Povežite se sa nama

Izdvojeno

NEOBIČNI TROŠKOVI PODGORIČKE ČISTOĆE: Cvijeće i slatkiši

Objavljeno prije

na

Dok građani Podgorice negoduju zbog neažurnog odvoza smeća, nove gradske vlasti kao krivca optužuju bivšeg DPS direktora Čistoće Andriju Čađenovića. Umjesto ulaganja u preduzeće on je, kažu, novac trošio na cvijeće i slatkiše. Slučajem će se pozabaviti tužilaštvo, a građani još čekaju da služba odvoda smeća profunkcioniše

 

Sa računa podgoričke ,,Čistoće” samo u aprilu, u dva dana, za čokolade i štapiće plaćeno je skoro hiljadu eura, a to komunalno preduzeće često je trgovalo i cvjetne aranžmane, pa je jedan takav 15. marta plaćen 401,72 eura. To, pored ostalog, pokazuju analitičke kartice sa konta ,,troškovi reprezentacije u zemlji” za posljednje četiri godine, u koje su Vijesti imale uvid.

Osnivač tog javnog preduzeća je Glavni grad, a njime je od februara 2019. donedavno rukovodio Andrija Čađenović iz Demokratske partije socijalista. Njemu je mandat istekao 13. juna, a na ponudu da pređe na drugo radno mjesto u Čistoći odgovorio je zahtjevom da mu se isplati otpremnina u iznosu 24 neto zarade, što je nešto preko 38,5 hiljada.

Navikao je Čađenović na funkcionerski život, a analitičke kartice pokazuju da su sa računa ,,Čistoće” u 2020. godini cvjetni aranžmani plaćeni krajem jula, tada u iznosu 150 eura, pa krajem avgusta skoro 100, krajem septembra još 150 eura, mjesec kasnije još 100 eura, pa u decembru skoro 200 – ukupno oko 700 eura.

Pored cvijeća, trošilo se i na slatkiše. Skoro 3.000 eura potrošeno je samo na grickalice, bombone i čokolade, krajem januara 2021. je za oko 230 eura kupljeno bombona, badema i lješnika, mjesec kasnije 217 eura plaćeni su bomboni, ferero, badem. U martu potom u iznosu 300 eura, sa računa ,,Čistoće” plaćeni su bomboni i kinder čokolade. U junu iste godine, za ,,Milku” i brazilski orah plaćeno je skoro 400 eura, a u avgustu za ,,lješnik, rafaelo, milka” preko 350.

I dok su jedni uživali u slatkim delicijama, ista dokumentacija pokazuje da se „za sendviče za radnike” obično troši 10 do 20 eura. Bogatije je bilo tokom izbora, pa je tako, prema dokumentaciji, na dan održavanja parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, iz kase ,,Čistoće” kupljeno sendviča u vrijednosti 500 eura.

Nakon odlaska Čađenovića, novi Odbora direktora “Čistoće” i njegov predsjednik Milan Vukadinović iz Demokrata iznio je niz optužbi  na račun poslovanja tog Društva u vrijeme mandata Čađenovića. Pored ostalog, da je ,,Čistoća” na ime donacija, sponzorstva i pomoći za četiri godine isplatila više od 380 hiljada eura, a da je bivše rukovodstvo zaposlenima naredilo da izbrišu podatke o tome kome se novac daje. Ranije je objavljena izjava rukovoditeljke službe računovodstva Dragane Vasić da su podaci o tome kome se daju donacije, sponzorstva i pomoć brisane jer su to od 2021. usmeno tražili Čađenović i tadašnja predsjednica Odbora direktora Stanislava Martinović.

Iz nove gradske uprave najavili su da će poslovanje “Čistoće” u vrijeme mandata Čađenovića biti predmet Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

,,Svu dokumentaciju uputićemo SDT-u, od kojeg očekujemo da u najskorijem roku preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti. Naša je obaveza da dokumentaciju učinimo dostupnom SDT-u, oni neka dalje preduzimaju obaveze iz svoje nadležnosti… Siguran sam da nadležnim državnim institucijama neće biti problem da u najkraćem roku privedu licu pravde lica odgovorna za vršenje nezakonitosti”, kazao je juče zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović iz Demokrata.

Čađenović se oglasio povodom ovih navoda, tvrdeći da je sve radio po zakonu: ,,Za svaki nihov pokušaj moje diskreditacije, imam desetine neospornih i ubjedljivih argumenata, utemeljenih u zakonu, koje svako može da razumije, ali očito ne i zamjenik gradonačelnice i predsjednik Odbora direktora Čistoće”.

,,Miješajući babe i žabe, sponzorstva u opremi i izvođenju radova za čišćenje drugih crnogorskih gradova, podršku sportskim društvima i brojnim gradskim manifestacijama, sa pomoćima za liječenje i socijalno najugroženijim građanima Podgorice, zapravo su pokazali svoju nehumanost. Ali, to neka njima služi na čast”, rekao je Čađenović i dodao  da nije tačno da je ikada bilo šta ,,tajio” ili ,,naređivao” da se nešto ,,skriva i krivotvori”.

Ko je u pravu možda istraži tužilaštvo. Vukadinović objašnjava da dojučerašnji izvršni direktor “Čistoće” nije za sobom ostavio punu kasu i da se u pitanje dovodi isplata junske plate zaposlenima. Šaranović je na ovonedjeljnoj konferenciji za štampu istakao da je ,,situacija u preduzeću alarmantno teška i ozbiljno je ugrožena sposobnost Društva da obavlja svoju osnovnu funkciju”.

,,U ‘Čistoći’ od 31 vozila za odvoz otpada, više od pola nije u funkciji, samo 14 vozila je u operativnom stanju. Od 13 autokipera koji se koriste za odvoz tzv. šuta, sedam je u funkciji, a Društvo posjeduje i šest radnih mašina, od kojih su samo dvije u operativnom stanju”, kazao je  Šaranović, dodajući da to možda pokazuje da jesu opravdane pritužbe sugrađana da se odvoz otpada u užem gradskom jezgru i prigradskim naseljima ne odvija kako bi trebalo.

Ne možda, nego su sigurno opravdane optužbe građana Podgorice koji svojim očima vide da se posljednjih nedjelja smeće često ne odvozi nego se diljem grada danima gomila i stvaraju se mini deponije pokraj kontejnera.

Šaranović je kazao i da su u ,,Čistoći” zatekli ,,groblje mašina”, starih tek nekoliko godina. Cvijeće i slatkiši sigurno nijesu pomogli u njihovom održavanju.

R.M.

Komentari

FOKUS

PRERASPODJELA MOĆI POSLIJE 30. AVGUSTA 2020.: Borba za duvansko nasljeđe

Objavljeno prije

na

Objavio:

Preuzimanje duvanskih poslova nakon smjene DPS vlasti okupilo je kriminalce, policajce i kontroverzne biznismene – neke nove i neke stare. Tužilaštvo je na potezu. Ili je duvanska priča (ponovo) u rukama neke od druge dvije grane vlasti

“Biće sada velike borbe”, kazivao je jedan dobro upućen i pronicljiv čovjek nedugo nakon avgustovskih izbora 2020. i smjene višedecenijske DPS vlasti koja je uslijedila. Na iznenađenje svojih sagovornika, on nije najavljivao juriš oslobodilaca na zarobljene institucije kriminalno-koruptivnog sistema, već bitku za preuzimanje i kontrolu njegovih poluga moći. Sa naglaskom na uhodane švercerske kanale pod patronatom (djelova) bivših vlasti.

Ubrzo je stigla potvrda da se stvari kreću u tom pravcu. Unutar tridesetoavgustovske većine, već početkom 2021. godine, krenule su prve međusobne optužbe o interesima njihovih zvaničnika u različitim tranzitnim poslovima. Ponajviše duvanskim. Pandorinu kutiju otvorio je Nebojša Medojević pa su mu se, uskoro, pridužile kolege iz tada vladajuće koalicije, prozivajući saborce iz vlasti koji, navodno, nijesu odoljeli izazovima unosnih duvanskih poslova.

U tom su kontekstu pominjani članovi porodice nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednik vlade nadležan za sistem bezbjednosti Dritan Abazović i njegova URA, ministar finansija Milojko Spajić… Sve skupa sa nekim policijskim zvaničnicima i sveštenicima SPC.

Te su priče dobile svojevrsnu potvrdu nakon hapšenja Rada Miloševića (URA), nekadašnjeg direktora Uprave prihoda i carina, u decembru 2022., nakon gubitka milionski vrijednog tovara zaplijenjenih cigareta. Nestanak dupke punog kamiona koji je zaplijenjene cigarete prevozio iz carinskog skladišta u Podgorici ka spalionici u Nikšiću registrovale su, umjesto domaćih pripadnika sistema bezbjednosti, strane partnerske službe. Uhapšeno je, uz Miloševića, 20-tak osoba među kojima je popriličan broj državnih službenika, a SDT do danas nije okončalo istragu koja je, u međuvremenu, “proširena” makar dva puta. Dok se čeka epilog tog slučaja, Milošević tvrdi da mu je “sve namjestila” ANB.

U aprilu prošle godojne, nakon hapšenja predsjednika opštine Budva Mila Božovića (NSD, odnosno, nekadašnji DF), priča o učešću novih vlasti u starim švercerskim poslovima dobila je još jednu dimenziju. I veći nivo, pošto se Božović tereti za učešće u švercu kokaina. Ali, ni ta priča još nema sudski epilog.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

POSLIJE IBAR-A: Ko će u vlast, ko niz vodu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar pravde Andrej Milović, ukoliko parlamentarna većina usvoji  prijedlog premijera Milojka Spajića  za njegovo razrješenje, neće sa te pozicije otići zbog IBAR-a, ili loših zakonskih rješenja.  U središtu političkih trvenja u vlasti, kojih je sve više, nijesu  principi i reforme, već borba za moć

 

Tek što su u parlamentu usvojeni tzv IBAR zakoni, krenula su politička trvenja. Sedmica je otvorena konferencijom za štampu ministra pravde Andreja Milovića, na kojoj je on pozvao premijera Spajića da predloži Skupštini  da ga razriješi.

„Predsjedniče Vlade Spajiću, pozivam Vas da uputite prijedlog Skupštini za smjenu ministra pravde koji Vas je svugdje branio. Šta će reći plenum i kako će komentarisati moj dosadašnji rad – vidjećemo”, saopštio je Milović. U nastavku je obrazlagao kako je zbog IBAR-a ćutao kada je „mučki protivstatutarno“ isključen iz Pokreta Evropa sad, te ocijenio da je došlo vrijeme da Spajić i on svedu političke i institucionalno račune: „Prije negoli njegovo toksično okruženje, a onda i on povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu i cijelu Crnu Goru“.

Konferencija je uslijedila nakon što je Spajićeva Vlada donijela krajem sedmice odluku da jedan od IBAR zakona iz domena pravosuđa u parlamentu na završnoj sjednici  predstavlja Momo Koprivica, potrpedsjednik Vlade za politički sistem, a ne ministar pravde. Prethodno je Spajić uputio notu predsjedniku Parlamenta Andriji Mandiću da ministri ne mogu u Skupštini prihvatiti bez konsultacija sa Vladom amandmanske intervencije. Nakon što je Milović prihvatio jedan od amandmana, za koji kaže da je „čisto tehnički“, odlučeno je da ga zamijeni Koprivica, koji bi prema nezvaničnim izvorima, mogao biti novi ministar pravde.

Premijer je uzvratio prijedlogom Skupštini za razrješenje Milovića.  „Nakon što sam, kada su mi obaveze to dozvolile, ispratio današnji nastup ministra Andreja Milovića, moram priznati da sam sasvim siguran u ispravnost odluke da Skupštini predložim njegovo razrješenje“, ocijenio je Spajić odmah nakon konferencije, nakon čega je taj prijedlog uputio parlamentu.

“Sa tom odlukom, istini za volju, upoznao sam ga prije njegovog javnog istupa, što njegovu konferenciju za medije u konačnom čini običnom predstavom za javnost”, saopštio je.  „Preciznosti radi, Milovićevi raniji nastupi u javnosti, na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio, razlog su podnošenja prijedloga za njegovu smjenu, koji zbog rada na ispunjavanju evropske agende nije mogao biti podnijet ranije”.

Konačno, Spajić je optužio Milovića da je “stao rame uz rame sa predsjednikom Crne Gore  u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”.  Spajić tvrdi : “Nije slučajnost da u trenutku kada su i Vlada i Skupština demonstrirale rezultate u poglavljima 23 i 24 i ispunile neophodne uslove za dobijanje IBAR-a, kreće koordinisana opstrukcija ministra Milovića i predsjednika Milatovića”.  Milatović je prethodno odbio da potpiše dva od 12 IBAR zakona koji su mu upućeni. Jedan se odnosi na zakon o RTCG, a drugi o sudskom savjetu. Civilni sektor smatra da su Milatovićevi razlozi za kritiku tih rešenja opravdani.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

AFERA TUNEL: Izgubljeni u mraku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok čekamo da istina konačno izađe iz tunela, ako tamo već nije trajno zatrpana i zabetonirana, predstavnici nove vlasti svu krivicu za sve evidentniji neuspjeh istrage prebacuju na svoje prethodnike. Ostaje samo kontinuitet neriješenih zločina koji su potresli Crnu Goru

 

Da je u administrativnom centru Podgorice, u kojem se nalaze najvažnije državne institucije, u tajnosti iskopano 30 metara tunela od stambene zgrade do depoa Višeg suda, saznali smo u septembru prošle godine. Činjenica da je, neopaženo, moguće iskopati tunel u zoni u kojoj se nalaze štićeni objekti poput Skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Centralne banke, otvorilo je brojna pitanja o stanja u bezbjednosnom sektoru u Crnoj Gori.

Devet mjeseci kasnije sumnje su samo produbljene. Ove sedmice, Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda. Erić je bio u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske. Iz suda je saopšteno da se Erićev DNK ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

,,Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom”, naveli su iz suda. Iz Osnovnog državnog tužilaštva su uložili žalbu Višem sudu na ovu odluku, te naveli da imaju dokaze i da je njihova istraga u završnoj fazi.

U sklopu istrage, do sada su bile uhapšene četiri osobe iz Podgorice – Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela. Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, za koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Po saznanjima policije u kopanju tunela učestvovali su i državljani Srbije Veljko i Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Osim oslobođenog Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima. Tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan predmet iz dokaznog materijala koji je ukraden iz depoa Višeg suda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 14. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo