Monitor.co.me

Srebrenički inferno – zaboravljeni oratorij

E-mail Ispis PDF
Nije bilo tako davno kada sam sa libretistom i pjesnikom Džemaludinom Latićem i skladateljem i dirigentom Đelom Jusićem prisustvovao potresnoj izvedbi oratorija Srebrenički inferno u reprezentativnoj,prestižnoj koncertnoj dvorani Kemal Ataturk u Ankari.Tada je u nazočnosti više osoba iz javnog života Turske,Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te jednog od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čvrsto dogovoreno da će ovaj literarno-glazbeni monumentum suvremene bosanskohercegovačke umjetnosti biti izveden u Briselu,a da će sve izvedbe Srebreničkog inferna svake godine prilikom dženaze u Potočarima biti ne sa vrpce (dakle putem snimka) već sa Orkestrom Sarajevske filharmonije.

U našem se narodu veli:Obećanje,ludom radovanje. Jer, čak se ni u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu ovo remek djelo ne čuje godinama.

Države koje imaju ozbiljna suvremeno napisana djela klasične europske glazbe su respektne u svakom pogledu. Radi se o vrhunskoj umjetnosti.Očito u slučaju države Bosne i Hercegovineto ne važi?!

Srebrenički inferno u Briselu, to je ostala samo pusta želja autora ovoga djela,izvedbe na spomen mezaristanu u Potočarima sa Sarajevskom filharmonijom i Horom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, takođe...

A, netačno je i neistinito da država nema financijskihi organizacijskih mogućnosti da to logisticira. Jer, u pitanju je pijetetno djelo u odnosu na planetarni genocid, ali i reprezentativno glazbeno djelo. Ozbiljne i civilizacijski potkovane države platile bi da se putem vrhunske umjetnosti progovara o neljudskom, anticivilizacijskom pothvatu genocidnog uništenja tisuća ljudi u Srebrenici. O golemoj mrlji koja je nepopravljiva u povjesti svijeta mora se stalno govoriti. Moćnijeg sredstva od Latić-Jusićevog Srebreničkog inferna ja upoznao nisam.

Zato je bruka i sramota države, koja i ovim potezom pokazuje da sama ne drži do sebe, kako se odnosi prema ovom suvremenom poetsko-glazbenom remek djelu praktično zaboravljajući Srebrenički inferno!


Gradimir GOJER

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018.     AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMA...

 

Monitor broj 1468

Monitor broj 1468 / 07.decembar 2018.     ZAROBLJAVANJE NEBOJŠE MEDOJEVIĆAStavlj...

 

Monitor broj 1467

Monitor broj 1467 / 30.novembar 2018.   PODGORIČKA SKUPŠTINA: 1918 – 2018:Prosl...