Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kum do kuma, brat do brata

Objavljeno prije

na

Za godinu dana vlasti Demokratske partije socijalista u Andrijevici, ukazalo se lice režima. Jedina opština koja je bila bez viška administracije u lokalnoj upravi i bez centa kredita, sada ima skoro dupliran broj zaposlenih u Opštini i opštinskim preduzećima i ustanovama, a pripremljena je i za kreditno zaduženje od blizu dva miliona eura. Pukle su afere unutar stranke. Neki dojučerašnji uticajni članovi su optužili rukovodstvo Opštinskog odbora DPS-a da su partiju privatizovali zbog ličnih dobiti. Sve se to dešava dok je pred Upravnim sudom odluka o legitimnosti, odnosno nelegitimnosti andrijevičke lokalne vlasti i dok se očekuje da se turbulentna politička dešavanja koja traju već skoro dvije godine u ovoj varošici, razriješe prijevremenim lokalnim izborima. Nakon što je Demokratska partija socijalista i poslije tri negativne presude nastavila nesmetano da vlada, lokalni odbor Socijalističke narodne partije uložio je novu žalbu, a sud je ovog puta zakazao i održao takozvanu usmenu raspravu.

Šef SNP-a u Andrijevici Goran Stojanović kaže kako vjeruje da će sud potvrditi ranije presude. „Odbor Demokaratske partije socijalista u Andrijevici nastavio je i pored ranijih presuda Upravnog suda da bez legaliteta i legitimiteta vrši vlast, dok državni organi ne preduzimaju nikakve mjere. To nam govori da oni to najvjerovatnije rade uz podršku vrha njihove partije” – kaže šef lokalnog odbora SNP-a, izražavajući nadu da će se konačno završiti „političko i pravno nasilje koje sprovodi DPS”.

.

Stojanović smatra da bi za rješenje političke situacije u Andrijevici bilo najkorektnije da se raspišu vanredni lokalni izbori.

„ Narod treba da kaže svoje, i neka se poštuje njegova volja. Sve naše priče o korupciji i nepotizmu potvrđene su ovih dana kada je jedan vrlo uticajni član te partije u Andrijevici istupio iz DPS-a i ispričao to za medije” – napominje Stojanović.

Upravni sud je po tužbi Socijalističke narodne partije prije pet mjeseci donio presude kojima je poništio smjenu predsednika SO Veselina Radenovića, zatim izbor Zvonka Vukovića (DPS) za predsjednika SO, kao i izbor predsjednika opštine iz redova DPS-a.

Demokratska partija socijalista u Andrijevici ponovila je poslije toga kompletan postupak preuzimanja vlasti. Oni su, tvrdeći da postupaju po preporukama Upravnog suda, po treći put smijenili predsjednika SO Veselina Radenovića i po treći put na to mjesto izabrali dr Zvonka Vukovića. Takođe su ponovili i sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj su ponovo izabrali Srđana Mašovića (DPS) za predsjednika opštine.

U međuvremenu je jedan od osnivača Demokratske partije socijalsita u Andrijevici Milan Marić istupio iz te stranke i optužio bivše partijske kolege da su Opštinski odbor privatizovali, kao i da su iz usko ličnih interesa njega spriječili u pokretanju biznisa.

Njemu danas stoji zarobljeno oko sto pedeset hiljada eura, koje je uložio u izgradnju radinioce površine čak 400 kvadratnih metara i nabavku mašina, ali nema obrtnih sredstava za pokretanje proizvodnje. Ovaj čovjek je pored svoje porodične kuće dozidao hale i kupio mašine za preradu drveta, odnosno izradu građevinske stolarije.

„Kapacitet te fabrike trebalo je da bude stotinu vrata ili prozora na dan. Planirao sam da zaposlim dvadeset ljudi. Ja sam Filipu Vujanoviću, koji me posjetio, rekao da mi je potrebno sto hiljada eura kredita i on je obećao da nema problema” – kaže Marić.

On tvrdi da se tada javio otpor unutar opštinskog odbora DPS-a u Andrijevici, gdje su se, kako kaže, pojedini ljudi uplašili da bi on mogao previše ojačati i ugroziti im pozicije.

„Taj odbor je privatizovao predsjednik Srđan Mašović sa svojim bratom. Oni imaju privatnu firmu i trgovinu Igma preko koje se rade svi partijski poslovi i okreće partijski novac i njima nije bilo u interesu da se pojavi još neki privatni preduzetnik u ovoj maloj varoši” – tvrdi Marić.

Tako se, kaže on, desilo da je novac koji je trebalo on da dobije za otvaranje svog proizvodnog pogona, završio kod Mašovića koji su otvorili još i auto centar i obezbijedili monopol na sve tehničke preglede i registraciju vozila u Andrijevici.

Bivši osnivač DPS-a u Andrijevici i veliki aktivista ove partije sada tvrdi da ni Andrijevica ni Crna Gora nijesu ono za šta se on borio.

„Ja sam toj partiji pristupio u Andrijevici kada je to u ovom malom gradu bila nemoguća misija. Uspio sam da selo Seoce, gdje je razlika u glasovima bila 170 u korist SNP-a, prevedem u moju tadašnju partiju i da razliku svedem na svega četiri glasa. A eto kako mi se vratilo” – priča Marić.

On se pita šta da rade drugi koji nemaju nikakav kapital, a nijesu članovi DPS-a, kada njemu koji je imao toliko inicijalnog kapitala nije omogućeno da radi.

„Ovo je grad kriminala, korupcije i nepotizma. Tu ne možete ništa uraditi ako nijeste u blisikim odnosima s predsjednikom lokalnog odbora DPS-a i sadašnjim predsjednikom opštine i njegovim bratom. Kada sam prošle godine vidio šta se radi s kupovinom glasova i kako preuzimaju vlast u Andrijevici, a odlično znam kuda i kroz čije ruke prolazi taj prljavi novac za političku trgovinu, ja sam napustio DPS” – kaže Marić.

Predsjednik lokalnog odbora DPS-a i predsjednik opštine Srđan Mašović nije želio da komentariše teške optužbe svog bivšeg partijskog druga.

Politička kriza u Andrijevici započela je odmah nakon lokalnih izbora u maju 2010. godine, na kojima su DPS i koalicija Bolja Crna Gora osvojili po petnaest mandata, dok je jedan mandat osvojila SDP. Odbornik te partije Veselin Radenović, neočekivano se priklonio koaliciji Bolja Crna Gora, tako da je SNP s partnerima zadržao vlast. Radenović je isključen iz SDP-a ali je zadržao odbornički mandat.

Kasnije su prevođenjem odbornika PZP-a Uroša Čukića, koji je mandat dobio unutar koalicije Bolja Crna Gora u klub DPS-a, stvoreni uslovi da DPS ipak preuzme vlast.

Predsjednik PZP-a Nebojša Medojević podnio je protiv Čukića krivičnu prijavu državnom tužiocu, optužujući njega i neke druge ljude za primanje i davanje mita i nazivajući to političkom korupcijom, ali sudbina te prijave još nije poznata.

Bivši predsjednik Andrijevice, sada poslanik Veselin Bakić sumnju u postojanje političke korupcije u Andrijevici javno je iznio još polovinom 2010. godine, kada se s prijavom obratio državnoj Upravi za antikorupcijsku inicijativu. On je optužio Direkciju za javne radove da je godinama u širokom luku zaobilazila lokalne institucije u ovom gradu i asfaltiranje puteva obavljala preko štaba opštinaskog odbora DPS-a.

Već tada je bilo jasno da je Demokratska partija socijalista upregla sve moguće motore u preuzimanje vlasti u varošici na Limu, koja je nezadužena i bez viška administracije predstavljala sladak zalogaj. Da će vladati po matrici kako ova partija vlada i u svim drugim opštinama koje su dovedene na rub propasti, vidljivo je poslije samo godinu dana od preuzimanja ključeva grada.

Tufik SOFTIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo