Monitor.co.me

Francuska

E-mail Ispis PDF
Predsednički izbori u Francuskoj 2017, doneli su jedan krajnje paradoksalan, ali i krajnje otvoren politički rezultat, u najužem smislu ovih reči.

Najpre o onoj paradoksalnosti. S jedne strane, naime, ovi izbori desetkovali su, pa i doveli u pitanje dalji opstanak stranaka takozvane tradicionalne levice i desnice, Socijalističke partije Francuske i Republikanaca, koje su se na vlasti u ovoj zemlji, do ovih izbora, suvereno smenjivale već nekoliko decenija. U Francuskoj je ovakav rezultat s pravom već nazvan „velikim praskom", tektonskom promenom, možda čak i krajem Pete republike.

S druge strane, međutim, ovaj isti rezultat, nije doneo ništa suštinski novo, nego je samo, u novom, istina spektakularno novom, makronovskom pakovanju, produžio vladavinu onog istog „ekstremnog centra" (Tarik Ali), koji Francuskom, Zapadom, Evropom i SAD, a preko ovih i čitavim svetom, vlada već najmanje trideset godina. Da će upravo ovako biti, jasno su nagoveštavali i politički bekgraund samog Emanuela Makrona, i politički program njegove tek osnovane pobedničke partije-pokreta En Marche! (Napred, Republika u pokretu). Ipak, ovo je postalo i sasvim belodano, tek nakon prvih konkretnih ekonomskih reformi i promena novog francuskog predsednika, koje su desnije, čak i od najvećeg broja dosadašnjih ekonomskih reformi i promena, većine ako ne i svih dosadašnjih takozvanih desnih centara u novijoj francuskoj istoriji.

Pa ipak, najveći deo francuske, ali i međunarodne javnosti, do danas je ostao slep, za nešto što je već ovoliko i ovako belodano. Kako da se objasni ovoliko i ovakvo slepilo? Dva faktora su ovde najznačajnija. Prvi je očaj sve većeg broja gubitničkih, srednjih i radnih klasa, koje padaju u fatalnu apstinenciju, ili, još gore, u fatalnu fascinaciju, onim istim spektakularnim pakovanjem, koje je, zapravo, uzrok i izvor njihovoj nevolji. Drugi je samo ovo spektakularno pakovanje, uključiv i zavidnu ličnu sposobnost, inteligenciju, obrazovanje, mladost, iskustvo i šarm, samog Emanuela Makrona, koje je ovaj već demonstrirao, pored ostalog, i u onom izvanrednom, indikativnom rukovanju, sa poluludim Donaldom Trampom.

Sada je moguće da se odgovori i na pitanje, u kom smislu je rezultat prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Francuskoj, ne samo krajnje paradoksalan, nego i krajnje otvoren. Pri tome, na samom početku, treba naglasiti, da je on još takav, dakle krajnje otvoren i neizvestan, kako za produžavanje i pogoršavanje onog istog, lažnog, „ekstremnog centra", tako i za promenu nabolje, ka nekoj boljoj kredibilnoj progresivnoj alternativi. Sudeći po svemu, ono prvo je danas mnogo izvesnije, ali ni ovo drugo još nije nemoguće. U slučaju onog prvog, već na nekim od sledećih, ako ne i na prvim sledećim izborima, Francuska će pronaći nekog svog polufašistu Donalda Trampa, verovatno Marin le Pen i njen Nacionalni front, pa će se tada pokazati, da je i ova spektakularna vlast Emanuela Makrona, bila samo poslednja faza inkubacije onog odnosno ovog „zmijskog jajeta".

Za promenu nabolje, koja se danas, čak ni ne nazire, potrebno je mnogo više. I drugačije, sasvim drugačije. Ukoliko do toga ipak ne dođe, samo će se potvrditi, da je i vlast Emanuela Makrona u Francuskoj, bila samo još jedno opasno odlaganje, postavljanja i rešavanja problema, onog neophodnog rasvetljavanja i demontiranja, našeg fatalnog „ekstremnog centra".

Kako sada stvari stoje, između SAD Donalda Trampa i Francuske Emanuela Makrona, razlika je samo u fazama razvoja „ekstremnog centra", suštinski ova razlika je mnogo manja nego što to sugerišu ono rukovanje, retorika i pakovanje. SAD su „naprednije", iz njihovog „ekstremnog centra", desni ekstrem se već izlegao, Francusku Emanuela Makrona ova faza tek čeka, ukoliko ne dođe do nekog iznenadnog obrta na bolje.


Milan POPOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1456 / 14.septembar 2018.   OKONČANA LEGALIZACIJA BESPRAVNIH OBJEKATA:...

 

Monitor broj 1455

Monitor broj 1455 / 7.septembar 2018. AERODROMI U RALJAMA VLASTICijena koruptivne po...

 

Monitor broj 1454

Monitor broj 1454 / 31.avgust 2018. SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U CRNOJ GORI – Š...