Povežite se sa nama

OKO NAS

OPET BESPARICA U OPŠTINI ULCINJ: Blokade kao sudbina

Objavljeno prije

na

Ove godine je Dan opštine Ulcinj, koji se proslavlja prve subote u aprilu, ostao u sjenci još jedne blokade žiro-računa. Samo za šest godina ova siromašna opština bogatih građana platila je za izgubljene sudske sporove deset miliona eura

 

„I ovaj, najnoviji slučaj je spor oko eksproprijacije nekog privatnog zemljišta koji traje gotovo 40 godina, a računi se sada nama ispostavljaju. Jednostavno, nemoćni smo da bilo što učinimo”, kaže predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić.

Najnovija blokada od 120.000 eura dolazi u veoma teškom trenutku pandemije korona virusa kada je nužno da efikasno funkcionišu gradske službe i institucije, te da se obavljaju  pripreme za turističku sezonu.

,,Ponovo moramo tražiti podršku Vlade Crne Gore da bismo izašli iz ove situacije“, dodaje gradonačelnik Ulcinja.

I raniju blokadu, koja je bila na iznos od čak 6,5 miliona eura, lokalna samouprava je uspjela da prevlada uz pomoć crnogorske Vlade koja je za oko 8.000 metara kvadratnih u Borovoj šumi uplatila Opštini Ulcinj oko 4.000.000 eura. Uspjela je takođe da proda još jedan dio svoje veoma vrijedne imovine na Pristanu. Za 448 metara kvadratnih u martu je inkasirano 900.000 eura. A to je, ipak, deset puta manje nego što pravna i fizička lica duguju Opštini samo po osnovu neplaćenog poreza na nepokretnosti!

U Poreskoj upravi smatraju da naplata poreskih prihoda u toj opštini može da bude pet do sedam puta veća nego što je to sada slučaj. ,,Nakon Budve, najveći fiskalni potencijal na Primorju ima Ulcinj. A taj grad godinama ima najveći stepen poreske nediscipline“, ističe direktor PU Miomir M. Mugoša.

Za šest godina je iz kase ove lokalne uprave za izgubljene sudske sporove plaćeno oko deset miliona eura. O kolikoj se velikoj sumi radi pokazuje podatak da već godinama izvorni prihodi u opštinskom budžetu iznose oko pet miliona eura!?

Ulcinj je jedina opština na Primorju koja dobija novac iz Egalizacionog fonda. Više od dva miliona eura godišnje. Sa indeksom od 83,31 odsto Ulcinj je, po podacima Ministarstva ekonomije, jedini primorski grad koji nije među razvijenim opštinama u državi. Prosječna plata je godinama oko 400 eura, odnosno među najnižim je u Crnoj Gori.

Od maja 2018. godine lokalnu vlast vrši Demokratska partija socijalista (DPS) u koaliciji sa albanskim nacionalnim strankama, Socijaldemokratama i Bošnjačkom strankom. Od ukupno 33 odbornika u lokalnom parlamentu vladajući savez čini njih čak 30.

U lokalnoj upravi sa najvećom nadom očekuje odluka Ustavnog suda u slučaju ,,K1”. Presudom Vrhovnog suda Opština je isplatila firmi Rekreaturs, koja posluje u sastavu Atlas grupe Duška Kneževića, 6,5 miliona eura i bila je u blokadi u čitavoj drugoj polovini 2019. godine.

Poslovanje ove lokalne uprave prati Državna revizorska institucija (DRI) koja je u oktobru prošle godine objavila Izvještaj o reviziji Završnog računa budžeta Opštine Ulcinj za 2018. godinu. Na bazi sprovedene revizije, Kolegijum DRI je dao dvostruko negativno mišljenje: na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta i na reviziju pravilnosti.

I iz opozicije su apelovali na Vladu Crne Gore i Ministarstvo pravde kao organ koji nadzire rad javnih izvršitelja, da ulože svoj autoritet kako bi žiro-račun Opštine odmah bio odblokiran, odnosno postao likvidan zbog pogoršane ekonomske i socijalne situacije.

,,Ovo je postala hronična pojava koja otežava normalno funksionisanje lokalne samouprave. Mi smo svjesni da treba ispoštovati sve sudske odluke, ali u ovom trenutku viši interes predstavlja zdravlje stanovništva i funksionisanje grada, a taj će se dug svakako kasnije izmiriti“, kaže predsjednik Oštinskog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari.

Do izmirenja je moguće da dođe od Egalizacionog fonda, naknade za privremene objekte ili od prihoda u turističkoj sezoni, kada se ostvaruje preko dvije trećine prihoda u opštinskoj kasi, ali i privrednih subjekata i građana u Ulcinju. No, ove godine je izvjesno da je predsezona propala, a da će glavna sezona kasniti.

,,Tradicija je bila da se u martu i aprilu intenzivno pripremamo za sezonu. Prve velike grupe turista uglavnom iz zemalja regiona, imali smo za prvomajske praznike, čime bi sezona započela. Veliki hoteli, kampovi i odmarališta su svoja vrata otvarali u aprilu, a najave su za ovu godinu bile veoma dobre. Uzimajući kao bazu pokazatelje iz prošle godine, onda zaključujemo da se jedna petina dolazaka na ulcinjskoj rivijeri ostvaruje u prvoj polovini godine. To znači da smo već sada u značajnom minusu”, kaže direktor lokalne Turističke organizacije Fatmir Đeka.

No, on smatra da ne treba biti pesimista. „Moramo vjerovati da će se sve ovo brzo okončati i kod nas i u cijelom svijetu, te se pripremati za vrijeme koje slijedi. Jer, nadati se da ćemo u špic sezone direktno ući”, ističe Đeka.

Već je došlo do odlaganja  niza važnih projekata u Ulcinju. Akva park u zaleđu Velike plaže neće ovog ljeta početi sa radom, stalno se odlaže i početak radova na kanalizacionoj mreži za četiri prigradska naselja vrijedan preko četiri miliona eura, projekat turističkog kompleksa na Mavrijanu, koji je Nrekić procijenio na milijardu eura, takođe je na čekanju.

Sve je praktično prepušteno privatnoj inicijativi. Prema procjenama lokalnih organa, na gradilištima je u ovoj opštini ovih dana angažovano oko 500 radnika.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo