Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Dugovi kao sudbina

Objavljeno prije

na

Prema podacima Ministarstva finansija dug opštine Ulcinj krajem prošle godine iznosio je oko 2,5 miliona eura. To znači da ova lokalna samouprava spada u manje zadužene u zemlji. Međutim, čelni čovjek opštine Nazif Cungu kazao je da je dug sedam puta veći i da iznosi oko 21 milion eura! Istovremeno sekretar za finansije opštine Agron Ibrahimi kaže da su obaveze opštine gotovo pet puta manje nego što to tvrdi gradonačelnik, odnosno da iznose oko 4,5 miliona eura! Riječ je uglavnom o neizmirenim zaradama prema zapošljenima u organima lokalne samouprave ili preduzećima čiji je ona osnivač, neplaćenim porezima i doprinosima na zarade, te kreditnim obavezama ili pozajmicama opštine.

Iako se to rijetko navodi, dugovanja pravnih i fizičkih lica prema toj opštini iznose oko 2,5 miliona eura. Stoga se sasvim opravdanim čini pitanje: odakle toliko velika razlika u računici za opštinu čiji je budžet u prošloj godini realizovan tek 60 odsto od plana, ili 4,4 miliona eura?

Predsjednik opštine je u dug redovno računao i 4,5 miliona eura koje su krajem prošle decenije određena pravna i fizička lica platili avansno za komunalije za svoje nelegalno izgrađene objekte, a opština se obavezala da donese plansku dokumentaciju za te objekte. Dakle, situacija je prosta: tu svoju obavezu, odnosno donošenje detaljnih urbanističkih planova opština mora da ispoštuje i razloga za povraćaj sredstava neće biti. To je i on utvrdio u izjavi za Dan (23. novembra 2012.) ističući da ,,opština trenutno duguje 16,2 miliona eura”, ali samo mjesec dana kasnije dugovi su opet narasli na 21 milion eura! Polovina navodnog duga otpada na vrijednost sudskih sporova pokrenutih od strane većeg broja pravnih i fizičkih lica protiv opštine Ulcinj.

,,Takvo računanje duga je besmislica, tim prije što se mnogi sudski procesi vode godinama, neki i od 1988. godine”, kaže jedan poznati ulcinjski pravnik.

Ovu situaciju on je pokušao da objasni sljedećom analogijom: ,,To bi bilo kao da je protiv nekog čovjeka podignuta krivična prijava, a vi ga odmah proglasite za kriminalca”.

Ali, gorko iskustvo Ulcinjana sa sudskom aferom Komarac i indolentno reagovanje opštinskih struktura u tom i u nizu drugih procesa nalaže da se bude veoma oprezan. Naime, dug opštine prema jednom preduzeću koje je zaprašivalo komarce na teritoriji ove opštine početkom devedesetih je sa 20 hiljada maraka raznim sudskim marifetlucima narastao na gotovo pola miliona maraka! U jednom nedavnom sudskom procesu opštini je sa računa skinuto 270 hiljada eura za sudski proces od prije 30 godina koji realno vrijedi 30 puta manje nego što je dosuđeno.

Sve donedavno malo poznata firma Rekreaturs je od opštine Ulcinj potraživala gotovo šest miliona eura za štetu koju joj je ona navodno učinila porušivši početkom osamdesetih jedan objekat na Velikoj plaži. Apartmansko naselje K1 sa oko 300 kamp-kućica pripadalo je kosovskim radnicima koji su ga izgradili prije zemljotresa i služilo im je kao odmaralište,a Rekreaturs je odlukama srpskih organa postao njihov pravni sljedbenik. U antialbanskoj histeriji nakon 1981. g. K1 je temeljno srušen.

,,I to ne odlukama tadašnjih opštinskih već republičkih vlasti, jer se tada govorilo o perfidnim planovima ‘iredente’ o naseljavanju Ulcinja”, tvrdi lider Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka.

I Cungu navodi da su ,,ti objekti srušeni po rješenju tadašnjeg Republičkog komiteta za urbanizam i građevinarstvo”, pa je tim čudnije što u dug opštine trpa i te zahtjeve za obeštećenje Rekreatursa.

Pitanje je, međutim, da li je dug opštine samo u jednom danu, 1. februara 2013. godine, narastao za još četiri miliona, jer su mu tog dana većinski vlasnici Rekreatursa, Atlas grupa, saopštili da potraživanje po tom sudskom sporu iznosi preko 10 miliona eura, a ne kao ranije, tek šest miliona eura!

,,Sve nam se ovo dešava jer ni poslije 500 dana nove vlasti jedna nezavisna revizorska institucija nije provjerila njeno poslovanje i utvrdila precizno dug i njegovu strukturu”, kaže za Monitor predsjednik odborničkog kluba Bolji Ulcinj – Bolja Crna Gora u lokalnom parlamentu Andrija Ćetković.

On smatra da se tako otvara prostor za manipulaciju, pa se, kako ističe, događa da se obaveze prema nekim strankama plaćaju, a prema drugima ne. Obaveza utvrđivanja stvarnog duga opštine je, inače, postojala i prema koalicionom sporazumu nove vlasti koji su potpisale Nova demokratska snaga – FORCA, Demokratska partija Fatmira Đeke, Socijaldemokratska partija i Građanski pokret Perspektiva Amira Holaja.

U DUA smatraju da zbog svega toga mora hitno biti sazvana vanredna sjednica opštinske skupštine kako bi se donijele odgovarajuće odluke i zaključci. Navodi se, takođe, da je potrebno sastaviti dobar advokatski tim koji će zastupati opštinu u ovim sporovima, jer čitava odgovornost ne smije da padne na Sekretarijat za zaštitu opštinske imovine.

U svakom slučaju, odgovorno vođenje opštinske samouprave sa ovakvim računicama je više prosto nemoguće. Opštini sa tako malim prihodima i dugom od preko 20 miliona eura niko ne bi dao nikakav kredit. Ona bi u tom slučaju bila zaduženija od Grčke, a njeni stanovnici ne bi imali nikakvu perspektivu. Bili bi osuđeni da rasprodaju svoju imovinu kako bi podmirili potražioce. Da li je to scenario koji se priprema Ulcinju?

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo