Povežite se sa nama

INTERVJU

SRĐA KEKOVIĆ, GENERALNI SEKRETAR UNIJE SLOBODNIH SINDIKATA CRNE GORE: Egzistencijalna, a ne politička, identitetska i vjerska pitanja

Objavljeno prije

na

Da bismo izgradili društvo socijalne pravde i društvenog blagostanja egzistencijalna pitanja kao što su pitanje zapošljavanja, zarada, uslova rada, zdravstvene zaštite, penzione politike, socijalne politike… moraju nam biti prioritet nad prioritetima. Kako stvari stoje moraće da prođu još neke generacije dok shvatimo da u kapitalizmu nema emocija (pogotovu ne u neoliberalnom)

 

MONITOR: Nedavno ste govorili o velikom broju radnika koji primaju plate ispod minimalne od 450 eura. Imate li podatke o kojem broju se radi i što je razlog tome?

KEKOVIĆ: Prema podacima sa kojima raspolaže USSCG,  preko 61.000 zaposlenih prima iznos minimalne zarade 450€, 15 − 20.000 prima zaradu ispod tog iznosa, dok oko 60.000 zaposlenih prima zaradu u rasponu od 450€ do iznosa prosječne zarade koja je u avgustu o.g. iznosila 718€. Ako znamo da je minimalna potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo u avgustu iznosila 766€, te da prema nekim pokazateljima u četvoročlanom domaćinstvu zaradu prima 1,2 lica, dolazimo do poražavajuće slike o veoma teškom egzistencijalnom položaju brojnih domaćinstava. Inače, slika bi bila još poraznija da Monstat nije, prije nekoliko godina, revidirao minimalnu potrošačku korpu tako što je sa 130 namirnica sveo na 92 neophodne namirnice i što je iz nje isključio imputiranu rentu (troškove stanovanja). Da se to nije desilo minimalna potrošačka korpa bi danas premašila iznos od 1.000€. USSCG je zahtijevala objašnjenje razloga zbog kojih je minimalna potrošačka korpa revidirana na nevedeni način, te pred Socijalnim savjetom pokrenula postupak preispitivanja takve odluke Monstata.

MONITOR: Bilo je dosta polemike oko Programa Evropa sad a ona još traje. Šta je ovaj program donio radnicima i kako je uticao na broj zaposlenih?

KEKOVIĆ: Kao što znate, USSCG je snažno podržala Program Evropa sad. Naravno da smo kao odgovorna organizacija vodili računa o svim aspektima tog programa, ali naša podrška je bila neupitna jer se taj program dominantno zasniva na brojnim mjerama za koje se USSCG godinama zalagala i predlagala ih vladama. One su se odnosile na povećanje minimalne zarade, povećanje poreza na dobit pravnih lica, progresivno oporezivanje zarada, smanje troškova rada, dodatno oporezivanje luksuza, oduzimanje nezakonito stečene imovine u korist budžeta i socijalnih fondova, domaćinsko upravljanje raspoloživim resursima i trošenje budžeta… Program Evropa sad je najviše popravio položaj naših kolega/ca koji su primali minimalnu zaradu donedavno 250€, a sada 450€ ili 80 odsto veću, ali i većini zaposlenih čija zarada je u prosjeku povećana za 17 odsto. Međutim, ako hoćemo da gradimo državu socijalne pravde i društvenog blagostanja, što je inače strateški cilj USSCG, tada je neophodno da dodatno povećamo standard najugroženijim kategorijama stanovništva na teret onih koji imaju više, a Crna Gora to može da dostigne imajući u vidu da je zemlja sa malim brojem stanovnika i brojnim resursima koji se daju mnogo bolje valorizovati nego što je to trenutno situacija

MONITOR: Da li je i kako promjena vlasti uticala na sindikat, kako je uticala na prava radnika, da li su ona bolja ili lošija?

KEKOVIĆ: Što se tiče USSCG, iskreno ću reći da smo mi očekivali šire otvorena vrata socijalnog dijaloga nakon uspostavljanja tzv. Vlade diskontinuiteta poslije izbora sprovedenih u avgustu 2020. g. Međutim to se nije desilo, tadašnji premijer nas čak nije ni primio na razgovor. Na drugoj strani mi na to prosto nijesmo mogli adekvatno reagovati, jer je to od početka bila Vlada koja nije imala povjerenje u Skupštini, koju su više napadali oni koji su je izabrali od same opozicije, a opet koji nijesu htjeli da je smijene, a mi nijesmo htjeli da na bilo ko kaže da smo mi neko ko koči dugo očekivane reforme. Nakon kratkog perioda došla je Vlada gospodina Abazovića koja je smijenjena gotovo u prvih 100 dana, tako da mi u prethodnom periodu u Vladi nijesmo ni imali partnera za vođenje socijalnog dijaloga i rješavanje nagomilanih pitanja sa kojima se naše članstvo i zaposleni susrijeću. Na žalost, od očekivanih reformi se malo toga desilo, a mi smo i danas taoci zamršene političke situacije, čije razrješenje nije ni na vidiku. Ako izuzmemo Program Evropa sad koji je poboljšao ekonomski položaj zaposlenih, na polju poboljšanja prava radnika ništa se značajnije nije desilo. Navešću samo jedan primjer na čijem je rješavanju USSCG insistirala i kod reformskih vlada, a to je stvaranje dostojanstvenih uslova rada brojnim zaposlenima koje Vlada i državne institucije zapošljavaju po ugovoru o djelu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, agencijskim ugovorima, ugovoru na određeno vrijeme… Sve te naše kolege/ce zbog nestabilnih ugovora o zaposlenju ne mogu da planiraju svoju egzistenciju, a država ih drži u prekarnom položaju iako za njihovim zaposlenjem postoji kontinuirana potreba, što dokazuje i činjenicama da neki od njih na poslovima koje obavljaju rade i po 10 godina.

MONITOR: Podaci govore da je posljednje godine primjetan trend većeg učlanjena u sindikate.

KEKOVIĆ: Činjenica je da mi u USSCG bilježimo stalni priliv novog članstva kroz osnivanje novih sindikalnih organizacija. Međutim, sindikalno organizovanje još uvijek nije na očekivanom i neophodnom nivou ako želimo da budemo još snažniji partner prema poslodavcima i Vladi u kreiranju ambijenta za zaposlene i njihove porodice, pa i sve građane/ke. Lično negdje to pravdam činjenicom da smo doživljeli ,,šok” sa promjenom socijalističkog u kapitalistički politički sistem, da smo prošli i još uvijek prilazimo traumatičan tranzicioni period u kojem su politička, identitetska i vjerska pitanja imala i još uvijek imaju primat nad egzistencijalnim. Da bi izgradili društvo socijalne pravde i društvenog blagostanja egzistencijalna pitanja kao što su pitanje zapošljavanja, zarada, uslova rada, zdravstvene zaštite, penzione politike, socijalne politike i dr., moraju nam biti prioritet nad prioritetima. Kako sada stvari stoje moraće da prođu još neke generacije dok shvatimo da u kapitalizmu nema emocija (pogotovu ne u neoliberalnom), da dobijete samo ono za što se izborite, a da bi se izborili tada se morate udružiti. To je formula na koju nam ukazuje činjenica da najbolji standard imaju zaposleni u evropskim zemljama u kojima se organizovanost zaposlenih u sindikate kreće u stopama preko 50 do 60 odsto.

MONITOR: Kako se i kako će se na zaposlene odraziti sve veća Inflacija i najave ekonomski neizvjesne budućnosti?

KEKOVIĆ: Svaka inflacija ide na štetu standarda zaposlenih, tako da bi svi odgovorni subjekti morali maksimalno da se posvete preduzimanju i kreiranju mjera na zaustavljanju daljeg rasta inflacije koji realno prijeti da se desi. Međutim, kao što sam već rekao, mi imamo zamršenu političku situaciju u kojoj su donosioci odluka potpuno okrenuti borbi za što bolje pozicioniranje na političkoj sceni. Interesi zaposlenih i građana su po strani i to hitno mora da se promjeni, kojim pitanjem će se kroz posebnu Rezoluciju baviti i delegati na predstojećem IV Kongresu USSCG. Prema tome, ako pođemo od poznate premise da nestabilna politička situacija uzrokuje i nestabilnu ekonomsku situaciju, jasno je da nam je budućnost prilično neizvjesna.

MONITOR: Imamo mnogo nezaposlenih a sve je veći nedostatak radne snage za sada u  turizamu, ugostiteljstvu, građevinarstvu – što je razlog tome?

KEKOVIĆ: Crna Gora bilježi zabrinjavajući trend odlaska radne snage u druge zemlje, što će tek da dođe do izražaja našim pristupanjem u Evropsku uniju, pri čemu je stopa nataliteta u drastičnom padu jer se mladi ljudi sve kasnije odlučuju na zanivanje porodice zbog nemanja posla ili nestabilnih zaposlenja. Potreba za radnom snagom u zapadnim zemljama je sve veća, jer tamo vlada deficit radne snage za brojna zanimanja, tako da poslodavci radnike bukvalnu vuku za rukave. Pri tom, tamo su zarade značajno veće i, što je posebno važno istaći, neuporedivo su bolji uslovi rada. Neka naša istraživanja su pokazala da bi se mnogi odlučili da ostanu u zemlji kada bi uslovi rada bili dostojanstveni, što podrazumijeva uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života kao. To podrazumijeva poštovanje prava na 40-satnu radnu sedmicu, pravo na vikend odmor, godišnji odmor i slobodan dan u dane praznika, adekvatnu zaštitu na radu i adekvatna sredstva za rad, zdravu radnu sredinu… Dakle, nije sve u samoj zaradi. Ipak, mi u USSCG ne vidimo da naši poslodavci prepoznaju alarmantnost ovog trenutka, te da uskoro neće imati ko da radi i stvara novu vrijednost za društvo, a za poslodavca profit. Najbolji primjer tome je Opšti kolektivni ugovor čije zaključivanje je već nekoliko godina na čekanju jer poslodavci neće da prihvate uvođenje pravnog instituta uvećanja zarade za zaposlene koje angažuju da rade nedjeljom, dakle na dan porodičnog odmora, što mora da ima svoju cijenu. To pokazuje i floskula ,,ako nećeš ti da radiš, ima ko će”, koja je donedavno odražavala odnose na tržištu rada, a koja prema priči samih poslodavaca danas sve manje važi.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo