Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Ono na Rumiji

Objavljeno prije

na

Pet će godina od kada je pseudosakralni objekat nakatunjen na planini Rumiji. Takvog arhitektonskog čuda Crna Gora i širi balkanski prostor nijesu prije gledali. Svetinje se grade taman kao i kuće od građe koja je na raspolaganju dostupnošću i cijenom. Od late kuće prave oni što su u velikoj egzistencijalnoj nevolji. Od late „crkve” prave oni koji su u mentalnoj nevolji. Istina, s latom se postiže u brzini vojno-građevinskog iznenađenja. No iz takve građe još niko nije materijalizovao fanost, jer je lata profano banalna stvar. Crkve se grade s namjerom da se sa zemlje dokuče nebesa, a objekat od late desantno je postavljan s nebesa da se skuči zemlja. Doduše, nije on baš ni na zemlji nego je od ljudi pobjegao uz planinu, kako bi mu se dao veći zalet da čini veću smutu među ljudima. Načinili su ga i postavili baš na Rumiju da udari u ono najbolje što današnja Crna Gora ima. Kao baba vještica iz Gorskog vijenca na zadatku je da unese smutu u relativni sklad nacija i vjerskih zajednice koje su stvorile samostalnu državu Crnu Goru. Objekat nije legalno izgrađen. I nikakve nadri-pravne i nadri-teološke egzegeze niti su ga mogle niti mogu legalizovati. Odgovarajuće državno ministarstvo moralo je u svoje vrijeme donijeti odluku da se s njim postupi kao sa bilo kojom bespravnom gradnjom. Dakle, država je odlučila da se ono s Rumije miče. Ali ono s Rumije se ne miče nego stoji i valjda misli vjekovati. Država ne preduzima ništa da sprovede vlastitu odluku. Resorni ministar kaže da se ono ne miče zbog „problemske specifičnosti”. I ne objašnjava dalje šta mu je tu „problemska specifičnost”. Naprotiv, uvrijeđen je što se od njega zahtijevalo da i toliko kaže o onome što bi kao ministar morao da čini, a ne čini!

Zbilja, šta bi mu mogla biti „problemska specifičnost”? Da se malo poigramo pretpostavkama.

Prva pretpostavka: Država Crna Gora nemoćna je da sprovede vlastitu odluku! Pretpostavka je neubjedljiva, jer dotična država u mnogo krupnijim stvarima pokazala se i pokazuje se dovoljno moćnom da donosi sudbinski važne odluke, da stoji iza njih i da ih vrlo odlučno sprovodi. Druga pretpostavka: Okolnosti za micanje onoga s Rumije nijesu dobre i treba sačekati povoljnije vrijeme! Ni ova pretpostavka nije ubjedljiva. Ako je u vrijeme kad je osvanulo ono na Rumiji za crnogorske vlasti doista bilo neprikladno za odlučnu akciju, zbog cijelog niza složenih okolnosti, nije jasno šta sadašnji momenat čini nezgodnim za akciju. Ako postoji nešto što momenat čini „nezgodnim” zbog čega je potrebno da se razlog drži u tajnosti? Zar podrška javnosti neće biti potrebna kad se vlast konačno odluči da sprovede vlastitu odluku? Treća pretpostavka: Vlast u Crnoj Gori ima neke dogovorene ili prešutno utvrđene aranžmane s institucijom koja je postavila ono na Rumiji. Nema argumenata koji bi direktno išli u prilog ovoj pretpostavci. Osim jednog! Ono na Rumiji i dalje stoji, a ministar priča o „problemskoj specifičnosti”. Četvrta pretpostavka: Za vlast je ono na Rumiji nebitan problem i suštinski je se ne tiče, jer ne tangira njezine vitalne interese.

Pretpostavka je vrlo uvjerljiva, osobito ako se zaključuje po analogiji. Za mnoge krupne probleme od kojih zavisi vitalnost crnogorskog državnog organizma vlast ne pokazuje osobiti interes. Peta pretpostavka: U samoj vlasti ne postoji potrebni minimum jedinstva za neminovni ulazak u sukob s institucijom koja je najveći bespravni graditelj u Crnoj Gori. Ova pretpostavka, nažalost, u mnogim elementima pokazuje visoku osnovanost.
In summa, potrajaće ono na Rumiji!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo