Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Đedovina na rasprodaji

Objavljeno prije

na

– Jeste li vi vlasnik stana koji će Hipotekarna banka dati na prodaju ovog mjeseca zbog naplate duga?

– A ne, nijesam ti ja taj, to je neki moj imenjak. Devedeseta mi je, ne plekam se ja sa bankama… Ono, jes da mi nemaju šta uzet, ali to je đavolja rabota. Ljudi uzimaju kredite, pa poslije ostanu bez iđe ičega. Nakon nekoliko sličnih poziva, konačno razgovaramo sa majkom dužnika Hipotekarne banke, čiji je stan u Podgorici od 54 kvadrata banka oglasila za prodaju ovoga mjeseca kako bi namirila dugovanja.

ZBOG KREDITA BEZ STANA: „Živimo u tom stanu. Tu mi je jedan sin sa porodicom, a drugi stanuje kao podstanar”, tihim glasom objašnjava starija žena. Da ne probudi unuku.

„Sin je uzeo kredit, radi nešto privatno, onda je došla ova kriza i nije mogao da ga otplaćuje. Teško se živi”, kaže naša sagovornica. Nije znala da je za kraj ovog mjeseca zakazana vansudska prodaja stana. „Mi smo inače mislili da ga prodamo, da sin vrati dug, a da mi uzmemo nešto manje”, kaže bez gorčine, majčinski. „Takva su vremena, svakom se može desiti. A ono, teško će mi biti da izađem iz stana u kom sam djecu podigla”.

Dug prema banci iznosi oko 11 hiljada eura, a stan je, kaže naša sagovornica, kada je stavljen pod hipoteku, procijenjen na 70 hiljada eura. Nada se da će ga banka, ako se već to desi, prodati po toj cijeni, da bi za ostatak novca mogli uzeti neki manji stan.

Prema podacima sa sajta Hipotekarne banke, ta je banka oglasila prodaju nekretnina dužnika u visini od milion i trista hiljada eura. Među dužnicima nema firmi, već se radi isključivo o imovini građana: stanovi, porodične kuće, pašnjaci, livade i šume. Dešava se da se stanovi gube i zbog tri hiljade eura koje dužnik ne može da vrati. Razlozi su različiti: gubitak posla, loše poslovne procjene, neuspjeli pokušaj samozapošljavanja.

Kašnjenje u vraćanju kredita građana i privrede crnogorskim bankama, konstantno raste, saopštili su nedavno iz Centralne banke. Prema podacima CBCG, krajem januara ove godine građani su imali 182,18 miliona eura kredita čije vraćanje kasni, što je rast od 88 odsto u odnosu na januar prošle godine. Hipotekarni krediti odobreni stanovništvu su u januaru iznosili 150,28 miliona eura.

Nezvanično se procjenjuje da je u Crnoj Gori oko 40 hiljada nekretnina pod hipotekom. U bankama, međutim, uglavnom nijesu raspoloženi da odgovore na pitanja: koliko je te imovine prodato, da li je sve više vansudske prodaje nepokretnosti, šta su razlozi aktiviranja prodaje hipoteke, ko su kupci.

,,Banka odobravanje kredita bazira na definisanim izvorima otplate, a ne na

vrijednostima sredstava obezbjeđenja. Međutim, usljed ekonomske krize i

opšte nelikvidnosti realnog sektora ekonomije, kod pojedinih klijenata

dolazi do poremaćaja u primarnim izvorima otplate koji uzrokuju

delikvencije”, komentariše za Monitor trend sve češće prodaje imovine pod hipotekama Saša Masoničić iz Hipotekarne banke.

,,Prije nego što se pristupi naplati potraživanja iz prodaje nepokretnosti,

postoji niz drugih aktivnosti kojima banka na sporazumni način, zajedno sa

dužnikom, nastoji da riješi problem. Kada već dođe do prodaje,

jasno je da su sve opcije iscrpljene ili da ne postoji spremnost klijenta da

uredno izmiruje obaveze”, objašnjava Masoničić.

Sve veća zaduženost stanovništva u Crnoj Gori, kao i sve veći broj onih koji ne mogu da vraćaju kredite ne čude kad se uzmu u obzir štrajkovi koji su preplavili Crnu Goru, te veliki broj firmi, poput podgoričke Mljekare, bjelopoljske Lenke, nikšićke Livnice, gdje radnici godinama ne primaju plate. Zaposleni u nikšićkoj lokalnoj samoupravi mjesecima ne primaju plate. Njihove kredite otplaćuju žiranti, ili, ukoliko je založena imovina, ostaju bez đedovine, ali i stanova i kuća.

„Nije jedini problem gubitak posla ili neprimanje plate. Ima dosta onih koji su uzimali stambene kredite sa kliznom kamatom. To znači da je dovoljno da se rata poveća za stotinu eura, da nemaš otkud da je daš”, objašnjava bankar, koji je želio da ostane anoniman.

Hipotekarna banka nije jedina koja sve češće oglašava prodaju imovine pod hipotekom radi namirenja dugovanja. Ne prođe ni dan da u dnevnim novinama ne osvane oglas o vansudskoj prodaji nekretnina od strane crnogorskih banaka. Najčešće se tim povodom oglašava Prva banka, ali tu su i CKB, Hipo alpe adrija…

Nije neka utjeha, ali i zemlje u regionu se sve više suočavaju sa ovim problemom. Hrvatski mediji, recimo, sve češće ukazuju na porast onih koji zbog kreditnih zaduženja gube krov nad glavom. Nekada je riječ o simboličnim ciframa – tek nekoliko stotina eura. Banke u Srbiji drže pod hipotekom od 300.000 nekretnina, a sve je više prodaje takve imovine.

KUPACA IMA: Masoničić za Monitor kaže da je Hiotekarna banka do sada uspješno prodavala imovinu dužnika. ,,Svi kolaterali koji su utraživi imaju kupce i relativno lako se ralizuju”.

Ko su oni koji kupuju dužničke kuće, livade i stanove, u bankama ne govore. Sigurno je samo da moraju imati novac u gotovini. Za koji dobro pazare. Crnogorska komercijalna banka oglasila je prije nekoliko dana stan od 65 kvadrata u Podgorici čija je početna cijena – 20 hiljada eura. Za stan te kvadrature, u Podgorici, obični smrtnici, moraju se zadužiti bar 65 hiljada eura. I založiti i kupljeni stan i đedovinu.

Kao što je u Crnoj Gori sve više žiranata koji otplaćuju kredite svojih rođaka i prijatelja, nije malo onih čiju imovinu banke rasprodaju ioako nijesu uzimali kredite.

Sudeći po podacima vlasnika imovine pod hipotekom i nosilaca kredita na sajtu HB, nerijetko se dešava da stanove, šume i livade gube ne oni koji su se zadužili kod banke već njihovi srodnici ili prijatelji.

,,Sin je uzeo kredit. Nijesam ni sanjao da može doć da mi uzmu kuću u kojoj su mi i otac i đed porasli”, kaže jedan od onih čija će imovina biti rasprodata.

Đedovi to tek nijesu ni sanjali. Niti im je u snu dolazilo, dok su o slobodi sanjali, da će im unuci znati za dužničko ropstvo.

 

Milena PEROVIĆ KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo