Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Direktorov program iza ekrana

Objavljeno prije

na

Gledaoci Televizije Crne Gore to ne mogu vidjeti na ekranima. Šteta. Kad bi se prikazalo ono što se dešava unutar te informativne kuće, koja se kiti etiketom javni servis, bio bi to najzanimljiviji dio njenog programa.

Glavni režiser zbivanja iza ekrana je, kažu u Novom sindikatu, generalni direktor RTCG Rade Vojvodić, uz logistiku Savjeta RTCG. O tome Novi sindikat, koji godinama uz pomoć sudova i inspekcija pokušava da stane u kraj tamošnjim nezakonitostima, ima brdo dokumentacije. Dominiraju sudske tužbe i presude.

Protiv RTCG već sedam godina njegovi radnici vodi brojne sudske sporove. Mnoge je ta kuća izgubila i morala da isplati povelike sume. Samo advokatima iz tri advokatske kancelarije isplaćeno je, kako stoji u izvještaju RTCG, preko 250.000 eura. Sve to, na kraju, ide iz džepa građana.

Jedan od većih sudskih sporova vođen je oko isplate akcija Telekoma dijelu radnika RTCG po osnovu privatizacije Emisione tehnike. Započeo ga je i dobio Novi sindikat. Zastupao je 483 zaposlena. Punomoćje za zastupanje potpisao mu je i sadašnji generalni direktor Rade Vojvodić u vrijeme dok je radio u Trećem programu TV Crne Gore. Pošto je u međuvremenu, nakon povratka iz TV In, postao generalni direktor RTCG došlo je do nesvakidašnje situacije. Vojvodić se istovremeno našao u ulozi i tužioca i tuženog.

Sudski spor protiv poslovodstva RTCG vodila su i tri člana Izvršnog odbora Novog sindikata – Mirjana Popović, Radomir Pajović i Dragan Janjić. Oni su, zajedno sa četvrtim članom Miodragom Boškovićem, dobili otkaz zato što su stali u odbranu prava zaposlenih u toj kući.

,,Sud je presudio da su nam otkazi dati nezakonito. Od tada smo se našli u nemilosti prvo bivšeg generalnog direktora Branka Vojičića, a onda sadašnjeg Rada Vojvodića i to samo zbog sindikalnih aktivnosti”, kaže Mirjana Popović, dugogodišnja pravnica i savjetnik u TV Crne Gore, a odnedavno sekretar Informativne službe u Radiju Crne Gore.

Njoj je zajedno sa Radomirom Pajovićem, predsjednikom Novog sindikata, u utorak nastavljeno suđenje po tužbi predsjednika Savjeta RTCG Dušana Simonovića. Simonović ih je tužio za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje razgovora koji su sa njim vodili u prostorijama Crnogorskog olimpijskog komiteta i zatim ga objavili na sajtu Yuotube. Popović i Pajović kažu da sa tim nemaju nikakve veze.

Kroz nekoliko dana, tačnije 21. februara, biće održano i suđenje po tužbi Radomira Pajovića koju je podnio protiv Rada Vojvodića zbog toga što mu je dao otkaz zato što je na oglasnoj tabli i ulaznim vratima zgrade RTCG zalijepio tekst iz Vijesti u kojem je pisalo da tužilaštvo protiv Vojvodića vodi istragu. Bio je to direktorov originalan doprinos cenzurisanju medija.

Na sudu se našlo i sedam odluka za dodjelu stanova zaposlenim u RTCG, koje je potpisao predsjednik Savjeta Dušan Simonović. U Novom sindikatu tvrde da su sve nezakonite. To je i sud potvrdio u dva slučaja. Donio je izvršne presude, od kojih je jedna u korist Mirjane Popović, ali rukovodstvo RTCG ih ignoriše.

Na spisku nepravdi u RTCG ima još stavki.

,,Novi sindikat je inicirao preispitivanje kolektivnog ugovora, koji je takođe potpisao predsjednik Savjeta i Ustavni sud ga je proglasio nezakonitim”, kaže Pajović.

Sporna je odredba da generalni direktor može da zapošljava ljude sa srednjom školom na mjesta za koja je predviđen fakultet, s tim da u roku od četiri godine završe studije, a ako za to vrijeme ne steknu diplomu može da ih rasporedi na niže radno mjesto.

,,No, i sada nekoliko zaposlenih sa srednjom školom pokrivaju radna mjesta za koja je predviđena visoka sprema, iako su protekle četiri godine od donošenja sporne odluke. Naravno, radi se o podobnim i privilegovanim radnicima. I generalni direktor i Savjet to tolerišu. I da sve bude u tom stilu, RTCG ni danas nema kolektivnog ugovora iako je to zakonska obaveza” kaže Pajović.

Zapošljavanje u RTCG je višestruko zanimljiva priča. Rade Vojvodić je sa sobom iz TV In povratkom u RTCG doveo preko 25 ljudi i zaposlio ih u RTCG. Imenovao je Vanju Šipovac za direktoricu marketinga, Đorđija Kustudića za urednika sportskog programa, Lanu Sekulić za urednicu Drugog kanala… Među njima su mnogi od onih koje je svojevremeno iz RTCG poveo u TV In. Zaposlio ih je bez raspisivanja oglasa i podijelio im rješenja za stalni radni odnos. Većinom rade poslove koji nemaju veze sa sistematizacijom radnih mjesta. Mnogi od njih su dobili otpremnine prilikom odlaska iz RTCG, za što je država izdvojila milion i po eura. Postupak o ovim mahinacijama vodi se pred Upravnim sudom.

RTCG je gnijezdo nepotizma. Nedavno je na Radiju kao pripravnik zaposlen čovjek star četiri decenije. Direktorov rođak. RTCG ima šest pravnika, a Vojvodić je zaposlio i sedmog – svog zeta. Kao šefa Pravne službe.

Kada je nedavno na TV Crne Gore gostovao premijer Milo Đukanović mnogi zaposleni čekali su ga po hodnicima ne bi li mu direktno kazali šta se dešava u toj kući. Nisu imali sreće. Tokom emisije Đukanović nijednom nije upitao da li je istina da u RTCG ima toliko bezakonja koliko o tome bruje mediji.

I zašto bi? Takozvani javni servis izgara da bude DPS-ov servis. Dobro mu ide.

Pod lupom stranaca

Međunarodna organizacije rada, čiji je član Novi sindikat, dva puta se obraćala Vladi Crne Gore i rukovodstvu RTCG da je informišu da li se krše prava zaposlenih u toj firmi. Ali, kako stoji u izvještaju MOR-a, predstavnike Novog sindikata niko iz Vlade nije zvao povodom toga iako je Vlada obećala da će posredovati između Novog sindikata i poslovodstva RTCG i o tome izvijestiti MOR. Vlada je, kažu u Novom sindikatu, poslala izvještaj o sindikalinim aktivnostima u RTCG, koji je daleko od istine.

Prošlogodišnjeg oktoba predstavnici Novog sindikata razgovarali su sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Albertom Kamaratom, na njegov zahtjev. Teme – satelitska afera, reprezentativnost sindikata i skladište oružja u atomskom skloništu zgrade RTCG.

Novi sindikat je ukazao na sumnjivo angažovanje satelitskog provajdera u vrijeme dok je direktor Televizije bio Goran Rakočević. Rakočević je 1998. potpisao Ugovor o zakupu satelitskih kapaciteta sa kompanijom Fiesta Investments LTD Duška Kneževića. Fiesta je ispostavljala fakture mimo bilo kakvog ugovora koje je Vlada Crne Gore zaključno sa 2008. godinom uredno plaćala.

Novi sindikat je nedavno objavio da se u zgradi RTCG nalazi skladište oružja još od devedesetih godina. Nedavno je ministrica odbrane Milica Pejanović obavijestila Novi sindikat da Vojska Crne Gore nema ništa sa tim oružjem. Od Božidara Vuksanovića, direktora Uprave policije, dobili su informaciju da se povodom toga obraćao dva puta sada već bivšem ministru policije Ivanu Brajoviću, ali nije dobio nikakav odgovor.

Alberto Kamarata se interesovao i koji je od dva sindikata RTCG reprezentativan. Pored Novog sindikata, od ranije postoji Sindikalna organizacija čiji je predsjednik Branko Vujisić. Blagajnik Vujisićeve Sindikalne organizacije izjavio je na sudu da ona nema pristupnicu nijednog člana. Zaposlenim u RTCG se od plata redovno odbija jedan odsto na ime sindikalne članarine. Bolje i to nego da nam direktor ukine bonuse i varijabilu, kažu zaposleni u RTCG.

Veseljko KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo