Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Priča o Statutu

Objavljeno prije

na

U Srbiji traje proces donošenja Statuta Vojvodine. Baš traje! I ne bi ovo bila ova država, nego neka sasvim druga i drugačija država, kad se u tom trajućem donošenju ne bi događale najrazličitije panađurske vragolije, petljanja i slični petparačni trikovi i priče. Recimo, krene nacrt Statuta iz jednog ministarstva u drugo, pa danima ne stiže. U prvome trvde da su ga poslali, u drugome da ga nijesu primili. Bože me prosti, kao da ga šalju prugom Beograd-Bar. Čovjek prosto ne zna da li bi plakao nad ovom zemljom kad shvati kakvom je političkom i duhovnom subjektivitetu ona dopala šaka ili bi se grohotom smijao nad vladajućim duhom neprestanog sitnog podvaladžijskog „muvarenja”. Potpuno je svejedno da li se taj duh legitimira kao ova ili ona politička paradigma i partija, jer ga napaja ista rijeka iskrivljenog pogleda na svijet. Jedni taj Statut vide kao opasni ustupak vojvođanskim „separatistima”, koji neminovno vodi, ni manje ni više, u razgradnju državnog jedinstva Srbije. I spopada ih crna slutnja od uočene „tendencije”. U suštini, vrlo su obradovani, jer se od sprječavanja „tendencije” i odlučne patriotske borbe protiv nje može još dugo politički živjeti. Tobože, eto i Vojvodina hoće da se „otcepi”, a to se mora onemogućivati svim sredstvima. Patriotski zadaci onemogućivanja vrlo su profitabilni, pa se tako vrlo lijepo poživjelo i proživjelo u onemogućivanju Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Kosova, pa će i od Vojvodine. Ovi neizbrojni centralisti po zanimanju pojačani su odskora novokomponovanim društveno-političkim radnicima u mantijama. Valjda zbog svog radnog odijela uvjerili su i sebe i mnoge druge da su iznad svake politike, a to ovdje znači da su jedino oni čuvari države. I njih je usrećila priča o Statutu Vojvodine. Izlizala im se i izništala rodoljubačka priča o čuvarima kosovskih svetinja. „Kosovo” je passé, pa je sâmo nebo poslalo novu temu, koja omogućava da se pribavi dobar alibi, ako ih ko smjedne upitati po kom su se osnovu tako raskomotili u dnevnoj sobi političkog bića Srbije. Zato već uveliko treniraju bacanje anateme na svakoga ko se usudi na svetogrđe političkog prepravljanja države. To pravo oni hoće samo za sebe i ovako ga razumiju i propagiraju: što više države na jednom mjestu i što više crkve u državi, a ne da Vojvodina snuje i ima nešto svoje!
Drugi cijelu stvar s autonomijom Vojvodine vide kao nužnost deetatizacije i decentralizacije države. Golim okom postalo je vidljivo da beogradizacija Srbije podsjeća na tešku anatomsku deformaciju. Ogromna glava izrasla je na slabašnim nogama, pa im još uskraćuje i ono malo hrane koja je potrebna da je drže i nose. Po samoj logici prirode, takva groteska od organizma bezglavo teži da joj glava bude sve veća i sve osionija prema onome što je takvom drži. Poneko razumije, obrnimo Njegoševu metaforu, da kad u mukama počnu „izdisati členovi” državnog i teritorijalnog organizma, onda ni „glava” više neće moći ostati ucijelo.
Najteže je onima koji su se odvažili da pročitaju prijedlog teksta toga mirakuloznog Statuta. Bez teškoća pravne ili političke egzegeze otkrivaju da taj Statut građanstvu Vojvodine zapravo ne nudi ništa više, ni novije u odnosu na ono što se sada ima, tj. nema. Dakle, mnogo priče ni oko čega! Ali, većini aktera potrebna je ta našminkana priča o ničemu. Od nje oni žive. Po đavolu, od nje ne može živjeti nijedno društo. Zato realni nihilizam gospodari sudbinom ove države.

Milenko PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo