Monitor.co.me

MISTERIOZNI NESTANAK SISTEMA ZA PRISLUŠKIVANJE: Nepoznata sudbina jaguara

E-mail Ispis PDF
spyNi poslije više od deceniju nije poznata sudbina sistema za prisluškivanje poznatog pod nazivom jaguar, koji je svojevremeno bio u posjedu vojske bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore. Zna se jedino da je taj sistem bio u rukama Petog vojno-obavještajnog centra sa sjedištem u Podgorici. Kako je i gdje nestao i gdje bi se danas mogao nalaziti, pitanja su na koja nema odgovora. Ovom vrijednom uređaju trag se izgubio vrlo misteriozno.

Od kada je Monitor problematizovao pitanje nestanka jaguara, jedino se pokušava relativizovati njegova vrijednost i upotrebljivost zbog navodne zastarjelosti. Ili se mudro ćuti. Naš dobro obaviješteni izvor, međutim, tvrdi da koliko god se pojavilo novih generacija prislušnih uređaja, jaguar se i dalje nalazi na svjetskom tržištu naoružanja. Zanimljiva je činjenica da je njegovu fotografiju nemoguće pronaći na zvaničnom sajtu britanske vojske.

,,Jaguar je britanski proizvod. Tačno je da se pojavilo mnogo novih savremenijih uređaja, ali činjenica da se od javnosti krije njegova fotografija, govori u prilog tome da se on još traži i prodaje na svjetskom tržištu, naročito na Bliskom istoku", objašnjava Monitorov sagovornik. On napominje da bi ovom prislušnom uređaju u Crnoj Gori moralo da se uđe u trag prvenstveno iz bezbjednosnih razloga.

,,Ko god ima taj uređaj, lako ga može zloupotrijebiti, a to može biti bilo ko, pa i kriminalne grupe", kaže naš izvor.

Jaguar je u Crnu Goru stigao iz Hrvatske početkom ratnih dešavanja devedesetih godina i raspada nekadašnje JNA. Do tada se nalazio u Hrvatskoj.

S povlačenjem jugoslovenske vojske donesen je u Podgoricu i smješten u komandu korpusa, u kasarni u Maslinama. Vojska SCG od tada ga je koristila za praćenje svega što im je bilo interesantno na ovim prostorima.

Sistem za prisluškivanje jaguar na ovom mjestu bio je sve do referenduma o crnogorskoj nezavisnosti. ,,Neposredno poslije toga je nestao. Vojska Crne Gore negirala je da ga je našla kada je naslijedila kasarnu", kaže Monitorov izvor.

Ovaj sagovornik smatra da jaguar sasvim sigurno nije ,,napustio'' teritoriju Crne Gore. „Nema nikavih tragova o tome da je jaguar izašao iz naše države. Mogao ga je uzeti samo neko ko je znao da ovaj sistem tamo postoji i neko ko zna da ga koristi", tvrdi naš izvor.

On podsjeća da u to vrijeme nije bilo mnogo takvih sistema za prisluškivanje i da ga nijesu posjedovale ni neke poznate policijske ili vojne formacije. Jaguar nije, kaže naš sagovornik, posjedovala ni jedinica za specijalne operacije (JSO).

Prislušni sitem jaguar britanskog je porijekla i može da prati pet hiljada telefonskih razgovora u minuti s daljine i do sto kilometara. Njime se može prisluškivati sva žična i bežična telefonska komunikacija. Taj sistem može da locira osobu koja se prati u krugu od pet metara.

Prednost ovog sistema u odnosu na novije je u tome što je veličine putne torbe i što može da se izmješta vrlo lako pri tome radi na baterije. Zbog toga je podesan za rad na terenu.

„Jaguar je u stanju da dekodira telefone. Kada naiđe na kodiranu prepreku, ovaj sistem se za nju zakači i ne prestaje da radi s prestankom telefonskog razgovora. On nastavlja da radi na tome nerednih sati sve dok ne razbije kod. Poslije toga taj kodirani telefon uvijek je dostupan za praćenje", objašnjava naš izvor.

Ovaj sistem za prisluškivanje može, takođe, da sluša radio sisteme i radio stanice. Koliko je moćan govori i činjenica da je sposoban da prati pet hiljada telefonskih razgovora u samo jednoj minuti. Ima softver koji prati telefone i umrežava ih.

„Radi se o višenamjenskom sistemu sa softverom, dekoderom i sistemom za prisluškivanje. Može da prati čak i toki-voki sisteme i sve kanale na radio stanicama, a ima i sistem da se uključi na njih", kaže naš izvor.

Njegova najveća prednost je što je veoma lak za prenošenje i može da se montira bilo gdje za razliku od sistema telekomunikacija koji su statični.

„Mi možemo samo da nagađamo šta se dogodilo s jaguarom koji je bio u Podgorici. Nema te osobe koja ne može biti praćena. Protiv njega nema zaštite", kaže naš izvor. „Treću i četvrtu generaciju jaguara koristi britasnka specijalna formacija SAS", naglašava naš izvor.

Ovaj izvor je ranije za Monitor objasnio da je sistem koji posjeduje crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) mnogo savršeniji od jagura. To je američko-izraleski sitem kobra kojim može da se prisluškuje dvadeset sedam hiljada telefonskih razgovora u minuti. Koliki je domet ovog sitema – tajna je.

Srbijanska Bezbjednosno informativna agencija (BIA) koristi izraelsku opremu za praćenje i prisluškivanje, Vojska Srbije koristi napredni operativno taktički komandni i prislušni softver njemačke proizvodnje Švarc.

Ovaj sistem smješten je u Bujanovcu ili Preševu. Njegov domet je do četiristo kilometara, što znači da se u tom krugu mogu slušati i kontrolisati svi telefonski razgovori u region.

Strane obavještajne agencije, kao što su britanska MI6, njemačka BND i američka CIA, stanje na Balkanu prate preko satelita.

Monitorov sagovornik ukazuje na opasnost da je jaguar mogao doći i u ruke kriminalnih grupa koje ga mogu koristiti u svrhu kontrole konkurencije, ali i svih drugih interesantnih događaja i njima zanimljivih ličnosti.

Da nas povremeno prisluškuju, to znamo. Ali, ko nas sluša preko jaguara, pitanje je koje nije poznato ni dvanaest godina od kada mu se na misteriozan način izgubio trag.


Tufik SOFTIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1474  18. januar 2019.     ONO ŠTO NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE:Ko...

 

Monitor broj 1473

Monitor broj 1473  11. januar 2019.         DUŠKO KNEŽEVIĆ I DOBRI MOMC...

 

Monitor broj 1469

Monitor broj 1469 / 14.decembar 2018. AD AVALE DO BJELASICE - KAKO VLAST POMAŽE...