30. novembra prošle godine, pet dana prije izbora nove vlade. Na osnovu upozorenja prethodne vlade da otkloni nepravilnosti u roku 60 dana, koji je istekao 28. decembra, nova vlada je raskinula ugovor sa ovim koncesionarom.

U tužbi, koju potpisuje Ana Đukanović, Dekar optužuje državu da joj nije omogućila prikljućenje na elektrodistributivnu mrežu. Ilustruju: „Mala HE Ljeviška – Izvor Morače nije projektovana da bude hidroelektrana ostrvskog tipa (da bude bez priključka na nacionalnu elektrodistributivnu mrežu), već je projektovana da proizvedenu električnu energiju uključi u elektroenergetski sitem – što nije moguće bez priključka“. Objašnjavaju da je sve povezano, naime mala HE Raštak nije izgrađena pa samim tim ni dalekovod od ove HE do Manastira Morače. U međuvremenu, nova vlada je, pored pet drugih, u decembru raskinula ugovore za gradnju dvije male HE na vodotoku Raštak.

Iz ovog, ali i procesa, koji je počeo prošle nedjelje, u kome konzorcijum Hydra MNE tuži državu, vidi se koliko su prethodne vlade olako izabranima davale dozvole za gradnju malih hidroelektrana, a nakon toga, pod pritiskom javnosti, izbjegavale rješavanje problema. Tako Dekar u tužbi navodi da im država čak od 2015. nije odgovarala na zahtjeve za mirovanje prava i obaveza iz ugovora.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAJAVLJENO NOVO POVEĆANJE AKCIZA NA DUVAN I DUVANSKE PROIZVODE: Švercovane cigarete čekaju nove namete u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode biće jedna od mjera poreske politike koja će se primjenjivati od 1. jula. O ima upozorenja da se akcize  ne smiju  povećavati dok država ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta

 

Kada je Vlada Crne Gore 2018. godine povećala akcize na cigarete i druge duvanske proizvode samo u prva četiri mjeseca došlo je do pada legalne prodaje za 25 odsto, dok je eksplodiralo sivo tržište, odnosno roba iz šverca. Iako je država pojačala kontrole i proširila ovlašćenja određenim institucijama, i dalje svaki pušač ima švercera cigareta u svom kraju grada.

Povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode biće jedna od mjera poreske politike koja će se primjenjivati od 1. jula. Pored toga, dodatno će se, prema nacrtu Budžeta Crne Gore za 2021. godinu, oporezovati gazirana pića sa dodatkom šećera ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju. Uvešće  se akcize i na proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, povećaće se akciza na alkohol i alkoholna pića i markiranje mineralnih ulja (nafte) i njihovih derivata.

Ministar Milojko Spajić očekuje da će od povećanja akciza na duvan i duvanske proizvod prihodovati oko 16,8 miliona eura. Međutim, opozicione i dio partija koje čine vlast upozoravaju da država može mnogo više da izgubi novim povećanjem akciza na cigarete.

„Ovakva odluka Vlade samo će povećati prihode švercerima cigareta koji decenijama kontrolišu šverc cigareta na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit“, smatra predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić.

Pošto je potrošnja cigareta u Crnoj Gori konstanta i kreće se između 1.500 i 1.600 tona godišnje, ili oko 2,6 kilograma po stanovniku“,  kaže Stanišić, akcize se ne smiju povećavati dok se ne reguliše šverc cigareta, odnosno dok država Crna Gora ne krene u ozbiljnu borbu sa švercom cigareta. On je istakao da je 2018. godine tržištu trebalo skoro godinu dana da se oporavi i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza.

Uprava policije i nadležna tužilaštva već su počela sa suzbijanjem cigareta bez akciznih markica na tržištu. Od kada je u medijima, krajem marta, objavljen nacrt Budžeta, istražni organi i organi gonjenja imali su više zapljena nelegalnih cigareta.

Već u prvim danima aprila u Podgorici je pretreseno više lokacija i lišeno slobode  nekoliko osoba u čijim objektima su zaplijenjene cigareta bez akciznih markica. Procjenjuje se da je švercom zaplijenjene količine cigareta pričinjena šteta  po budžet od oko 230 hiljada eura.

Akcija policije i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kodnog imena Krajina usmjerena je ka više osoba i grupacija koji čine krivična djela krijumčarenja. Kako su saopštili iz policije, višemjesečnom kriminalističkom obradom Odsjek za suzbijanje privrednog kriminala je u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom iz Podgorice prikupio dokaze da su osumnjičeni od 2019. do momenta realizacije predmeta obavili nabavku i distribuciju cigareta bez akcizne markice radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu u Crnoj Gori. Ističu da su sprovedenim aktivnostima utvrdili da je na sivo tržište plasirana roba – ,,cigarete u vrijednosti od oko 170.000 eura, dok izvršenim pretresima na više lokacija koje koriste osumnjičeni pronađena i oduzeta roba pripremljena za dalju distribuciju u iznosu od oko 60.000 eura”.

Nekoliko dana kasnije podgorička policija kontrolišući jedan automobil pronašla je 2.000 paklica cigareta bez akciznih markica u vrijednosti od 4.400 eura. Protiv osobe  koja je upravljala vozilom podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Crna Gora zvanično je prepoznata kao ruta za šverc cigareta ka Evropskoj uniji još otkad su današnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i nekadašnji predsjednik Momir Bulatović  1998. godine o švercu cigareta raspravljali u predsjedničkoj debati na državnoj televiziji. I više od dvadeset godina kasnije međunarodna zajednica zamjera Crnoj Gori na švercu cigareta – posljednji put u Izvještaju o napretku Evropske komisije (za 2019).

U tom dokumentu se navodi da u dijelu borbe protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda u 2019. godini nije bilo presuda za organizovani šverc cigareta. Navode, međutim, da su pokrenuti krivični postupci u tri slučaja velikih razmjera, uključujući jedan slučaj sa 22 osumnjičena.

U izvještaju se navodi da zapljene cigareta bez akciznih markica redovno obavljaju carinski službenici, lokalna i državna policija. Tokom 2019. godine zaplijenjeno je ukupno 1,7 miliona pakli cigareta, vrijednosti oko 3,9 miliona eura. „Međutim, i pored povećanih napora bezbjednosnih službi u ovoj oblasti, i poboljšane saradnje crnogorskih carinskih službi sa međunarodnim partnerima, broj pokrenutih postupaka i dalje je nedovoljan, uzevši u obzir procjenu razmjera šverca cigareta od, prema i preko Crne Gore“, navodi se u izvještaju EK.

Tokom posljednje dvije godine uhapšeno je više službenika Uprave za carine, zapošljenih u Luci Bar. U jednoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva prije dvije godine, zbog sumnji u korupciju,  uhapšeno je i procesuirano 17 carinskih službenika u Luci Bar.

Prema izvještaju Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF) šverc cigareta iz luke Bar za tri godine je Evropskoj uniji nanio štetu od oko 70 miliona eura. Istražni organi iz OLAF-a posebno su u izvještaju tretirali šverc iz Crne Gore, koji decenijama izaziva ozbiljne probleme.

U izvještaju OLAF-a piše da je od početka 2015. godine uhvaćeno osam brodova na koje su cigarete natovarene u luci Bar. Ta plovila zaustavljena su u Grčkoj i Španiji. Od ovih osam brodova šest je putovalo za Libiju, a po jedan za Kipar i Liban. Na tim brodovima zaplijenjeno je oko 350 miliona cigareta vrijednih 70 miliona eura.

Uprkos potencijalnim problemima i prethodnim iskustvom, iz Vlade je saopšteno da se akcizna politika za duvan povećava zbog usklađivanja sa evropskim direktivama. Boban Stanišić, međutim, kaže da određene stavke budžeta imaju dosta sličnosti sa fisklanom politikom bivšeg režima – jer su i oni pod plaštom usklađivanja sa evropskim standardima podizali akcize na cigarete i predlagali oporezivanje penzija. Dok su se stvarni motivi, tvrdi, krili na drugom mjestu.

 

Savjet će ispitati postoji li državni šverc cigareta

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou tražiće od svih državnih organa i institucija, informacije o svemu što se tiče dviju fabrika cigareta – Tara iz Mojkovca i Novi duvanski kombinat iz Podgorice. Oba preduzeća ranije su optuživana za šverc cigareta, ali ozbiljna istraga nikada nije sprovedena.

To je za medije kazala Vanja Ćalović – Marković, koja rukovodi stručnim tijelom Savjeta. „Tražili smo informacije o poslovanju slobodnih zona Luke Bar i Duvanskog kombinata, prvenstveno imajući u vidu da se sa tih lokacija dešava šverc cigareta. Kad budemo dobili dokumentaciju, analiziraćemo je i na osnovu nje ćemo, gdje bude osnova, podnijeti prijave nadležnim tužilaštvima“, saopštila je Ćalović – Marković.

 

Crna Gora središte šverca cigareta na Balkanu

Međunarodna organizacija ,,Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala” – mreža više od 300 nezavisnih svjetskih i regionalnih eksperata koji se bave ljudskim pravima, demokratijom, upravom i temom razvoja tvrde da je šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, a njegovo središte je Crna Gora. U svom izvještaju su naveli da je Bar poznat kao žarište šverca cigareta, odnosno da inostrane marke navodno stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz tog lučkog grada.

,,Crnogorske cigarete se švercuju širom regiona. Cigarete se takođe nelegalno proizvode u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu. Zatim se krijumčare u Crnu Goru, odakle nastavljaju, sa crnogorskim cigaretama, ka Evropskoj uniji i dalje. Odnedavno, Kosovo je postalo novi regionalni centar distribucije cigareta. Velike količine se dalje švercuju odatle u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, a zatim transportuju kroz poroznu granicu ka Crnoj Gori”.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo