Monitor.co.me

SJEVER: NEISKUSTVO ZA POVLAČENJE EU SREDSTAVA: Projekti samo u glavi

E-mail Ispis PDF
ipaŽabljak nikada do sada nije bio aplikant za sredstava IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) fondova. Za pisanje predloga projekata bio je zadužen jedan zaposleni u lokalnoj upravi, a razlog zbog čega im projekti za predprisupne fondove nijesu „prolazili", smatra vd mendžerka u Opštini Gorica Vuković, je neiskustvo u implementaciji. To, kaže ona, namjeravaju da promijene.

„Svakako, neophodno je prvo formirati tim koji će biti zadužen za pisanje projekta. U saradnji sa Zajednicom opština, organizovaćemo i obuku za te ljude. Tek onda možemo da se uhvatimo u koštac sa zahtjevnim poslom apliciranja za sredstva IPA. Cilj nam je više projekata. Dobijali smo sredstva iz drugih fondova, na primjer, od japanske ambasade, NLB banke, TIKA, kao i realizovali projekat iz oblasti „niskokarbonskog turizma", uz podršku UNDP. Na žalost, s IPA fonovima nemamo iskustva", kazala je za Monitor Vukovićeva.

Zemljama, koje teže k Evropskoj uniji, IPA treba da pomogne u jačanju demokratskih institucija i vladavine prava, reformama državne uprave i privrede, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, promociji rodne ravnopravnosti, jačanju civilnog društva, unapređenju prekogranične i regionalne saradnje, kao i dostizanju održivog razvoja i smanjenju siromaštva.

Za period 2007 – 2013. godine ukupan budžet IPA iznosio je 11,5 milijardi eura, dok je za naredni period 2014 - 2020. opredijeljeno 11,7 milijardi eura. Zemlje korisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Turska. Crnoj Gori namijenjeno je 270,5 miliona eura.

U organizaciji FORS samtraju da nijesu iskorišćeni potencijali i sredstva koja je pružao program IPA te da se moglo mnogo više uraditi kroz širu uključenost NVO sektora, opština, kao i državnih organa. Sličnog je stava i projekt menadžerka u Opštini Berane Maja Pešić. Ta opština je svijetli primjer, kad je riječ o apliciranju, ali i prednjači među sjevernim opštinama po odobrenim projektima iz IPA fondova i u provom i u drugom pozivu. Zbog toga su prošle godine proglašeni za primjer dobre prakse.

„Imamo petočlani tim za pisanje projekata u okviru službe mendžera grada. Oni su od početka uključeni u taj posao i koristimo sve prilike za apliciranje. Više projekata nam je odobreno iz iz IPA I i IPA II. To je ozbiljan posao za koji tim treba da je obučen, što je problem u većini sjevernih opština. Nophodno je dobro poznavanje procedura, znanje engeskog jezika... Takođe, potrebno je i redovno izvještavanje o načinu na koji se troši novac, dakle, ažurnost, odgvornost i stručnost", kaže ona.

Toga svega očigledno je nedostajalo Kolašinu. Tokom minulih 11 godina samo jednom je aplicirao i dobio sredstva za projekat šetališta pored Tare. Trošenje novca namijenjenog za taj projekat obilježilo je nekoliko skandala jer su sredstva opredijeljena u druge svrhe. No, na kraju, projekt je okončan i tu se i stalo. Ni u toj opštini još nije formiran tim za pisanje predloga pojekata, a obuka za neke od službenika lokalne uprave tek je počela.

No, menedžer Veljo Jovanović kazao je da će se poslu formiranja tima pristupiti nakon izrade akta o sistmatizaciji.

„Kolašin je protekle četiri godine bio bez ijedne aplikacije za IPA projekte a nije bio formiran ni tim za njihovu pripremu. Posljednji konkretni učinak IPA projekata je Šetalište pored Tare, koje je otvoreno u jesen 2014. godine. To nas obavezuje da se već na prve naredne pozive za prekograničnu saradnju javimo s kvalitetnim aplikacijama. Smatramo da ima dosta oblasti za koje se možemo kandidovati i predano ćemo raditi na pripremi tih aplikacija", najavljuje Jovanović.

On kaže da je u obuku uključeno 15 polaznika iz lokalne uprave ali i JU Centar za kulturu, DOO Komunalno, DOO Vodovod i kanalizacija, lokalne turističke organizacije... Na praktičnim primjerima iz različitih oblasti, učesnici su podučavani da popunjavaju aplikacione formulare u prekograničnoj saradnji i IPA programima predpristupne pomoći, objasnio je Jovanović.

Iz kolašinske lokalne uprave, nezvanično, ipak, priznaju da će biti vrlo teško osnovati dovoljno stručan tim za apliciranje prema evropskim fondovima. Predloge projekata za sada imaju samo „u glavi".

„Projekte imamo u formi idejnih faza. Nastojaćemo da projektni zadaci obuhvate što više oblasti koje su od vitalnog značaja za kvalitet života u našem gradu. Na tom planu ćemo organizovati 'konsultacije s građanima' da vidimo i šta oni misle koji su projekti najpotrebniji", saopštili su iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bata Bulatovića.

Njegovoj prethodnici Željki Vuksanović za vrijeme cijelog mandata nije uspjelo da formira tim ljudi dovoljno stručnih da pišu predloge projekta za predpristupne everopske fondove.

Iako je Mojkovac znatno ažurnije reagovao na pozive iz evropskih fondova, kažu da im je neophodno još puno posla, kad je riječ o kadrovskim kapacitetima za taj posao. Za tri projekta dobii su samo 850.000 eura tokom minule decenije.

„Konstatno unapređivanje kapaciteta za povlačenje ovih sredstava neophodno je kao i povezivanje s partenrima iz prekograničnog regiona, kako bi bili konkurentni kada su u pitanju sredstva EU. Opština kontinuirano radi na unapređenju kadrovskih kapaciteta u tom smislu", kaže predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Od 2007. do 2013. godine Crna Gora je imala na raspolaganju 245 miliona eura za pet komponenti IPA fondova. Pored glavnog grada, još neke crnogorske opštine su uspjele da na kvalitetan način iskoriste znatan dio tih sredstva.

U Kolašinu i Mojkovcu tvrde da im je ohrabrenje i što su nedavno bili domaćini prve Konvencije o saradnji gradova i opština na EU projektima, na kojoj su im gosti bili predstavnici lokalnih uprava Belišća, Biograda na moru i Benkovca (Hrvatska) i Radoviša (Makedonija). Grad Belišće je, objašnjavaju, daleko odmakao kada je povlačenje EU sredstava u pitanju pa je prezentacija njihovih iskustava bila od velike koriosti.


Dragana ŠĆEPANOVIĆ

 

pozovi-sprijeci

CEROVO_Monitor_baner_310x60

 

Monitor u novom broju donosi

Monitor broj 1478. 15. februar 2019.       SANADERIZACIJA MILA ÐUKANOVIĆA:Parti...

 

Monitor broj 1477

Monitor broj 1477  8. februar 2019.       Priajtelji iz devedesetih:TAJNE PR...

 

Monitor broj 1476

Monitor broj 1476  1. februar 2019.       AFERA ATLAS:Kako je Prva banka pre...