Monitor.co.me

Broj 1113

Dijalektika roba i gospodara

G. V. F. Hegel je pokazao kako ništa nije večno. Konkretnije, kako je u svakoj stvari klica njene sopstvene smrti i promene. Još konkretnije, kako se od roba postaje gospodar. A K. Marks je upravo iz ove dijalektike svog velikog prethodnika i učitelja, najkonkretnije izveo pojam i ulogu proletarijata. Roba koji se oslobađa i postaje gospodar.

Više...
 
Broj 1112

Znanje na krstu

Dok ministarski krugovi čekaju „evaluaciju", dobro upućeni znaju, Univerzitet Crne Gore (UCG), ali i visoko obrazovanje uopšte, nikada nisu bili u lošijem stanju. „Bolonja" je tu samo da ovo prikrije.

Više...
Broj 1111

Povratak proletarijata

Sve zavisi od toga kako stvar postavite. Ukoliko pojam proletarijata svesno ili nesvesno redukujete na industrijsko i manuelno radništvo XIX veka, onda je sasvim sigurno da je Andre Gorc bio u pravu, kada je u onoj svojoj čuvenoj knjizi, u drugoj polovini XX veka, poručio Zbogom proletarijatu. Onda su sasvim u pravu i oni koji zbog toga traže novog aktera i novo ime za veliku promenu u koju je zakoračio XXI vek. Tako su, primera radi, postupili i Antonio Negri i Majkl Hart, kada su, u knjizi Imperij, tom novom akteru, dali ime „Mnoštvo".

Više...
Broj 1110

Šta da se radi?

Afera Telekom je samo poslednja u nizu. Dokazi koje ona nudi više se ne mogu sakriti. Ovi dokazi jasno ukazuju, ne samo na uticaj organizovanog kriminala na delove vlasti, nego i na tesno preplitanje, pa i preklapanje, vrhova organizovanog kriminala i vrhova vlasti. Na zarobljene institucije, pravosuđe, policiju i tužilaštvo. Na besudnu zemlju, bezakonje i bezdržavlje. Na ekstremno teško društveno stanje.

Više...
Broj 1109

Gomora

Tupost sile je skoro prirodni fenomen. U odsustvu bilo kakve unutrašnje teže i protivteže, nekontrolisana vlast, na kraju, zapadne u stanje potpune, pa i samoubilačke dezorijentacije. U kojem, upravo onda kada se najviše brani, za sobom ostavlja najviše samooptužujuće evidencije.

Više...
Broj 1108

Strahovlada

U modernim vremenima pojam strahovlade uglavnom se vezuje za totalitarne, fašističke i komunističke režime XX veka. Ali su upravo sledbenici ovih potonjih, dakle postkomunistički režimi i narodi evropske periferije, među njima i mi u Crnoj Gori, imali prilike da se, u poslednjih dvadeset godina, podsete i na jednu drugu, više indirektnu vrstu, kapitalističke strahovlade.

Više...
Broj 1106-07

Tranzicija

Pre pola decenije, kriza je provalila čak i u diskurs mejnstrima. Sa njom, diskretno je zaiskrila i apokalipsa. Pa ipak, valjda zbog prekratkog perioda, vladajućim diskursom, globalnim i lokalnim, briselskim i podgoričkim, i dalje suvereno vlada, apokalipsi blizanačka, dogma i retorika progresa. I na njoj zasnovana tranzicija.

Više...
Broj 1080

EU i Crna Gora: veliko pranje

MOŽDA će uskoro i doći do neke promene na bolje, ali kako stvari trenutno stoje, EU integracije Crne Gore danas više služe kao veliko pranje ratnih i pljačkaških akumulacija vladajućih crnogorskih oligarha na čelu sa Milom Đukanovićem, nego kao stvarno evropeizovanje zemlje. Dva testa to jasno pokazuju.

Više...
Broj 1079

Đukanović je najodgovorniji za zločin deportacija

PREKRETNICU u rasvetljavanju ratnog zločina deportacija 1992. predstavlja svedočenje Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici 12. novembra 2010. Sve do ovog momenta, na najveću političku, ali i krivično-pravnu odgovornost vrha države, to jest njega samog, u vreme deportacija šefa države, i Mila Đukanovića, u vreme deportacija šefa vlade, ukazivale su samo indicije, dakle posredni dokazi, od ovog momenta, i njegovo sopstveno (samo)optužujuće krunsko insajdersko svedočenje i priznanje, dakle neposredan dokaz najveće dokazne snage.

Više...
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Proslijedi tekst

  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • linkedin
  • MySpace
  • StumbleUpon
  • Twitter
  • wordpress
  • Yahoo

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1451

Monitor broj 1451 / 10.avgust 2018. PRIVATIZACIJA, VALORIZACIJA, KORUPCIJA:Kuda lete Aer...

 

Monitor broj 1450

Monitor broj 1450 / 03.avgust 2018. ĐUKANOVIĆEVI SAVJETNICI:Šaputanja vrijedna milion...