Monitor.co.me

DRŽAVNI UDAR IZMEĐU MOSKVE I VAŠINGTONA: Ko krupnije laže

E-mail Ispis PDF
suzana mugosaTelegrafski: Brajan Skot, bivši obavještajac CIA i vlasnik više kompanija iz sektora bezbjednosti tvrdi kako „ne zna ništa" o navodnim krivičnim djelima vezanim za pokušaj državnog udara/terorizma u pokušaju u oktobru 2016. godine.

Rusku državljani Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov tvrde isto. Oni su na saslušanju u Moskvi odbili sve optužbe vezane za učešće u tom poslu. Edi je, doduše, potvrdio da poznaje Aleksandra Sašu Sinđelića, ali ne kao zavjerenika i teroristu spremnog da u Crnoj Gori izazove „do sada neviđeno krvoproliće" već kao „predstavnika pokreta četnika". Za Popova, Sinđelić je „nepoznati muškarac" sa kojim se Širokov sreo krajem oktobra 2016. „u jednom parku u centru Beograda".

Predsjednica Sudskog vijeća Suzana Mugoša odbila je većinu zahtjeva advokata 14-toro optuženih koji se dotiču iščitavanja poruka i kontakata (memorisanih brojeva) zabilježenih u Sinđelićevim telefonima. Ti podaci, prema mišljenju advokata, svjedoče o brojnim vezama svjedoka-saradnika Specijalnog tužilaštva sa pripadnicima srpske policije, Žandarmerije i Bezbjednosno informativne agencije, odnosno, o neistinama koje je on navodno iznio u svom svjedočenju pred sudom u Podgorici. Sutkinja Mugoša je ustvrdila da je riječ o stvarima „privatne prirode" pa je spriječila njihovo objelodanjivanje. Među optuženima i njihovim advokatima ta se odluka tumači kao pokušaj da se dodatno pomogne optužnica Specijalnog tužilaštva tako što se štiti kredibilitet „ucijenjenog i instruisanog svjedoka – policijskog saradnika".

Uglavnom, istini u slučaju državni udar danas nijesmo mnogo bliži nego što smo to bili prije, recimo, mjesec dana. I pored niza zanimljivih i nerijetko neočekivanih događaja i obrta. Što i dalje učesnicima i posmatračima sudskog postupka u Višem sudu ostavlja prostor za vlastite interpretacije i tumačenja istih događaja. Kako onih iz sudnice tako i svega onoga što je dešavalo uoči i tokom parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Da u cijeloj priči nema baš nevinih pokazuje i to što je zapisnik sa salušanja Šišmakova i Popova u Generalnom tužilaštvu Rusije dospio u medije prije nego što je pročitan u podgoričkoj sudnici. Tako su sada svi zainteresovani u posjedu tvrdnji optuženih Rusa, prema kojima su se oni u Beogradu obreli kao novinari/publicisti i fotoreporteri zainteresovani za istorijat četničkog pokreta, arhitektonske spomenike u Beogradu, učešća ruske Dunavske flote u Prvom svjetskom ratu te mjesta na kojima su sahranjeni tada poginuli ruski vojnici.

U osnivanju kriminalne organizacije u Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori koja je za cilj imala nasilnu promjenu vlasti i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića optuženi Šišmakov i Popov, kako kažu, nijesu učestvovali. Nijesu vrbovali ljude prije i nakon 16. oktobra. Nijesu Sinđeliću dali novac i kriptovane telefone te komandovali pripremama za akciju u Crnoj Gori.

Izgleda kako su u ruskom tužilaštvu propustili da ih pitaju, recimo, o ranijim poslovima za obavještajnu službu te zemlje. Pošto je skoro pa izvjesno kako su „publicista" Eduard Širokov „od djetinjstva zainteresovan za istoriju stvaranja nacionalnih pokreta" i Eduard Šišmakov, ruski diplomata protjeran iz Poljske zbog nedozvoljenih obavještajnih aktivnosti – ista osoba. Sa legalno izdatim ispravama na dva imena. I Vladimiru Popovu se stavlja na teret da je prije nekoliko godina u Moldaviji pokušao organizovati operaciju nasilnog svrgavanja vlasti. Prema tvrdnjama tužilaštva, skoro identičnu onome što se planiralo u Podgorici.

Sve ovo biće analizirano u sudnici, nakon što se advokati odbrane upoznaju sa sadržajem svjedočenja koje je Specijalno tužilaštvo pod upravom Milivoja Katnića nedavno predalo Višem sudu.

Suprotno očekivanjima i najavama, ni Brajan Skot nije podržao tezu tužilaštva o zavjeri sa elementima inostranosti. Svjedočeći preko video linka, u prisusutvu predstavnice Ministarstva pravde SAD Sare Svini, Skot je porekao autentičnost njegovog iskaza kojim su do sada raspolagali u sudu. „Ja bih želio da sud definitivno razumije da dokument FBI koji sud ima nije moja izjava", saopštio je Skot, „Ne mogu reći zašto, ali moram reći da su ove bilješke specijalnog agenta FBI uveliko netačne...". Potom je i Sara Svini potvrdila da dokument dostavljen crnogorskim pravosudnim organima nije Skotova pisana izjava.

Riječ je, za neupućene, o „dokumentu" na osnovu koga je u Podgorici napravljena konstrukcija prema kojoj je od bivših američkih specijalaca i agenata FBI, CIA... traženo da naprave plan i organizuju postupak evakuacije lidera DF-a sa platoa ispred Skupštine CG kada počnu sukobi terorista pod komandom Sinđelića i regularnih snaga bezbjednosti. Skot je potvrdio da ga je njegov poznanik (takođe bivši obavještajac CIA) i saradnik Džozef Asad kontaktirao u vezi sa mogućim poslom u Crnoj Gori ali tvrdi kako „nijesu razgovarali o bilo kakvim aspektima njegovog posla vezano za korporativnu sigurnost u Crnoj Gori". Skot je, kaže, prethodno želio da se kod svog saradnika i „izvora na terenu" Ticijana Masua informiše o stanju u Crnoj Gori. „Pitao sam ga da li bi bio spreman da radi kao pratnja na terenu, vezano za bezbjednosni posao tamo (u CG) ako ga dogovorimo. On je rekao da bi bio spreman da odradi taj posao ako ne bi imao nikakve veze sa DF-om", naveo je Skot detalje svog razgovora sa Masuaom.

Valja pomenuti Ticijan Masua je počasni konzul Malte u našoj zemlji. Biće zanimljivo vidjeti da li će Vlada na bilo koji način reagovati nakon informacija o obavještajnim aktivnostima pomenutog konzula. Na primjer onako kako su uradili nedavno kada su počasnom ruskom konzulu Boru Đukiću uskratili saglasnost za djelovanje u Crnoj Gori.

Još malo o različitim percepcijama istog. U jednom provladinom mediju prepričani iskaz Brajana Skota propraćen je sledećim komenatrom: „Bivši obavještajac CIA praktično je potvrdio navode iz optužnice Specijalnog tužilaštva i dao precizne informacije šta je od njegove kompanije traženo na dan parlamentarnih izbora". Istog dana, medij blizak DF-u sa naslovne strane obavještava čitaoce kako je „Svjedok tužilaštva Brajan Skot razbio montiranu optužnicu Milivoja Katnića: Zamolio bih sud da ne daje pretpostavke o tome šta znam. Ne znam ništa o navodnim krivičnim djelima u ovom slučaju, rekao je Skot na početku svjedočenja".

Kome vjerovati, odlučite sami. Jedino što je izvjesno: i prije i poslije 16. oktobra 2016. raznorazne (kontra)obavještajne i bezbjednosne igre igrane su ne samo u Podgorici i Beogradu već i u Moskvi, Vašingtonu, (Londonu?)... Nekome je trebao novac, nekome novi mandat, drugi su gurali proširenje NATO po ubrzanoj proceduru (tada je predsjednik SAD Donald Tramp zvučao kao mogući protivnik tog postupka), trećima je odgovaralo jačanje vlastitog uticaja na Balkanu. A na Sudskom vijeću Suzane Mugoše je da odluči kakvu su ulogu u svemu tome imali ljudi i žene sa optuženičke klupe slučaja državni udar. Tada će nam i uloga tužilaštva postati makar malo jasnija.


Zoran RADULOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...