Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Tužilaštvo ignoriše ratne zločine

Objavljeno prije

na

U najnovijem izvještaju eksperta Evropske unije Mauricija Salustre, koji je procjenjivao kako se Crna Gora bavi ratnim zločinima, navodi se da ,,crnogorsko tužilaštvo nije uložilo napor u istrazi ratnih zločina, nema proaktivnog stava kako bi pokušali da identifikuju moguće osumnjičene, a saradnja sa kolegama iz drugih država zasniva se na neformalnim, uopštenim zahtjevima”.

Izvještaj je urađen nakon niza sastanaka tokom posjete od 22. do 24. oktobra i analize dostupnih dokumenata. Salustro je analizirao postupanje tužilaštva u slučajevima Morinj, Bukovica, Deportacije, Kaluđerski Laz, ubistva porodice Klapuh i Štrpci… U procjeni je komentarisao jedino Morinj, Bukovicu i Deportacije, jer su slučajevi Klapuh i Štrpci završeni prije osnivanja sadašnjih pravosudnih institucija, a Kaluđerski Laz je još u žalbenom postupku.

Salustra navodi da nijedan slučaj nije otvoren na inicijativu tužilaštva, a odsustvo novih slučajeva ,,pokazuje da tužilaštvo nije razvilo nikakvu strategiju u vezi sa ratnim zločinima”, nego samo reaguje na “krivične prijave kad ih podnesu pojedinci ili razne institucije”.

Tužioci su mu na sastancima, kako tvrdi, otvoreno priznali da ne mogu puno uraditi ,,bez informacija”.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović, kako piše u izvještaju, rekla je ekspertu da oni stalno pitaju kolege susjednih zemalja imaju li kakvih informacija ili dokaza od interesa za gonjenje ratnih zločina u Crnoj Gori. Ekspertu je takođe rečeno da se glavni haški tužilac više puta sastajao sa lokalnim tužiocima i da im nikad nije rekao da njegova kancelarija ima informacije ili dokaze protiv Crnogoraca.

Ekspertu je rečeno da postoji ,,kontakt tužilac” koji ima šifru za direktan ulazak u bazu Haškog tribunala. Prisutni na sastanku nisu bili sigurni je li ta tužiteljka išla u Tribunal da traži dokaze i je li ikad upotrijebila tu šifru.

I u posljednjem izvještaju EK piše da ,,Crna Gora treba da pojača napore da se bori protiv nekažnjivosti za ratne zločine, djelotvorno istražuje, goni , sudi i kažnjava za ratne zločine… Konstatuju i da nema optužnica za komandnu odgovornost, saučesništvo, pomaganje i podstrekivanje”.

Salustro piše da mu nije jasno zašto je tužilaštvo u slučaju Deportacija postupilo potpuno suprotno u odnosu na Bukovicu, tvrdeći da se nezakonita deportacija desila u vrijeme i u vezi sa ratom u BiH koji nije bio međunarodni.

Salustro je ocijenio da je okrivljene za deportaciju i crnogorske vlasti trebalo optužiti kao saučesnike ili bar pomagače u uzimanju bosanskih muslimana civila kao talaca, koje su počinile vlasti bosanskih Srba, jer je i u jednoj od presuda Višeg suda navedeno da postoje dokazi da su oni vraćeni u BiH radi razmjene za zarobljene Srbe.

Podsjetimo da su pravosnažno oslobođena devetorica pripadnika MUP-a da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tako što su 1992. iz Crne Gore nezakonito selili građane BiH i predali ih vlastima Srpske Republike.

U slučaju Bukovica, ekspert tvrdi da tužilaštvo nije navelo dovoljan broj slučajeva maltretiranja civila od strane policije da bi se dokazao sistematski progon – što je potrebno za osudu za zločin protiv čovječnosti. On je ocijenio da je okrivljene trebalo optužiti za konkretna djela maltretiranja i zastrašivanja, što je u vrijeme ratnog stanja puno lakše dokazati kao ratni zločin, nego zločin protiv čovječnosti.

U slučaju Bukovica, tužilaštvo je tvrdilo da je sukob u BiH bio međunarodni. Sud je oslobodio sedmoricu optuženih, saopštavajući da nije bilo dokaza da su izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Univerzitetski profesor Milan Popović, glavni urednik Monitora Esad Kočan i poslanik PZP- a Koča Pavlović podnijeli su 3. maja 2012. godine krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, premijera i u vrijeme deportacija, i ostalih najodgovornijih za ovaj zločin. Iz tužilaštva do danas nema nikakve reakcije. Slobodan Pejović, policijski inspektor iz Herceg Novog, koji je godinama hrabro svjedočio o ovom zločinu, bio je izložen pravom pogromu.

V. KOPRIVICA

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo