Povežite se sa nama

Izdvojeno

NEOBIČNI TROŠKOVI PODGORIČKE ČISTOĆE: Cvijeće i slatkiši

Objavljeno prije

na

Dok građani Podgorice negoduju zbog neažurnog odvoza smeća, nove gradske vlasti kao krivca optužuju bivšeg DPS direktora Čistoće Andriju Čađenovića. Umjesto ulaganja u preduzeće on je, kažu, novac trošio na cvijeće i slatkiše. Slučajem će se pozabaviti tužilaštvo, a građani još čekaju da služba odvoda smeća profunkcioniše

 

Sa računa podgoričke ,,Čistoće” samo u aprilu, u dva dana, za čokolade i štapiće plaćeno je skoro hiljadu eura, a to komunalno preduzeće često je trgovalo i cvjetne aranžmane, pa je jedan takav 15. marta plaćen 401,72 eura. To, pored ostalog, pokazuju analitičke kartice sa konta ,,troškovi reprezentacije u zemlji” za posljednje četiri godine, u koje su Vijesti imale uvid.

Osnivač tog javnog preduzeća je Glavni grad, a njime je od februara 2019. donedavno rukovodio Andrija Čađenović iz Demokratske partije socijalista. Njemu je mandat istekao 13. juna, a na ponudu da pređe na drugo radno mjesto u Čistoći odgovorio je zahtjevom da mu se isplati otpremnina u iznosu 24 neto zarade, što je nešto preko 38,5 hiljada.

Navikao je Čađenović na funkcionerski život, a analitičke kartice pokazuju da su sa računa ,,Čistoće” u 2020. godini cvjetni aranžmani plaćeni krajem jula, tada u iznosu 150 eura, pa krajem avgusta skoro 100, krajem septembra još 150 eura, mjesec kasnije još 100 eura, pa u decembru skoro 200 – ukupno oko 700 eura.

Pored cvijeća, trošilo se i na slatkiše. Skoro 3.000 eura potrošeno je samo na grickalice, bombone i čokolade, krajem januara 2021. je za oko 230 eura kupljeno bombona, badema i lješnika, mjesec kasnije 217 eura plaćeni su bomboni, ferero, badem. U martu potom u iznosu 300 eura, sa računa ,,Čistoće” plaćeni su bomboni i kinder čokolade. U junu iste godine, za ,,Milku” i brazilski orah plaćeno je skoro 400 eura, a u avgustu za ,,lješnik, rafaelo, milka” preko 350.

I dok su jedni uživali u slatkim delicijama, ista dokumentacija pokazuje da se „za sendviče za radnike” obično troši 10 do 20 eura. Bogatije je bilo tokom izbora, pa je tako, prema dokumentaciji, na dan održavanja parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020, iz kase ,,Čistoće” kupljeno sendviča u vrijednosti 500 eura.

Nakon odlaska Čađenovića, novi Odbora direktora “Čistoće” i njegov predsjednik Milan Vukadinović iz Demokrata iznio je niz optužbi  na račun poslovanja tog Društva u vrijeme mandata Čađenovića. Pored ostalog, da je ,,Čistoća” na ime donacija, sponzorstva i pomoći za četiri godine isplatila više od 380 hiljada eura, a da je bivše rukovodstvo zaposlenima naredilo da izbrišu podatke o tome kome se novac daje. Ranije je objavljena izjava rukovoditeljke službe računovodstva Dragane Vasić da su podaci o tome kome se daju donacije, sponzorstva i pomoć brisane jer su to od 2021. usmeno tražili Čađenović i tadašnja predsjednica Odbora direktora Stanislava Martinović.

Iz nove gradske uprave najavili su da će poslovanje “Čistoće” u vrijeme mandata Čađenovića biti predmet Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

,,Svu dokumentaciju uputićemo SDT-u, od kojeg očekujemo da u najskorijem roku preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti. Naša je obaveza da dokumentaciju učinimo dostupnom SDT-u, oni neka dalje preduzimaju obaveze iz svoje nadležnosti… Siguran sam da nadležnim državnim institucijama neće biti problem da u najkraćem roku privedu licu pravde lica odgovorna za vršenje nezakonitosti”, kazao je juče zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović iz Demokrata.

Čađenović se oglasio povodom ovih navoda, tvrdeći da je sve radio po zakonu: ,,Za svaki nihov pokušaj moje diskreditacije, imam desetine neospornih i ubjedljivih argumenata, utemeljenih u zakonu, koje svako može da razumije, ali očito ne i zamjenik gradonačelnice i predsjednik Odbora direktora Čistoće”.

,,Miješajući babe i žabe, sponzorstva u opremi i izvođenju radova za čišćenje drugih crnogorskih gradova, podršku sportskim društvima i brojnim gradskim manifestacijama, sa pomoćima za liječenje i socijalno najugroženijim građanima Podgorice, zapravo su pokazali svoju nehumanost. Ali, to neka njima služi na čast”, rekao je Čađenović i dodao  da nije tačno da je ikada bilo šta ,,tajio” ili ,,naređivao” da se nešto ,,skriva i krivotvori”.

Ko je u pravu možda istraži tužilaštvo. Vukadinović objašnjava da dojučerašnji izvršni direktor “Čistoće” nije za sobom ostavio punu kasu i da se u pitanje dovodi isplata junske plate zaposlenima. Šaranović je na ovonedjeljnoj konferenciji za štampu istakao da je ,,situacija u preduzeću alarmantno teška i ozbiljno je ugrožena sposobnost Društva da obavlja svoju osnovnu funkciju”.

,,U ‘Čistoći’ od 31 vozila za odvoz otpada, više od pola nije u funkciji, samo 14 vozila je u operativnom stanju. Od 13 autokipera koji se koriste za odvoz tzv. šuta, sedam je u funkciji, a Društvo posjeduje i šest radnih mašina, od kojih su samo dvije u operativnom stanju”, kazao je  Šaranović, dodajući da to možda pokazuje da jesu opravdane pritužbe sugrađana da se odvoz otpada u užem gradskom jezgru i prigradskim naseljima ne odvija kako bi trebalo.

Ne možda, nego su sigurno opravdane optužbe građana Podgorice koji svojim očima vide da se posljednjih nedjelja smeće često ne odvozi nego se diljem grada danima gomila i stvaraju se mini deponije pokraj kontejnera.

Šaranović je kazao i da su u ,,Čistoći” zatekli ,,groblje mašina”, starih tek nekoliko godina. Cvijeće i slatkiši sigurno nijesu pomogli u njihovom održavanju.

R.M.

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo