Povežite se sa nama

OKO NAS

ULCINJ SAOBRAĆAJNO “SLIJEPO CRIJEVO ”: Nade u jesen 2016.

Objavljeno prije

na

Glas Opštine Ulcinj ima ko da čuje u Podgorici. Bar tako je u srijedu čelnicima ove Opštine saopštio ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Ivan Brajović. No, osim osluškivanja i razumijevanja, toj opštini na Primorju su potrebna znatna ulaganja u infrastrukturu, posebno u prometnu, kako bi se resursi kvalitetno počeli koristiti.

Iako se u Ulcinju očekivalo da će na proljeće krenuti treća faza rekonstrukcije puta do granice sa Albanijom, malo je naznaka da će se to desiti. Brajović je kazao da će sigurno u ovoj godini krenuti ta faza, odnosno izgradnja magistrale na potezu od Ulcinja do Vladimirskih Kruta, u dužini 13 kilometara, čija je vrijednost devet miliona eura. Ako se zna da će ti radovi trajati godinu dana, onda se može lako izračunati da će tek na jesen naredne godine Ulcinjani za manje od sat vremena, kvalitetnom džadom, stizati u Skadar. Grad koji je od centra Ulcinja udaljen 39 kilometara, a gdje građani ove opštine najčešće odlaze kako bi kupili jeftinije prehrambene proizvode ili uživali u veoma pristupačnim cijenama u njihovim restoranima.

U toku ljeta, ogromne su gužve na jedinom graničnom prijelazu, Sukobin, u opštini Ulcinj. U julu i avgustu tu prođe oko 900 hiljada ljudi, godišnje dva puta više. A to je gotovo četiri puta više nego što je planirano (pola miliona) kada je taj, inače prvi zajednički granični prijelaz na jugoistoku Evrope, otvoren, u maju 2002. godine. Da bi došli na ulcinjsku rivijeru ili da bi samo proputovali kroz Crnu Goru turisti moraju čekati i po nekoliko sati, pa je Sukobin postao problem za turistički imidž ne samo tog grada, već i cijele zemlje. Ako se ima u vidu činjenica da dvije trećine gostiju u Ulcinj (sa Kosova, Makedonije i Albanije) stiže upravo preko tog prijelaza, onda je na zvaničnicima da brzo povlače poteze. Čekati na Sukobinu satima usred ljeta, onoliko koliko gostu treba da iz Prištine stigne do Ulcinja, ne djeluje stimulativno, i kao pozivnica za sljedeći dolazak.

,,Mi smatramo da za lokalno stanovništvo treba da postoje alternativni, malogranični prijelazi kako bi se rasteretio Sukobin. Treba li podsjećati da je još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, na ovom potezu od mora do Skadarskog jezera, postojalo čak pet graničnih prijelaza”, kaže potpredsjednik Opštine Ulcinj Safet Beci.

Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka ističe da je urgentna potreba proširenje ovog graničnog prijelaza i njegovog osposobljavanja i za robni promet, na čemu već godinama bezuspješno insistiraju privrednici Ulcinja i Bara. Izvršni direktor NVO Agrumi Rudolf Elezović kaže da kupci iz susjednih balkanskih država moraju izdvojiti dodatnih 600 eura po šleperu za troškove prevoza mandarina, klementina i ostalog južnog voća iz Ulcinja. Naime, šleperi koji namjeravaju ići do ove opštine po robu moraju to učiniti preko prijelaza Božaj.

S druge, zapadne strane, Ulcinj je od početka ove godine bio povezan sa ostalim dijelom zemlje tek – jednom kolovoznom trakom. Naime, ponovo je pokrenuto klizište u naselju Kruče, koje je oštetilo magistralu koja povezuje Ulcinj sa Barom i ostalim dijelom zemlje. U ovom slučaju, za razliku od 2013. godine, nadležni organi i institucije su brzo reagovale. ,,Do kraja aprila definitivno će biti riješen ovaj problem”, uvjeravao je Brajović svoje domaćine navodeći da je za sanaciju klizišta uloženo oko 450 hiljada eura.

On je kazao da razumije potrebu otvaranja graničnog prijelaza na moru u Ulcinju, jer bi to kako navodi, omogućilo veću atraktivnost Ulcinja i njegove turističke ponude.

,,Ulcinj je grad koji široko izlazi na more, prva luka u Crnoj Gori poslije Otrantskih vrata, pa strani nautičari, vlasnici malih brodova ili jedrilica koji žele posjetiti Ulcinj moraju ići u 12 nautičkih milja (oko 20 km) udaljen Bar da bi prijavili ulazak u teritorijalne vode Crne Gore”, kaže potpredsjednik Beci i navodi da bi, kao što je to slučaj u Budvi, taj granični prelaz mogao biti, bar u početku, sezonskog karaktera. Odlukom crnogorske Vlade luke Bar, Kotor i Zelenika su stalni, dok je luka Budva sezonski granični prijelaz koji je otvoren od 1. maja do 31. oktobra.

Neki vlasnici brodova u Ulcinju saopštili su da su zainteresovani da tokom ljeta održavaju brodsku liniju od Ulcinja do Drača. Na sastanku koji je prije nekoliko mjeseca gradonačelnik Đeka imao sa predsjednikom Drača Vanđušom Dakom zaključeno je da tokom ljeta treba uvesti trajektnu liniju između ova dva grada, jer bi, kako je ocijenjeno, to bilo izuzetno atraktivna ponuda za turiste koji posjećuju Ulcinj i Drač.

Ulcinjani se, inače, uvijek sa čežnjom sjećaju vremena, do sredine 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je njihov grad trajektno bio vezan sa svim većim gradovima na istočnoj obali Jadrana. Već pola vijeka ne dolaze trajekti ni veći brodovi, sve je manje onih koji se otiskuju na more, a sve ideje, planovi i projekti za gradnju marina sveli su se na jednu malu lučicu.

Baš kao što je to bio plan izgradnje aerodroma u Štoju. Sa te ledine, u zaleđu Velike plaže, uzlijeću u sezoni tek mali sportski avioni iz kojih turisti najčešće Ulcinj fotografišu. Ili, što više niko ni ne spominje, ideje o dolasku željeznice do tog grada, koje su tako žive bile početkom prošlog vijeka.

Zato ulcinjski turistički poslenici sa strepnjom gledaju u obećanja zvaničnika. Jer, sezona 2015. je već tu, a jedino je izvjesno da će biti veoma izazovna. A treba sa ovom infrastrukturom pregurati i 2016.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo