Povežite se sa nama

OKO NAS

ULCINJ SAOBRAĆAJNO “SLIJEPO CRIJEVO ”: Nade u jesen 2016.

Objavljeno prije

na

Glas Opštine Ulcinj ima ko da čuje u Podgorici. Bar tako je u srijedu čelnicima ove Opštine saopštio ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Ivan Brajović. No, osim osluškivanja i razumijevanja, toj opštini na Primorju su potrebna znatna ulaganja u infrastrukturu, posebno u prometnu, kako bi se resursi kvalitetno počeli koristiti.

Iako se u Ulcinju očekivalo da će na proljeće krenuti treća faza rekonstrukcije puta do granice sa Albanijom, malo je naznaka da će se to desiti. Brajović je kazao da će sigurno u ovoj godini krenuti ta faza, odnosno izgradnja magistrale na potezu od Ulcinja do Vladimirskih Kruta, u dužini 13 kilometara, čija je vrijednost devet miliona eura. Ako se zna da će ti radovi trajati godinu dana, onda se može lako izračunati da će tek na jesen naredne godine Ulcinjani za manje od sat vremena, kvalitetnom džadom, stizati u Skadar. Grad koji je od centra Ulcinja udaljen 39 kilometara, a gdje građani ove opštine najčešće odlaze kako bi kupili jeftinije prehrambene proizvode ili uživali u veoma pristupačnim cijenama u njihovim restoranima.

U toku ljeta, ogromne su gužve na jedinom graničnom prijelazu, Sukobin, u opštini Ulcinj. U julu i avgustu tu prođe oko 900 hiljada ljudi, godišnje dva puta više. A to je gotovo četiri puta više nego što je planirano (pola miliona) kada je taj, inače prvi zajednički granični prijelaz na jugoistoku Evrope, otvoren, u maju 2002. godine. Da bi došli na ulcinjsku rivijeru ili da bi samo proputovali kroz Crnu Goru turisti moraju čekati i po nekoliko sati, pa je Sukobin postao problem za turistički imidž ne samo tog grada, već i cijele zemlje. Ako se ima u vidu činjenica da dvije trećine gostiju u Ulcinj (sa Kosova, Makedonije i Albanije) stiže upravo preko tog prijelaza, onda je na zvaničnicima da brzo povlače poteze. Čekati na Sukobinu satima usred ljeta, onoliko koliko gostu treba da iz Prištine stigne do Ulcinja, ne djeluje stimulativno, i kao pozivnica za sljedeći dolazak.

,,Mi smatramo da za lokalno stanovništvo treba da postoje alternativni, malogranični prijelazi kako bi se rasteretio Sukobin. Treba li podsjećati da je još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, na ovom potezu od mora do Skadarskog jezera, postojalo čak pet graničnih prijelaza”, kaže potpredsjednik Opštine Ulcinj Safet Beci.

Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka ističe da je urgentna potreba proširenje ovog graničnog prijelaza i njegovog osposobljavanja i za robni promet, na čemu već godinama bezuspješno insistiraju privrednici Ulcinja i Bara. Izvršni direktor NVO Agrumi Rudolf Elezović kaže da kupci iz susjednih balkanskih država moraju izdvojiti dodatnih 600 eura po šleperu za troškove prevoza mandarina, klementina i ostalog južnog voća iz Ulcinja. Naime, šleperi koji namjeravaju ići do ove opštine po robu moraju to učiniti preko prijelaza Božaj.

S druge, zapadne strane, Ulcinj je od početka ove godine bio povezan sa ostalim dijelom zemlje tek – jednom kolovoznom trakom. Naime, ponovo je pokrenuto klizište u naselju Kruče, koje je oštetilo magistralu koja povezuje Ulcinj sa Barom i ostalim dijelom zemlje. U ovom slučaju, za razliku od 2013. godine, nadležni organi i institucije su brzo reagovale. ,,Do kraja aprila definitivno će biti riješen ovaj problem”, uvjeravao je Brajović svoje domaćine navodeći da je za sanaciju klizišta uloženo oko 450 hiljada eura.

On je kazao da razumije potrebu otvaranja graničnog prijelaza na moru u Ulcinju, jer bi to kako navodi, omogućilo veću atraktivnost Ulcinja i njegove turističke ponude.

,,Ulcinj je grad koji široko izlazi na more, prva luka u Crnoj Gori poslije Otrantskih vrata, pa strani nautičari, vlasnici malih brodova ili jedrilica koji žele posjetiti Ulcinj moraju ići u 12 nautičkih milja (oko 20 km) udaljen Bar da bi prijavili ulazak u teritorijalne vode Crne Gore”, kaže potpredsjednik Beci i navodi da bi, kao što je to slučaj u Budvi, taj granični prelaz mogao biti, bar u početku, sezonskog karaktera. Odlukom crnogorske Vlade luke Bar, Kotor i Zelenika su stalni, dok je luka Budva sezonski granični prijelaz koji je otvoren od 1. maja do 31. oktobra.

Neki vlasnici brodova u Ulcinju saopštili su da su zainteresovani da tokom ljeta održavaju brodsku liniju od Ulcinja do Drača. Na sastanku koji je prije nekoliko mjeseca gradonačelnik Đeka imao sa predsjednikom Drača Vanđušom Dakom zaključeno je da tokom ljeta treba uvesti trajektnu liniju između ova dva grada, jer bi, kako je ocijenjeno, to bilo izuzetno atraktivna ponuda za turiste koji posjećuju Ulcinj i Drač.

Ulcinjani se, inače, uvijek sa čežnjom sjećaju vremena, do sredine 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je njihov grad trajektno bio vezan sa svim većim gradovima na istočnoj obali Jadrana. Već pola vijeka ne dolaze trajekti ni veći brodovi, sve je manje onih koji se otiskuju na more, a sve ideje, planovi i projekti za gradnju marina sveli su se na jednu malu lučicu.

Baš kao što je to bio plan izgradnje aerodroma u Štoju. Sa te ledine, u zaleđu Velike plaže, uzlijeću u sezoni tek mali sportski avioni iz kojih turisti najčešće Ulcinj fotografišu. Ili, što više niko ni ne spominje, ideje o dolasku željeznice do tog grada, koje su tako žive bile početkom prošlog vijeka.

Zato ulcinjski turistički poslenici sa strepnjom gledaju u obećanja zvaničnika. Jer, sezona 2015. je već tu, a jedino je izvjesno da će biti veoma izazovna. A treba sa ovom infrastrukturom pregurati i 2016.

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

AZBESTNE CIJEVI I DALJE U VODOVODIMA: Prosipanje vode i vremena

Objavljeno prije

na

Objavio:

Azbestno-cementne cijevi jedan su od razloga što vodovodi u Crnoj Gori u svojim sistemima bilježe prosječne gubitke od blizu 70 odsto. Voda otiče mimo cijevi, kao i vrijeme da se šteta i rizici po zdravlje preduprijede. Projekat zamjene ovih cijevi, za koji je potrebno oko 150 miliona eura zastao je – ne samo zbog para, već i politike

 

Zbog zdravstvene zaštite i ogromnih tehničkih gubitaka u vodovodnim mrežama već godinama se upozorava na neophodnost zamjene azbestno-cementnih cijevi. U Crnoj Gori imamo vodovodnu mrežu od preko 600 kilometara cijevi napravljenih smješom azbesnih vlakana i cementa, materijala koji su izbačeni iz upotrebe u Evropskoj uniji još 2005. godine. U Crnoj Gori zabrana stavljanja u promet i upotrebu azbesta uvedena je Zakonom o životnoj sredini iz 2016.

Privilegiju da ne piju vodu iz azbestno-cementnih cijevi trenutno imaju samo stanovnici Plužina i Petnjice. Drugi mogu jedino da se tješe kako ne postoje pouzdani dokazi o štetnom uticaju unošenja azbestnih vlakana u organizam – ako se piju. Ako se ta vlakna udišu, dokazano su kancerogena. Iz Instituta za javno zdravlje su ranije objasnili da nijesu dovoljno razjašnjeni svi detalji u pogledu zdravstvenih efekata unošenja azbesta putem vode za piće koja prolazi kroz azbestno-cementne cijevi. Ipak se smatra da je ovakav unos daleko manje značajan sa zdravstvenog aspekta od udisanja čestica azbesta. Svjetska zdravstvena organizacija do sada nije utvrdila kancerogenost azbesta unijetog gutanjem tečnosti, pa zbog toga i ne postoje smjernice o dozvoljenoj količini u vodi. Prepoznat je rizik za radnike koji rade na uklanjanju azbestnih cijevi, jer mogu udahnuti čestice ovog materijala.

Ono što se sa sigurnošću zna je da cijevi imaju nedostatak zbog velikog gubitka vode koja protiče kroz njih – do dvije trećine.

U rješavanje ovog problema krenulo se 2019. godine, ali se nije daleko odmaklo. NVO Udruženje za unaprijeđenje vodosnadbijevanja, tretman i odlaganje otpadnih voda Crne Gore uz finansijsku podršku UNDP-a, od 9.050 eura, realizovalo je projekat Zamjena azbestnih cijevi u vodovodnim mrežama Crne Gore. Urađeni su projektni zadaci za 21 opštinu i prikupljeni podaci o ukupnoj dužini azbestnih cijevi u gradskim vodovodima koja iznosi 614,21 kilometar.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za Monitor objašnjavaju da ,,naredni korak koji je trebao da uslijedi jeste izrada Glavnog projekta zamjene azbestno-cementnih cijevi u vodovodnim mrežama i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za implementaciju projekta. Izrada Glavnih projekata rekonstrukcije azbestno-cementnih cijevi je aktivnost koja je definisana i Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila za Poglavlje 27- životna sredina i klimatske promjene. Nosilac aktivnosti je Udruženje za unapređenje vodosnabdijevanja, tretman i odvođenje otpadnih voda Crne Gore”.

NVO Udruženje vodovoda i Zajednica opština obratili su se Eko-fondu sa zahtjevom za uključivanje u projekat i finansijsku podršku. ,,Imajući u vidu da je prema procjenama Udruženja potrebno oko 150 miliona eura za realizaciju projekta i ograničena finansijska sredstva kojima raspolaže Eko-fond, dogovoreno je da Eko-fond može pružiti finansijsku podršku samo za izradu Glavnog projekta zamjene azbestno-cementnih cijevi”, kazao je za Monitor Draško Boljević, izvršni direktor Eko-fonda.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ČEREČENJE SOLANE I ULCINJSKIH PREDUZEĆA: Grad stečaj

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stečaj je jedna od najneomiljenijih riječi u Ulcinju. Stečajem su redovno urnisana sva nekadašnja uspješna ovdašnja  preduzeća, počevši od Agroulcinja preko građevinske firme Primorje i Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera pa sve do Solane. Zato se očekuje da će specijalni tužilac otvoriti istrage i u ovim slučajevima

 

Slučaj ulcinjske Solane pokazuje šta su pohlepa i gramzivost, uz asistenciju države u stanju da devastiraju u kratkom roku. Agonija najstarije ulcinjske kompanije kreće 2004. godine kada Eurofond, koji je kontrolisao biznismen Veselin Barović, postaje većinski vlasnik Solane Bajo Sekulić u stečaju, za oko 800.000 eura. Godinu kasnije pokreće se postupak ,,programiranog stečaja” zbog duga za struju od 13.000 eura, a u međuvremenu, Eurofond podiže kredite zalažući imovinu Solane i emitujući akcije. Banke istovremeno stavljaju pod hipoteku milione kvadratnih metara zemljišta u neposrednom zaleđu Velike plaže.

Nekadašnji rukovodilac finansija u Solani Veselin Saša Mitrović kaže da je najteži udarac ta kompanija doživjela 2010. godine kada je, kako tvrdi, ukradeno 20 hiljada tona soli i milion eura iz blagajne. „Tada je i stavljena tačka na rad Solane, a radnici opljačkani. Kasnije i izbačeni na ulicu, a da niko nije odgovarao za to. I danas kada pitate te ljude iz Privrednog suda oni govore da su radili sve po zakonu!? Zato ih mi radnici i zovemo stečajna mafija“, naglašava Mitrović.

Konačno, 2011. godine uveden je u ovu firmu klasični stečaj rješenjem Privrednog suda. Od tada kontrola nad čitavom Solanom, ostacima ostataka njene pokretne i nepokretne imovine, kao i finansijskim sredstvima, prelazi kompletno u Podgoricu.

U posljednjih deset godina organizovano  je 15 neuspješnih pokušaja prodaje imovine Solane iako je bilo sporno da li Eurofond ima pravo na korišćenje ili svojine nad zemljištem. Ovi javni oglasi služili su da  bi se kupovalo vrijeme dok se ne završi posao definitivnog uništenja Solane.

Već deveta je godina da na Solani nema berbe soli, koja je preduslov da se očuva njen biodiverzitet, te da ona i dalje bude raj za ptice, što je čini staništem koje je važno u svjetskim okvirima. Zato se ona posebno navodi u svim godišnjim izvještajima Evropske komisije za Crnu Goru.

Stečajni postupak još traje, a u toku je procedura kojom se cjelokupna imovina Solane nastoji uknjižiti kao državna svojina, dok bi Vlada Crne Gore bila označena kao nosilac prava raspolaganja. Stečajni upravnik Solane, Žarko Ostojić, najavio je čak da će podnijeti tužbe Upravnom i Privrednom sudu, zbog odluke Savjeta za privatizaciju da ne pretvori pravo korišćenja u pravo svojine, odnosno da je imovina Solane državna svojina.

Mustafa CANKA
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NACIONALNI PARK PROKLETIJE ŽRTVA BESPRAVNE GRADNJE: Uništavanje šume na privatnom posjedu zakon ne prepoznaje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gusinjanin Đ.V. u potpunosti je uništio planinarsku stazu ka Volušnici u zaštićenom području Nacionalnog parka (NP) Prokletije – dolini Grebaje, kada je odlučio da postojeći putić proširi i produži kako bi došao do svog posjeda. Reakcija nadležnih službi je zakasnila

 

Planinarska staza ka Volušnici u zaštićenom području Nacionalnog parka (NP) Prokletije – dolini Grebaje u potpunosti je uništena kada je Gusinjanin Đ.V, uz pomoć građevinskih mašina odlučio da postojeći putić proširi i produži kako bi došao do svog posjeda. Reakcija nadležnih službi je zakasnila. Prilikom probijanja puta dužine kilometar, oko 300 stabala oboreno je, srušeno, polomljeno ili iščupano, a zemljište isprevrtano.

Radovi su trajali dva dana, 6. i 7. maja. Prema riječima direktora NP Prokletije Marinka Bajraktarovića, nadzornik tog terena je drugog dana radova čuo mašine i zaustavio ih. Uprava nacionalnog parka o tome je obavijestila Upravu za inspekcijske poslove i Komunalnu inspekciju Opštine Gusinje dva dana kasnije – 9. maja. Inspekcija je na lice mjesta izašla sjutradan, a nadzoru su prisustvovali direktor i radnik službe zaštite NP Prokletije i Đ.V. Tada je konstatovano da su radovi sprovedeni na zemljištu u vlasništvu Gusinjanina. Oko 400 metara staze, širine tri metra, vlasnik je proširio, i taj se dio nalazi u trećoj zoni zaštite NP Prokletije. Ostalih 600 metara je u potpunosti novoizgrađen put, i to u drugoj zoni zaštite parka.

,,Nijesmo dali saglasnost za izvođenje radova u zaštićenom području Prokletija. U toku je proces u kome su preduzete mjere u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove i lokalnom upravom u Gusinju. Obiđen je teren, sačinjen izvještaj, a radovi su stopirani u istom trenutku kada ih je nadzornik uočio, i ne stoje tvrdnje da su se nelegalne radnje vršile naočigled zaposlenih u NP Prokletije, već su sve radnje učinjene po važećim zakonskim procedurama”, naveli su iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) u saopštenju.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 20. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo