Monitor.co.me

Laž

E-mail Ispis PDF
Duško Knežević, otkrivajući tajne zajedničkih nepočinstava, jednoga po jednoga od nekadašnjih prijatelja iz računa izuva iz cipela. Koje im je – može biti – nekada baš on i kupio.

 

Jednoga je častio snimkom na kome vidimo da on u džep ubacuje sto hiljadarki s lakoćom kojom Luka Dončić postiže trojke. Drugome je darovao tonski zapis vrijedan gomilu para. I nepunih 72 sata pritvora. Trećem je,(do)kazuje, platio doškolovavanje u inostranstvu.

Za svo to vrijeme Prvoga „priga" na tihoj vatri.

Krenulo je od nezakonitog finansiranja voljene im partije (na obostranu korist i zadovoljstvo), nastavilo se tvrdnjom da to finansiranje nije bilo ni individualno ni dobrovoljno, da bi pričom o kući koja se za Prvoga gradi pod drugim imenom, stigli do namirivanja tuđih računa. U mjeri u kojoj Šefovi računi mogu biti tuđi.

Knežević je, prenijeli su nam CIN CG i Vijesti iz dokumentacije Atlas banke, podmirio nagomilane obaveze njenih VIP klijenata u iznosu od 14 miliona tako što je na banku prepisao nekretninu drugog preduzeća iz Atlas grupe. Ta je imovina inače predmet višegodišnjeg sudskog spora o vlasništvu koji bi Knežević mogao izgubiti. Ne bi mu bio prvi put. Ispada kako je, u svojoj banci, tuđe dugove podmirio tuđom imovinom.

Zgodno, među „aboliranim" dužnicima našlo se i ime Prvoga. Iznos neizmirenog duga sa rivolving kartica bio je nepunih 17 hiljada. Sitniš. To je čak 11 puta manje nego što firma Global Montenegro, u kojoj je Đukanović jedan od dvojice suvlasnika, duguje Opštini Budva. Na ime neizmirenih poreskih zaduženja za nekoliko godina. To nas dovodi pred dilemu da li je Đukanović jedini predsjednik koji sopstvenoj državi (javno) duguje porez glumeći, istovremeno, uspješnog poslovnog čovjeka. Ili je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u kojoj je prvi čovjek vlasti (tajno) oslobođen plaćanja poreza.

Đukanović se, tek po povratku iz Dubaia (da li sjećanje vara ili je tamo prvi put otišao upravo u društvu Duška Kneževića?), osvrnuo na optužbe čovjeka koju mu, prema sopstvenom priznanju, nikad nije bio prijatelj. Redom je sporio Kneževićeve optužbe.

,,Kategorički odbijam", kazao je, da je bilo kome i bilo kada naložio koliko treba da plati za DPS. Mada se „u par navrata" sretao sa poslovnim ljudima bliskim njegovoj partiji. „To smo uvijek posmatrali kao dio interesa". Što jeste – jeste, kaže Đukanović, ljudi su plaćali. Dragovoljno. I Knežević je bio interesni dobrovoljac. Ali, davao je manje no što priča, kaže Đukanović. Iako se, priznaje skromno, nije bavio finansijskim detaljima.

Tu je predsjednik uspio da zastidi novinare: ,,Nađite bilo koga da je od strane mene bio pozvan, da mu je bilo naloženo koliko da pomogne" („pomogne", to se sad tako kaže). A mi, nebastašni, ni Kneževića nijesmo pronašli. Nego se javio sam, pošto je pobjegao iz zemlje. Za razliku od nekih koji su isto pobjegli ali se više ne javljaju. Sjetićete se.

Opet, kada već predsjednik insistira, da pomenemo makar jednog „bilo koga" – recimo Đorđija Pinjatića koji je, tvrdi, „na razne načine" DPS pomogao makar pola miliona. Hvalisavci. Pravo pomaganje je kad lijeva ne zna šta radi desna.

Onda je na red došla ta kuća pokraj Vile Gorica. Zbog čije ilegalne gradnje nije posječen nijedan čempres. Ili ovdje nije imao ko da ih brani. „Apsolutno je netačno", izričit je bio Đukanović, da je kuća njegova, i da je o njoj bilo kada razgovarao sa Kneževićem. Razgovarao je samo sa njenim zvaničnim vlasnikom. I možda će je kupiti, rekao je. Plaćanje poreza nije pominjao.

Tu nas je Prvi još jednom doveo u nelagodnu situaciju, gotovo molbom, da ne bude diskriminisan „samo zbog toga" što ostatak života želi da provede u kući, a ne u stanu. Pazi sad: Đukanović u svojim očima postaje – žrtva. Tako u posljednjoj fazi ludila moći funkcioniše izvrnuti svijet.

Sa danom zakašnjenja na red je došao i onaj dug iz Atlas banke. Predsjednik se sjeća da je u banci čovjeka koji mu nikad nije bio prijatelj 2007. godine postao vlasnik dvije zlatne rivolving kartice sa limitom do 30.000 eura. Dok je živio od poslaničke plate, višestruko manje od današnjih. Za navodni dug koji je namirio Knežević – on znao nije. Do teksta u Vijestima. „Samim tim nijesam nikome mogao ni dati odobrenje da ga u moje ime izmiri".

Predsjednik sada provjerava vjerodostojnost informacije o dugu. „Zavisno od rezultata" pokreće postupak protiv učesnika akcije njegove „političke i moralne diskreditacije". Njemu su ostali samo progoni i hajke, do konačnog kraja.

Samo, izbor je naš. Da nastavimo život u lažima? Ili da natjeramo institucije da pokrenu točak?


Zoran RADULOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...