Monitor.co.me

KNEŽEVIĆ - DPS: ŠTA NADLEŽNI NE SMIJU DA VIDE: Kovertovanje

E-mail Ispis PDF
milivojeViši sud u Podgorici odlučio je da predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću odredi pritvor do 30 dana. Odluka je donijeta na prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje Kneževića sumnjiči zbog navodnog formiranja kriminalne grupe koja je „zloupotrebom ovlašćenja u privredi" nezakonito stekla višemilionsku korist.

Knežević je već neko vrijeme u Londonu, tako da odluka o pritvoru ima samo formalno dejstvo – kao preduslov za raspisivanje međunarodne potjernice.

Istovremeno, Specijalno tužilaštvo uputilo je zahtjev za saslušanje Slavoljubu Stijepoviću, generalnom sekretaru predsjednika Crne Gore i bivšem gradonačelniku Podgorice. Stjepović će se, prema nezvaničnim najavama, pred saradnicima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića pojaviti ovih dana. Čim ovlada lekcijom-alibijem koju mu u ime partije pripremaju odabrani majstori medijskih manipulacija i ukrivači finansijskih tragova.

Informaciju da je SDT – nakon višednevnih prozivki sa svih strana - odlučilo da porazgovara sa Stijepovićem nije, za divno čudo, pratilo izjašnjenje o krivičnom djelu koje bi mu moglo biti stavljeno na teret. Da ne pominjemo pritvor, koji SDT tradicionalno zatraži kada su u njihovim istragama nađe neko iz opozicionih redova. Pamtimo, uostalom, višednevnu borbu SDT-a da se poslaniku Nebojši Medojeviću, nakon skidanja imuniteta odredi pritvor tokom istrage za pranje novca pred pomenute parlamentarne izbore. Katnić i njegovi povukli su se tek nakon naređenja (obavezujućeg uputstva) vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Stijepović i njegovi prijatelji, saradnici i obožavaoci (najbolji čovjek, pohvalio ga je na društvenim mrežama sin vrhovnog državnog tužioca) s pravom tvrde kako odluka da se sa Stijepovićem razgovara pod posebnim uslovima nije novitet. Isti tretman ima i njegov predhodnik u fotelje prvog čovjeka Podgorice, Miomir Mugoša. Koji, takođe, kada mu to brojne penzionerske obaveze dozvole, svrati u SDT na čašicu razgovora. Tema, odnosno afera u kojima je bio glavni junak, ima na pretek.

Da se mi vratimo Kneževiću, Stijepoviću i njihovom drugarstvu iz djetinjstva. Zabilježenom i, što je mnogo važnije, sačuvanom na nadzornim kamerama zvanično najbogatijeg Zećanina. Sva je Crna Gora imala priliku da se uvjeri u, gotovo mađioničarsku, vještinu sa kojom je Slavoljub Migo Stijepović dvije koverte sa nepunih 100 hiljada eura uparkirao u unutrašnji džep sakoa, uz poljubac omiljenom bankaru/školskom drugu i iskaze divljenja predsjedniku Milu Đukanoviću („uvijek imam tremu kad govorim pred njim").

Čim je došao sebi nakon odgledanog snimka, Stijepović je u pisanoj formi, valjda zbog treme,pojasnio da je ono što je predočila Produkcija Knežević iz Londona zapravo deža vi. „Tačno je da sam na poziv Duška Kneževića bio u njegovoj kući, što nije bilo ništa neobično", piše Stijepović. To, realno, i nije neobično. Neobična je sadržina dvije koverte koje su se tokom te posjete – ničim izazvane- obrele u unutrašnjem džepu njegovog sakoa. „Iz sadržaja razgovora jasno je da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata, i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju", objašnjavao je Stijepović, ljut na školskog druga koji ga je namjestio pred skrivene kamere.

Dakle, konverzija novca o kojoj je javnost ranije upoznata. Postoji samo jedna slična priča. U oktobru 2017. godine, na zahtjev SDT policija privodi šest radnika Atlas grupe zbog sumnji da su prali novac. Dobro upućeni saznaju da je u pitanju 100 hiljada dolara kojima je, preko svojih saradnika, Duško Knežević pomogao DF. Bezmalo, pridružio se Aleksandru Saši Sinđeliću u finansiranju državnog udara. Onda neko od privedenih policiji ispriča kako je novac krenuo/stigao u ruke Stijepovića. Nakon što su dolari konvertovani u eure posredstvom Atlas banke.

Knežević se javlja iz Beograda i tvrdi – pare su moje.

Stijepović objašnjava da je priča koja ga dovodi u vezu sa spornim gomilama novca jedna apsolutna i očigledna neistina. Održao je i bukvicu medijima koji ga, nedužnoga dovode u neprijatnu situaciju: „Ja bih povodom tog vašeg pitanja pitao sve nas kako da se svi mi zaštitimo od tih kleveta i neistina, neprovjerenih, bez ikakavih dokaza, čak ni elementarno provjerenih da bi se nekome nanijela šteta...".

Tako je govorio Stijepović. Pa sad vi vidite treba li vjerovati njemu ili sopstvenim očima. Tužilaštvo mu je povjerovalo.

Duško Knežević se tu našao spreman da pripomogne i otklone eventualne dileme. On pojašnjava kako je starom drugu i prijatelju, za potrebe finansiranja DPS kampanje a po dogovoru sa Đukanovićem, odvojio 200 hiljada dolara. Pa je Stijepović zamolio da se to razmijeni u eure, kako bi u finišu izborne kampanje potpomogao entuzijazam partijskih aktivista. Onda su mu, objašnjava Knežević, polovinu novca odnijeli njegovi saradnici (jedni pišu vozači, drugi kažu direktori Kneževićevih firmi za specijalne namjene). Dok mu je drugu polovinu predao on lično.

„Sigurno sam jedan od najvećih donatora DPS u zadnjih 25 godina", piše Knežević iz Londona, „Oni jako dobro znaju o kojim iznosima je riječ. Da li su oni te donacije prikazali ili nijesu to Đukanović najbolje zna...". Jošse Duško pravda, takva su došla vremena, kako je novčano pomagao DPS vjerujući da je njihov posao da „počiste one koji Crnu Goru žele kao razbojničku državu".

Skoro da povjerujete kako bi, da nije gurnuta u stečaj ostajući dužna zapošljenima 800 hiljada a državi još toliko, Atlas televizija snimila seriju pod radnim nazivom Duško, Migo i Milo protiv razbojnika. Druga televizija (A1), druga nafaka pa se Knežević sprema da glumi akcionog heroja u serijalu Sam protiv hobotnice.

„Krećemo sa protestima, sve ćemo im naplatiti", piše Knežević deponentima svojih banaka, istim onima čijim je novcem pokrivao vlastite dugove i gubitke. Pa manirom pravog banakara obećava „Vratićemo sve svakome, i to sa kamatom".

Još Knežević obećava „udaram hobotnicu direktno u glavu, no moram prvo pipke da iskidam. Strah čuva vlast i sada hoće sve da otmu". Predsjednik Atlas grupe nas za sada nije udostojio popisa imovine koju hobotnica želi da mu otme. Kao što nije predočio ni procjenu – koliko je to čudovište naraslo zahvaljujući njegovom novcu. Iz vreća i koverata, a ne preko bankarskih računa. Da ih „pljačkaši" ne otkriju.

Detalje o toj imovini potražili smo sami. Preskačući Telekom, Elektroprivredu, Meljine, Pireus banku i sve ono što Knežević obećava u nastavku serijala koji probrani stručnjaci pripremaju pregledajući, kaže, 2.000 sati materijala skinutog sa njegovih nadzornih kamera. Nema sumnje da nas čeka spektakl, u kome ćemo se nagledati kovertovanja i poljubaca, a naslušati intriga i tračeva. A sve za Crnu Goru i njenu euroatlansku budućnost.

Tek da popunimo prazninu do novih objava, citat iz teksta objavljenog u Monitoru 2005. Godine. Sagovornik, Danilo Popović, nekadašnji predsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) i član Savjeta za privatizaciju opisuje privatizaciju Jadranskog sajma: ,,Kupila ga je Atlas banka. Sajam je inače držao svoja sredstva kod ove banke i u momentu kada je prodat, imao je na svom računu oko 2,5 miliona maraka, a prodat je za tri miliona maraka. Onog momenta kada je kupljen, te pare su pripale Atlas banci i ona je njihovim parama kupila Sajam u Budvi...". Da dovršimo priču – Sajam je, skupa sa 21 hiljadom kvadrata na kojima se nalazi, minulih godina založen kao obezbjeđenje z a skoro 40 miliona eura koje je Knežević uzeo od Pireus banke iz Grčke i Britanije. Pa vi vidite ko je tu koga donirao DPS Kneževića ili Knežević DPS.

Ne očekujte da nam valjan odgovor na to pitanje donese ovdašnje pravosuđe tužilaštvo. Isto ono koje je, kada su shvatili da je sporni novac zbog koga su priveli Kneževićeve saradnike dat DPS-u, stavilo tačku na slučaj. Oglasio se TV Pink, da obznani kako su opozicioni „zlikovci" pokušali da u priču o finansiranju državnog udara upletu gradonačelnika Stijepovića, nadajući se da će ih to sačuvati dalje istrage.

A kao nije.

To što se ne nazire srećan kraj ove priče, ne znači da mi nemamo pravo da se našalimo i zabavimo na račun njenih aktera. Sociolog Bojan Baća, svojim prijateljima sa društvenih mreža pojašnjava osnovne pojmove aktuelne afere:

- Mito je kad uzmeš pare.

- Migo je kad te pare proslijediš dalje.

- Milo je kad si dalje.

Nedostaje samo neki Zoran Jelić da, kao u aferi Snimak, pritvrdi cijenu konverzije. Nešto kao jedan Migo – četiri glasa. Možda, jedan Duško – 200.000. Ili dva tužioca – ni jedna prijava...


MIGO ILI MITO
Mogući alibi ćerkini stanovi

Već je izvjesno da će Stijepović u Tužilaštvu pokušati da objasni kako je kovertovanje pred kamerama u Kneževićevoj kući predstavljalo privatnu finansijsku operaciju uobičajenu među školskim drugovima. Nepoznanica je samo, kako će Stijepović pravdati dobijeni novac.

Pošto je uočljiv naum da, u provjerenom DPS maniru, aktuelnu aferu pritrpa repovima iz prošlosti, Monitor je pokušao da pronađe Stijepovićeve izdatke koji bi generalnom sekretaru u kabinetu predsjednika Đukanovića mogli poslužiti kao finansijski alibi. Na vrhu liste našao se stan, odnosno stanovi, koji se nalaze u vlasništvu njegove ćerke Dragane Stijepović.

Ona je u aprilu 2014. postala vlasnica stana u Budvi od 72 kvadrata koji je, prema podacima Vijesti, plaćen 150.000 eura. Dragana Stijepović je u to vrijeme bila pripravnica u Telekomu (radni angažman nastavila je u Centralnoj banci) pa je njen otac objašnjavao kako je stan dobila na poklon, od rodbine iz inostranstva.

U isto vrijeme Stijepovićeva ćerka posjedovala je i nekretninu u Podgorici (70 kvadrata u naselju Malo brdo) koja je njeno vlasništvo postala takođe po osnovu poklona. Od roditelja.

Slijedi – u kontekstu aktuelne afere - najzanimljiviji dio. Sredinom prošle godine Dragana Stijepović je „razmjenom" (prema podacima iz katastra do kojih je došao Dan) postala vlasnica stana od 120 kvadrata u Podgorici, dok je nekretnina sa Malog brda izbrisana iz popisa njene imovine.

Pošto je 72 manje od 120, može se predpostaviti da je u razmjeni bilo i neke doplate. Kovertovanja. Tata Slavoljub nije prijavljivao bilo kakve značajne prihode ili rashode Agenciji za sprječavanje korupcije, mada je na to bio obavezan. Nemojte, da se začudite ako se a dosjeti kako je razlika u vrijednosti dva ćerkina stana pokrivena donacijom/pozajmicom od strika Duška.

Kršenje obaveze o prijavljivanju novostečenih novčanih sredstava, makar bila riječ i o pozajmicama, Stijepović bi mogao objasniti zaboravnošću usljed treme kojoj je svakodnevno izložen. Vidjeli bi vi kako je to, da svaki dan morate da pričate pred Milom.


Zoran RADULOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...