Monitor.co.me

Zoran umjesto Zorana

E-mail Ispis PDF

bingulacPredsednik Srbije Tomislav Nikolić postavio je prošle sedmice Zorana Bingulca za ambasadora u Crnoj Gori. Nikolić je osnivač Srpske napredne stranke (SNS). Uoči drugog kruga predsedničkih izbora 2012. na kojima je Nikolić bio kandidat SNS-a, Bingulac, 1990. jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića, je hvalio: „Nikolić je jedina nada za Srbiju! Samo s njim Srbija će dobiti vladu koja će služiti svim građanima". Kao član Prеdsеdništva SNS-a pozvao je „studеntе, pеnzionеrе, radnikе, službеnikе, svе ljudе koji su uvеk mladi da glasaju za poštеnu i uspеšnu Srbiju, da glasaju za pravog porodičnog čovеka, da glasaju za našеg čovеka Tomislava Nikolića".

Bingulac je nasledio Zorana Lutovca, koji je za ambasadora postavljen gotovo dve godine nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, a gotovo vek nakon što je prestala da postoji ambasada Srbije na Cetinju.

Ni jedan Zoran nije diplomata od karijere. Onome je karijeru stvorio Boris Tadić, a ovome desnica Vojislava Šešelja.

Bingulac je dekan Fakulteta za poslovne studije beogradskog Megatrend univerziteta i predavač za Finansije i savremeni strategijski menadžment. Rektor Megatrenda od 1999. i vlasnik je Mića Jovanović, koji je u februaru 60. rođendan proslavio kao da je to državni praznik: studenti su dobili slobodan dan, a na proslavi su bili premijer, predsednik parlamenta, ministri... Jovanović odmara u Kanu, a pre odlaska na odmor je bio mentor predsedniku Skupštine Srbije i potpredsedniku SNS-a Nebojši Stefanoviću da bi postao doktor nauka na Jovanovićevom univerzitetu.

Nakon 5. oktobra 2000. godine Jovanović je na Megatrendu zbrinuo 17 doktora nauka iz SPS-a koji su ostali bez rukovodećih položaja. Unajmio je kao dekana i nastavnika budućeg ministra prosvete Žarka Obradovića, zamenika predsednika SPS-a, koji je u avgustu dao ostavku jer nije bezgrešno organizovao polaganje male mature.

Jovanović je patriotski podučavao studente sa bilborda: ,,Šta ćeš ovde? Završi Megatrend i pali!". Tada je Srbija bila 136. po kriterijumu „odliva mozgova" od 139 zemalja sveta. Lošiji od Srbije bili su Svazilend, BiH i Kirgizija.

Iako veruje da „u zdravom telu – zdrav duh" komanduje, Bingulac je bio ministar i za sport i za vere. Bio je ambasador SR Jugoslavije u Južnoafričkoj Republici i potpredsednik vlade Beograda.

Dok je Bingulac bio profesor beogradske Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo ona je imala „naročite odnose" sa Visokom školom Dositej u Laktašima, Republika Srpska. To je rodno mesto Milorada Dodika koji je diplomirao u Beogradu.

Bingulac je rođen 1953. godine u Šapcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je, magistrirao i doktorirao u Beogradu. Autor je i koautor udžbenika i članaka o gradskoj renti, stranim ulaganjima, poslovnom finansiranju, poslovanju preduzeća, budžetskoj ekonomiji, fiskalnoj teoriji. Uz to je romanopisac (Roman za uvek mlade E6, Vitoperena vremena). Vitoperena vremena lane na 222 strane u tvrdom povezu opisuju propast sveta 21. decembra 2012. kojeg nije bilo, jer je to oduvek dan kad počinje zima i najmanje je dnevne svetlosti. Bingulac je „mag naše valjano nagoveštene telesne inteligencije", piše u recenziji dr Draška Ređepa kako čoveka sa prezimenom Redžep potpisuje izdavač Bingulčeve knjige.

Bingulac je bio profesionalni fudbaler u Crvenoj zvezdi i mostarskom Veležu na čijem grbu je od osnivanja 1992. petokraka, osim od 1992-2005. Igrao je centarfora, pa desnog beka. Može da napada, uspeva da se brani. Javno sumnja da su vračevi iz Gane bacili čini na fudbalere Srbije na Mundijalu 2010. pa su izgubili od Gane sa 0:1.

Bio je potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Godine 2009. Bingulac je podneo ostavku u FSS i zbog ,,neprihvatljivog odnosa FSS prema najboljem srpskom fudbalskom klubu Crvenoj zvezdi". Poslednji put su se za FSS zainteresovali istražni organi zbog nameštanja rezultata na julskoj utakmici Partizana i Novog Pazara. Tu obično gube protivnici Partizana i Crvene zvezde. Iskustvo je ponukalo Bingulca da napiše knjigu Slepi crveno-beli dani.

U novembru 2008. Bingulac nije, kako je želeo, postao predsednik Crvene zvezde koja je tada dugovala 25 miliona eura. Predstavljajući program na 25 strana rekao je da će, ako postane predsednik Zvezde, ,,crveno-bele" podržati Udruženje malih i srednjih preduzeća Privredne komore Srbije.

,,Ako svako malo i srednje preduzeće Zvezdi da po 2.000 evra, a svi bi to učinili, skupili bismo ukupno dva miliona samo od njih", naveo je Bingulac, čiju je promociju pred novinarima podržao i Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića. Mlađi brat je već osuđen na dve i po godine zatvora jer je 2005. u Srbiji pijan mercedesom ubio Branislavu (21) koja je vozila fijat. Mlađi Karadžić je u Glavnom odboru SNS-a.

U aprilu 1998. je Bingulca, predsednika Odbora za proslavu 800 godina manastira Hilandar, primila haška pokajnica Biljana Plavšić. Bio je i predsednik Odbora za proslavu 190 godina Mišarske bitke. Ove godine su opet nejubilarnu, 207. godišnjicu boja na Mišaru obeležili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

„Boj na Mišaru odigrao se 13. avgusta 1806. godine i bio je prva velika pobeda srpskih ustanika nad regularnim oružanim snagama Otomanskog carstva", piše u udžbenicima. Posle bitke „Porta je pokazala spremnost da Srbima odobri autonomiju ako izraze vernost Porti, da prihvata ustanovljenje srpskog vrhovnog kneza i da Srbi plaćaju jednom godišnje carske dažbine u iznosu od 722.500 groša", ne piše u udžbenicima.

Dok čeka agreman Crne Gore, a čekaće najduže tri meseca u Srbiji koja je za njega „najlepša zemlja sveta", Bingulac može da otpeva blizu 9.000 pesama. Samo o Jelenama on zna 95 pesama. Tu je i ona guslarska Oj Jelena crnogorska vilo i ona o poslednjoj kraljici Italije.

Dva dana nakon što je SNS izvukla Bingulca za Podgoricu, predsednik SNS Aleksandar Vučić ocenio je da su se Srbija i Crna Gora „okrenule budućnosti". Prvi potpredsednik Vlade Srbije u intervjuu za Radio-televiziju Crne Gore najavljuje da će poseta premijera Srbije Ivice Dačića Podgorici, a potom dolazak crnogorskog premijera Mila Đukanovića u Beograd biti prilika za dogovor o saradnji na konkretnim projektima, „naročito u oblastima saobraćaja i energetike". Vučić je preskočio ono što je smetalo Lutovcu i njegovima u Crnoj Gori: status srpskog jezika, struktura zaposlenih u državnim organima koja, kako su govorili, ne ide u prilog onima koji se izjašnajavaju kao Srbi, registraciji Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji, Radovanu Miljaniću, otpravniku poslova ambasade Crne Gore na Kosovu, avgustovski predlog vlade Kosova da otvori diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori... Pre pet godina su zbog odluke Podgorice da prizna Kosovo zamalo raskinuti diplomatski odnosi Beograda i Podgorice. Vučić ni reč ne govori o spoljno–trgovinskom debalansu kada na svaki proizvod izvezen iz Crne Gore u Srbiju, Srbija u Crnu Goru izveze 7,5 puta više, što ne postoji direktan platni promet između Srbije i Crne Gore, što Srbija u Crnoj Gori investira najvećim delom u trgovinu i usluge, što su turisti iz Srbije četvrtina crnogorskih gostiju i polovina sezonaca...


Tamara KALITERNA

 

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...

 

Monitor broj 1448

Monitor broj 1448 / 20.jul 2018.     MILO ĐUKANOVIĆ I AMFILOHIJE RADOVIĆ – R...